Viss, kas jāzina par mazuļu kustību programmu

Viss, kas jāzina par mazuļu kustību programmu

30. Jun 2015, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulis piedzimst ar refleksiem un noteiktu kustību programmu, kas ir unikāla! Ko par to jāzina, Māmiņu Klubam stāsta fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne. 

Bērniņš piedzimst jau ar noteiktu kustību programmu jeb kustību stereotipiem (elpošanas, galvas, roku, kāju, rumpja kustību stereotipiem un citiem). Tās ir visas tās kustības, kuras pieaugušais veic ikdienā, bet zīdainim šo kustību prasme būs jāattīsta!

Tātad dabas dotā kustību programma nosaka arī to, kā bērns no horizontāla (guļus) stāvokļa iemācīsies nonāk vertikālā stāvoklī (visi pieaugušie sēž, stāv un staigā).

Vēl, zīdainim piedzimstot, ir doti refleksi. To ir daudz, piemēram, aizsargreflekss, zīšanas, tveršanas, rāpošanas un soļošanas reflekss.

Tātad kustību programma mazulim jau ir, tādēļ nākamais viņa uzdevums ir iemācīties realizēt šo programmu apzināti!

Pēc dzimšanas mazulim ir dots, apmēram, trīs, četru mēnešu ilgs adaptācijas periods, lai pielāgotos apkārtējai videi un jauniem apstākļiem. Šajā laikā zīdainim ir fizioloģiski paaugstināts muskuļu tonuss, var būt asimetriskas pozas, intensīvi notiek dažu refleksu izzušana un pakāpeniski sāk veidoties apzinātas kustības. 

Šīs kustības, piemēram, apzināta plaukstiņu aizvēršana un atvēršana, liecina par normālu mazuļa centrālās nervu sistēmas attīstību.

Pašiem vecākiem noteikti nav jāuztraucas un nav jāpārbauda mazuļa refleksi, jo zīdaiņa attīstību un refleksus vienmēr kontrolē ārsti! Tomēr, lai palīdzētu speciālistiem, mammai un tētim ir jāseko līdzi un jāstāsta par jaunām kustībām vai prasmēm, kuras bērniņš apgūst.

Tas medicīnas personālam palīdz novērtēt zīdaiņa attīstību! Piemēram, ja mājās mazulis ir mierīgs, smaida, tver priekšmetus, veļas uz sāniem, bet divdesmit minūšu vizītē pie ārsta, stresa situācijā raud un viņam paaugstinās tonuss, tas mediķiem novērtēšanu var arī apgrūtināt. Tātad vecāku palīdzība būs nozīmīga!  

Māmiņu Klubs 

Kurā vecumā tavam mazulim sāka attīstīties kustību prasme?  

20150616082004-23421.jpg