Padari vannošanu par iemīļotu ikvakara rituālu. Vecmātes VIDEOieteikumi

26. Oct 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa vannošana var kļūt par īpašu rituālu bērniņam un vecākiem, ja vien zinām, kā to pareizi darīt.  Un lai to noskaidrotu, kopā ar vecmāti Elīzu Romānovu dosimies pie jaunās māmiņas Ilzes un viņas mazās meitiņas.

20171023122447-20404.jpg

Vannot mazulīti vari kaut katru vakaru! Ja vecāki vēlas un arī bērniņš ir ar mieru, vannošana var būt kā ikvakars rituāls, kurā ietver arī maigu glāstošu masāžū, dziesmiņas dziedāšanu vai pasaciņu. Tādējādi bēbītis zina- jā, pavisam drīz sekos miedziņš.

Mazgāšanas līdzekļus izmanto reizi nedēļā. Ja vannošana kļuvusi tik iecienīta, ka ūdens peldes baudāt katru vakaru, vecmāte iesaka neizmantot mazgāšanas līdzekļus katru vakaru, jo tas sausina ādiņu. Principā pietiek, ja bēbīti vanno parastā ūdenī un mazgāšanas līdzekļus, ja ir tāda vēlme, lieto vien reizi nedēļā. Tāpat modē vairs nav kumelītes vai zilie graudiņi, kas arī papildus sausina ādu. 

Viens no galvenajiem nosacījumiem, lai mazulim iepatiktos vannoties, ir piemērota ūdens tempertūra. Bērniem patīkama ūdens temperatūra būs  aptuveni 36,6 - 36,7 grādi, ko vislabāk noteikt ar termometru, jo pārāk karsts ūdens var būt bīstams mazuļa drošībai.  

Tāpat pirms vannošas svarīgi jau laikus sagatavot visu, kas būs nepieciešams pēc  veiktās ūdens procedūras. Pirms vannošanas vajadzētu sarūpēt pidžamiņu, autiņbiksītes, dvieli.  

Vannošanās nav tikai bērniņa mazgāšana, tas ir īpašs ģimenes kopā būšanas rituāls, tāpēc svarīgi, lai vannojot mazuli, arī vecāki justos droši un mierīgi. Liekot mazuli vannā, atbalstām viņa galviņu, plecus un gūžas. Mazuli vanniņā liekam lēni un mierīgi, pirms tam vēlreiz pārbaudot ūdens temperatūru. Vannošanos uzsāk ar mazuļa pēdiņu iemērkšanu ūdenī.

Ūdens līmenim vanniņā jābūt ne augstāk kā līdz mazulīša krūtiņām, lai grozot galviņu, vannas ūdens nesmeļas mutē. Savukārt pati vannošanās notiek vien pāris minūtes, kamēr ūdens temperatūra nav atdzisusi un bērniņam vēl ir tīkama. Pēc vannošanās rūpīgi nosusinām zīdaiņa krociņas, maigi piespiežot auduma dvielīti, kas labi uzsūc mitrumu. 

Barošana ieteicama pēc vannošanas.    Mazuli ieteicams barot pēc vannošanās. Barojot pirms vannošanas – jānogaida 30 - 40 minūtes līdz bēbīti varēs likt vannā.