Vecāki, ne visas rotaļlietas ir bērnam nekaitīgas!

Vecāki, ne visas rotaļlietas ir bērnam nekaitīgas!

02. Sep 2013, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērnu slimnīcas mediķi atgādina, ka nedēļā vismaz vienu reizi endoskopijas izmeklējums tiek veikts, bērnam apēdot vai aizrijoties ar svešķermeni. Diemžēl ne vienmēr apstiprinās vecāku lolotā doma, ka šie svešķermeņi pamet ķermeni dabiskā veidā (līdz ar vēdera izeju). Taču šovasar jau četras (!!) reizes mediķiem nācies palīdzēt bērniem, kas norijuši īpaši bīstamu rotaļlietu – magnētu. 

Mūsu speciālisti atgādina, ka īpaši bīstami ir asie priekšmeti, baterijas un magnēti! Tāpat aicinām iepazīties ar pievienoto video (skatīt šeit) tieši par BĪSTAMO rotaļlietu. 

Visbiežāk dažādi priekšmeti nonāk mutē bērniņam līdz triju gadu vecumam no brīža, kad sācis pārvietoties. Tā kā reti kuri vecāki var būt līdzās aktīvam mazulim nepārtraukti, svarīgi nodrošināt vidi un apstākļus, kuros sīku svešķermeņu, ko bērns varētu norīt, būtu pēc iespējas mazāk.  

Kā vecāks var pasargāt savu bērnu?

Ļaut ēst tikai „Miera stāvoklī”, sēžot pie galda, nedīdoties, nelēkājot, nemetot kūleņus. Visbiežāk nelaimes notiek, starp ēdienreizēm našķējoties ar kādu gardumu – riekstu, sausu cepumu, maizes gabalu, burkānu u.c. Tāpat vecākiem, ņemot vērā bērna vecumu, jāizvēlas atbilstoša pārtika, mazinot aizrīšanās risku. Piemēram, riekstus, drūpošas barankas un pat ābolus nedot bērnam, kas nemāk sakost un sagremot šīs lietas. 

Un sekojiet līdzi bērnam pieejamām rotaļlietām. Ja bērns norij, piemēram, mazu, gludu podziņu vai līdzīgu priekšmetu, tas nonāk kuņģī un pēc tam arī podiņā. Ja svešķermenis ir lielāks, tas var iesprūst kādā no barības vada sašaurinājumiem un tur arī palikt, kamēr ārsts to neizvelk. Par to, ka svešķermenis iesprūdis barības vada sašaurinājumā, liecina pastiprināta siekalošanās, grūtības norīt ēdienu un sāpes un spiedoša sajūta aiz krūšu kaula. 

Ja svešķermenis palicis elpošanas ceļos vai iesprūdis barības vadā vai arī ja vecāki nav redzējuši, ko tieši bērns norijis, nekavējoties jādodas uz Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu, jāsauc ātrā medicīniskā palīdzība. Bērnu slimnīcas mediķu palīdzība ir pieejama 24 stundas diennaktī, arī sestdienās, svētdienās un svētku dienās. Pie ārsta var nedoties tad, ja bērns aizrijies, bet, klepojot vai veicot pirmo palīdzību, svešķermeni izklepojis un vairs nerīstās, neklepo, var paelpot.

Ja ir aizdomas vai skaidri zināms, ka svešķermenis ir baterija, situācija ir īpaši nopietna. Baterijai nokļūstot organismā, sākas elektroķīmiska reakcija, un vietai, kur tā piespiežas (piemēram, barības vadam), ļoti ātri, pārdesmit minūšu laikā, veidojas apdegums, var izdegt pat caurums. Organismā nonākusi baterija reāli apdraud dzīvību, un dārga ir katra minūte. Visbiežāk baterijas nonāk barības vadā, kuņģī, retāk elpošanas ceļos.

Avots: bkus.lv