Varenā sēdētprasme: kā bēbītis apgūst sēdēšanas prasmes

Varenā sēdētprasme: kā bēbītis apgūst sēdēšanas prasmes

29. May 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Apbrīnojami un neticami, cik daudz iemaņu mazulis apgūst pirmajā dzīves gadā!

Sākumā mazais kamoliņš iemācās turēt galviņu, pēc tam, kad kļūst jau mazliet stiprāks, mācās velties, vēl pēc kāda mēneša mazulis mācās nogaršot ne tikai plaukstiņas, bet arī kājiņas. Patiesībā tas, ka mazulis velk kājiņas pie mutītes ir saistīts ar sēdētprasmes apguvi! Pagaidām gan tas notiek tikai horizontālā stāvoklī, bet mazulim augot, viņa muskulatūra kļūs stiprāka, un viņš izmēģinās apsēsties arī vertikāli!

ATCERIES, ka tikai pēc tam, kad mazulis PATS iemācīsies apsēsties, var mainīt muguriņas slīpumu ratos, izmantojot ratu pastaigu jeb sporta variantu. Un tikai tad mazuli var sēdināt barošanas krēsliņā. Starp citu, tas, ka mazulis prot pats apsēsties, ir arī kā pazīme, kas liecina par mazuļa gatavību pirmajam piebarojumam. Nevis vecums, kā ļoti daudzi domā, bet gan tieši prasme sēdēt. Un tas var notikt gan sešos, gan septiņos, gan arī 9 vai 10 mēnešos. Viss atkarīgs no katra mazuļa paša.

Vecākiem nevajadzētu iejaukties tajā, kas attiecas uz mazuļa darbībām jaunu prasmju apguvē. Bet tas nenozīmē, ka visam jānotiek pašplūsmā. Mēs varam būt savu mazuļu sabiedrotie!

Ko mēs varam darīt?

Hendlings

Jāievēro galvenie hendlinga principi ne tikai mazuļa pirmajos dzīves mēnešos, bet arī otrajā dzīves pusgadā, jo hendlings ir aktuāls arī tad.

Tikai pēc tam, kad mazulis pats iemācījies apsēsties, mēs viņu varam nest vertikālā pozīcijā.

Tāpat svarīgi ir arī pareizi nolikt mazuli uz grīdas. Mēs sēdinam mazuli uz sāniņu, ļaujot viņam atbalstīties ar roku pret grīdu, dodam viņam izvēles iespējas: viņš no šī stāvokļa var vai nu apsēsties, vai arī nogulties uz vēdera, lai pārvietotos rāpus.

Sēdēšanas pozīcija

Mazuļi ir atšķirīgi, un visi mācās apsēsties atšķirīgi. Daudziem iepatīkas pozīcija, kurā kājiņas ir novietotas uz aizmuguri - W burta veidā.

Tādā gadījumā ir jāskatās, lai šī nebūtu vienīgā pozīcija, kurā mazulis sēž, ir jāpavēro arī viņa pēdu stāvoklis, jo, ja tās vērstas uz iekšu - tas ir labi, ja uz āru - tas nav pārāk labi. Tādā gadījumā gan vecākiem der iejaukties un pielabot mazuļa sēdēšanas pozīciju, pavelkot viņa kājiņas uz priekšu.

Ērts apģērbs

Skaistie kostīmiņi un kleitas lai paliek retākiem gadījumiem.

Ikdienai noderēs kokvilnas krekliņi, bodiji un bikses vai legingi. Arī autiņbiksīšu ērtumam ir nozīme, jo mazulim šis ir superaktivitātes periods - viņam nedrīkst traucēt nekas, nedrīkst nekas spiest, berzt. Apģērbam jābūt maksimāli viegli un ātri uzvelkamam un novelkamam.

Basas kājiņas

Tas ir vēl viens zelta likums- ļaujam mazulim pēc iespējas biežāk un ilgāk baudīt baso kāju priekus. Uz pēdām ir milzīgs skaits receptoru, un, kad mazulis mācās apsēsties, viņš mācās arī mainīt ķermeņa stāvokli, šajā precesā aktīvi darbojas arī pēdas. Mazulis mācās pareizi likt pēdiņas, kas vēlāk noderēs viņam staigātprasmes apguvē.

Līdzsvars

Sākumā mazulis apsēdīsies, atbalstoties uz roku, un nereti pat apgāzīsies uz sāna. Vēlāk pakāpeniski viņš iemācīsies noturēt līdzsvaru. Atlik mazulim vairākas reizes nokrist, un viņš sāk just savu ķermeni, sāk mācīties noturēt sevi pats. Nevajag bērnu turēt un pielabot viņa kustības, it kā piepalīdzot viņam.

Kad mazulis iemācījies pats jau apsēsties, viņam paveras jauna pasaule: viņš ierauga visu ap sevi jau no vertikālas pozīcijas, viņš var atbrīvot rociņas un rotaļāties sēdus. Jau pavisam drīz viņš jūs iepriecinās ar jauniem sasniegumiem!

Māmiņu Klubs

20150522093800-17715.jpg