Pote pret rotavīrusu: kas par to jāzina tev?

Pote pret rotavīrusu: kas par to jāzina tev?

16. Dec 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rotavīruss ir smaga infekcijas saslimšana, ko izraisa vīrusi, kas, savukārt, rada kuņga - zarnu trakta traucējumus.

Pēc vīrusa iekļūšanas organismā, notiek tā aktīva vairošanās: šo periodu sauc par inkubācijas periodu, jo nav nekādu simptomu, kas liecinātu par saslimšanu, šis periods ilgst no 12 stundām līdz 3-7 dienām. Pati saslimšana sevi sāk parādīt ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru - 38-39°С. Pēc tam sākas pamata simptomi, kas liecina par zarnu trakta traucējumiem: vemšana un diareja (caureja). Dažkārt vemšanas dēļ var attīstīties arī elpceļu saslimšanas simptomu parādīšanās. Parasti šie visi simptomi mazinās 3-7 dienu laikā. Retāk tas notiek vien 2-3 nedēļu ietvaros.

Neskaitot vemšanu un caureju, maziem bērniem bieži vien parādās arī organisma atūdeņošanās, kas izraisa smagus vielmaiņas traucējumus. Bērniem, kam jau ir kāda fona saslimšana, piemēram, celiakija, problēmas ar imūnsistēmu, saslimšanas sekas var būt daudz smagākas pat par nokļūšanu slimnīcā.

Pēc Vispasaules Veselības Organizācijas datiem, tieši rotavīrusi ir galvenais iemesls, kāpēc bērniem pēc caurejas rodas smagas sekas.

Cik aktuāla ir šī infekcija pašiem mazākajiem?

Lielākā daļa bērnu vecumā līdz 5 gadiem vismaz reizi gadā izslimo ar rotavīrusu. Atkārtota saslimšana parasti norit vieglāk, un tomēr, ja saslimst pavisam mazs bērniņš, viņa organisma atūdeņošanās risks ir daudz lielāls, nekā reizēm varam iedomāties.

Kā var saslimt ar rotavīrusu?

Galvenais infekcijas avots ir pieaugušie, kas ir ap bērnu un citi bērni, kas paši saskaras ar šo saslimšanu, un iespējams, izslimo to pat bez īpašiem simptomiem.

Vīrusu var nodot orālā veidā caur netīrām rokām, bērna aprūpes piederumiem, rotaļlietām utt.

Risks saslimt ar šo slimību mazāks ir bērniem, kas ir līdz 6 mēnešu vecumam un tiek ēdināti ar krūti.

Kā pasargāt bērnu?

Jāmazgā rokas - bieži! Pēc un pirms ēdienreizes, tualetes apmeklēšanas, pastaigām, pēc atnākšanas no jebkuras sabiedriskas vietas utml.

Efektīvākais veids, kā pasargāt bērnu, ir vakcinēt. Potei nav konservantu, tā tiek ievadīta mazuļa mutītē gluži kā zāles pret paaugstinātu ķermeņa temperatūru.

Vakcinācijas kurss sastāv no divām potēm, ko nešpricē, kā jau sapratāt. Pirmā vakcinācija jāveic mazulim vecumā no 1,5 - 3 mēnešiem, un intervālam starp pirmo un otro poti jābūt vismaz 4 nedēļām. Otrā vakcinācija jāveic mazulim vecumā ap 4-6 mēnešiem, ne vēlāk.

Pilns vakcinācijas kurss 74-85%  gadījumu nodrošina pret jebkuras smaguma pakāpes rotavīrusa infekciju un praktiski visos 100% gadījumos pasargā mazuli no smagām šīs saslimšanas formām.

Pierādīts, ka vakcinācija kopā ar dažādām citām vakcīnām neizraisa nekādas blakusparādības un ir efektīva, tātad - veido ilgstošu, spēcīgu organisma aizsardzību pret rotavīra infekcijām.

Lai veiktu šo vakcīnu, nav nekādu ierobežojumu saistībā ar mazuļa ēdināšanu vai dzirdināšanu, to var veitk gan pirms, gan pēc mazuļa ēdināšanas.

Kad nebūtu ieteicams veikt šo vakcīnu?

Uz rotavīrusa vakcīnu attiecas tas pats, kas uz jebkuru citu vakcīnu.

Vakcinēšanos vajadzētu atlikt, ja:

  • bērnam vakcīnai paredzētajā dienā ir paaugstināta ķermeņa temperatūra
  • bērnam ir alerģiskas reakcijas pret kādu no vakcīnas sastāvdaļām
  • bērnam ir hroniskas zarnu trakta saslimšanas vai iedzimti zarnu trakta traucējumi

Apmēram 4-5 bērniem no 100 pēc vakcīnas var būt paaugstināta ķermeņa temperatūra un nogurums.

Māmiņu Klubs

20141013112018-62396.jpg

Liene Krúza Liene Krúza 20. Dec 2014, 15:45

Meiteni nevakcineju un lidz saviem 4g un 4m ne reizi nav slimojusi ar vedera virusiem

Liene Krúza Liene Krúza 20. Dec 2014, 15:44 chipsene

Tas jau ar gim.doku japspriez.