Vai gaisa peldes mazulim vajadzīgas arī ziemā?

Vai gaisa peldes mazulim vajadzīgas arī ziemā?

24. Feb 2018, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Teorētiski mēs visas zinām, ka mazulītim ļoti svarīgas ir gaisa peldes- gan mazuļa ādas veselībai, gan rūdīšanās procesā, taču kā to izdarīt ziemā, jo visu laiku ir sajūta, ka mazulim būs par aukstu?! Tāpēc šodien Māmiņu Klubā kopā ar ģimenes ārsti Jolantu Adītāju mēs sniedzam atbildi uz jautājumu: "Vai gaisa peldes mazulītim ir vajadzīgas arī ziemā?"

Ik dienas aprūpējot mazulīti- gan viņu ģērbjot, gan mainot autiņbiksītes, mēs, iespējams, pašiem to nemaz nezinot, veicam kādu ļoti svarīgu procedūru katra mazulīša ikdienā- gaisa peldes.

Ģimenes ārste stāsta: „Ja tiek ņemta vērā analoģija ar ūdenspeldēm, kad bērniņš vai pieaudzis cilvēks tiek izģērbts vai izģērbjas kails un ir ūdenī, tad gaisa peldes ir tad, kad kailu ķermeni no visām pusēm aptver gaiss un skābeklis.”

Taujāta, vai arī ziemā ir nepieciešamas gaisa peldes, Jolanta Adītāja atbild apstiprinoši. Vasaras laikā mums ir skaidrs, ka mazulītim vajag ļaut izjust gaisa pieskārienus no visām pusēm, taču ziemā ir iespējamas arī nelielas atkāpes no tradicionālajām gaisa peldēm.

Protams, jāatceras, ka piespiedu kārtā drēgnā un aukstā mājoklī to darīt nebūtu ieteicams; ja paši vecāki staigā pa mājām ieģērbti džemperī, bet vēlas, lai mazulis omulīgs dzīvojas ar pliku dupsi, jāpadomā, kā jūtas bēbītis. „Ja istabā nav komforta temperatūra- vidēji 21-22 grādi un bērns nejūtas labi, gaisa pelžu laikā var atstāt kājās zeķītes vai mugurā krekliņu,” iesaka ģimenes ārste.

Pirms gaisa pelžu veikšanas vecāki var izlemt, ko viņi vēlas ar to panākt- vai tā ir mazuļa norūdīšana, kad temperatūra pakāpeniski tiek samazināta, varbūt tās ir kādas procedūras (pavingrošana, roku un kāju izkustināšana, pavalstīšana) , ko vecāki papildus veic gaisa pelžu laikā. „Tā kā ikviens bērns un arī vecāki ir dažādi, atšķiras arī gaisa pelžu veikšana vai neveikšana ģimenēs,” zina stāstīt Jolanta Adītāja.

Ja istabā ir pietiekami silts, mazuļiem parasti gaisa peldes ļoti patīk, jo tā ir iespēja gan atklāt savu ķermeni, gan saņemt nedalītu māmiņas uzmanību.

Gaisa peldes ģimenes ārste iesaka veikt labi izvēdinātās telpās, jo tas ir veids, kā izvēdināt arī vīrusus, bet, izvēdinot telpas ziemā un veicot gaisa peldes, istabai tomēr būtu jāļauj uzsilt, lai mazulis zemā gaisa temperatūrā gaisa pelžu laikā nesaaukstētos.

Tieši uztraukums par iespējamo mazulīša apaukstēšanos ir galvenais iemesls, kādēļ daudzi vecāki no gaisa peldēm ziemas laikā atturas, tomēr speciālisti norāda, ka lielāka iespējamība mazulim saslimt ir ikdienas saskarsmē ar slimu māmiņu vai tēti, nevis veicot gaisa peldi siltā telpā.

Māmiņas reizēm uztraucas, ka apčurāšanās gaisa pelžu laikā, sevišķi ziemā, varētu veicināt saaukstēšanos. Ģimenes ārste gan noliedz šādu faktu, stāstot, ka tas nekādi neietekmē, atgādinot, ka, ja gaisa pelžu laikā, mazulis ir apčurājies, būtu jānomaina paladziņš un krekliņš, ja ir bijis mugurā, lai nebūtu jāguļ slapjumā.

Tātad patiesībā gaisa peldēm ziemas laikā nav pilnīgi nekādu ierobežojumu, vien tas, ka telpai ir jābūt siltai, taču mēs tāpat kā vasarā varam mazulim ļaut ilgstoši dzīvoties pavisam plikam  un pat tad, ja paši jūtamies apslimuši, mazuļa gaisa peldi nav nepieciešams atcelt, jo atcerēsimies, ka gaisa peldes norūda mazulīti un savukārt rūdīšanās stiprina viņa imunitāti.

Taču ja esam apslimuši, tad gan ir vēlams izvairīties no citkārt pilnīgi obligātās mazulīša sabučošanas gaisa pelžu laikā.

Pirmajā dzīves gadā mazulis pasauli iepazīst pilnībā no jauna un gaisa peldes ir viens no veidiem, kā šo pasauli iepazīt, bet skaidrs ir arī tas- ja jums šķiet, ka mazulim nav nepieciešamas gaisa peldes ziemā, tad nedariet to, jo tikai jūs vislabāk pazīstat savu mazuli.

Vai Tu savam mazulim ziemas laikā veic gaisa peldes?

20180222155158-39108.jpg