Uz māmiņu jautājumiem par krūts ēdināšanu atbild Irēna Putniņa

21. Apr 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mums vienmēr prieks par aktīvām māmiņām, kas nebaidās meklēt atbildes uz saviem jautājumiem, jo tikai tā var īstajā brīdī tikt pie nepieciešamās informatīvās palīdzības! Šajā reizē māmiņām bija iespēja uzdot jautājumus ārstei - pediatrei Irēnai Putniņai. Lasām atbildes uz māmiņu jautājumiem!

Piens naktī no pudelītes. Vai mazulis neatteiksies no krūts?

Dzīvē ir iespējams viss! Vajadzētu domāt, ka bērniņš nepieradīs pie pudelītes. Ja ir knupītis pudelītei ar mazu caurumiņu, ja pudelīte tiek lietota vien noteiktās reizēs, viņš no krūts neatteiksies. Ja ir bažas, bērniņš tās var sajust, un visdrīzāk, viņš arī var atteikties no mammas krūts, priekšroku dodot pudelītei, sevišķi, ja tai ir lielāks caurumiņš un dzeršana no pudelītes ir ērtāka un ātrāka viņam, tā neprasa piepūli.

Nuk First Choice pudelīte. Ar ko tā ir īpaša?

Krūts galam līdzīgs pudeles knupītis ar mazu caurumiņu, pudelīte ir ortodontiska. Vislabāk būtu piepirkt tad klāt speciālu knupīti ūdenim vai tējai ar mazāku caurumiņu kā pudeles oriģināli komplektācijā esošais.

Māneklītis. Jā vai nē?

Ja pirmajā dzīves mēnesī bērniņam māneklīti nevajadzētu, jo veidojas kopdzīve ar bērniņu, veidojas ēšanas paradumi, ēšanas ritms, tad no otrā mēneša ir lietderīgi nepieciešamības gadījumā bērniņam iedot māneklīti. Bērniņš mammai nevar atrasties nemitīgi pie krūts, un katram ir citādāki zīšanas refleksi, kas arī var būt iemesls māneklīša izmantošanai.

Māneklītis arī jāizvēlas ortodontiskas formas, tam jābūt izstrādātam tā, lai tas veicinātu un neskādētu mazuļa mutes dobuma attīstību.

Bet jāatceras: 6-8 mēnešu vecumā bērniņam uzstājīgi vairs nevajadzētu māneklīti dot, jo šis ir laiks, kad atradināt bērnu no māneklīša.

Krūts gals sasprēgājis, ko darīt?

Sāpīgi, saplaisājuši krūts gali nenozīmē, ka jāatsakās no krūts ēdināšanas. Bet savlaicīgi var izvairīties no šādām situācijām, sevišķi, kad bērniņš ir tikko dzimis un jāmācās pielikt bērniņu pareizi pie krūts. Te liela nozīme ir tam, kā dzemdību iestādē speciālisti parādījuši mammai, kā pareizi bērniņu barot. Teorētiski ir grūti palīdzēt, ir vajadzīgs cilvēks, kas spēj palīdzēt.

Kamēr krūts gali sadzīst, ir jālieto krūts galu kopšanas līdzekļi, un zīdīšanas laikā var izmantot krūts galu aizsargus. Tie jāizvēlas plāni, tādi, kas pieguļ mammas krūts galam. Bērniņam pieskaroties krūtij ir jāsajūt mamma, bet mammai šis process nedrīkst būt sāpīgs.

Krūšturu ieliktnīši un to plusi

Kā tos pareizi lietot? Tie ir dažādi, ir gan vairākkārt lietojami, kas ir mazgājami, un ir vienreizlietojamie, ko nevar mazgāt. Vienreizlietojamie atvieglo jaunās māmiņas dzīvi un iziešanu sabiedrībā, tos ir labi lietot arī, ja grūtniecības pēdējos mēnešos izdalās no krūtīm pieniņš. Tas ir produkts, kas palīdz adaptēties mammai krūts ēdināšanas sākumam.

Atšķirība šajos krūts ieliktnīšos ir tā, ka tie atšķiras ar daudzumu, ko tie spēj uzsūkt. Nakts krūšturu ieliktnīši var uzsūkt pat līdz 50ml piena nakts laikā. Dienas, protams, uzsūc mazāk.

Ir svarīgi justies komfortabli, un slapjš krekliņš nekad neliek justies ērti. Bet jāatceras, ka tas viss reiz beidzas, jo nostabilizējoties krūts ēdināšanai, pieniņš vairs no krūtīm var nesūkties vairs tik daudz.

Lietot var no ēdienreizes līdz ēdienreizei, mazliet retāk, ja pieniņš pārvēršas gēlā, bet vasaras laikā – jāmaina biežāk.

Cīņa ar piena sastrēgumiem..

Vecā labā metode – kāpostlapu kompreses joprojām labi darbojas. Visbiežāk šī problēma ir pirmajās dienās, mamma daudz dzer, bērniņš tiek likts pie krūts, un tad trešajā – ceturtajā dienā pēc dzemdībām mammas krūtis ir pilnas. Jāieklausās ir sevī, jāievēro adekvāts dzeršanas režīms, var likt siltas kompreses vai kāpostlapas, var palīdzēt silta duša, kas veicina un atvieglo krūšu atbrīvošanos no piena.

Mazulis grib ēst ik pēc stundas

Tikko dzimis bērniņš var gribēt ēst arī ik pēc stundas un tas ir normāli. Dienas laikā liekam pie krūts pēc pieprasījuma, nakts laikā – skatāmies, vērojam, kādas ir mazuļa prasības.

Māmiņu Klubs

ONLINE TV videosarunu piedāvā NUK: izprotot dzīvi!

20140410105859-14218.jpg