TOP5 ieteikumi drošai zāļu lietošanai

27. Mar 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna slimošana ir viena no lietām, kas mūs – māmiņa ssatrauc visvairāk, jo reizēm jūtamies bezspēcīgas, saprotot, ka nepieciešams laiks, lai mazais izveseļotos. Vissautraucošākā noteikti ir bērna pirmā slimošanas reize, jo nekas tāds iepriekš mūsu dzīvē nav noticis. Māmiņa Baiba audzina trīs gadus veco dēlēnu Marku un saka, ka viņai jau esot salīdiznoši liela pieredze ar dēļiņa slimošanu, jo puisītis mācās bērnudārzā.

Konsultē Dr. Dina Apele – Freimane – Eiropas zāļu aģentūras Pediatrijas komitejas locekle.

Nav tā, ka mēs ieejot aptiekā varam tā vienkārši paņemt un pirkt jebkuras zāles, kuras iedomājamies, ir noteiktas lietas, kuras jāievēro, lai zāles bērnam ne tikai palīdzētu, lai tās būtu arī drošas. 

Pievēršam uzmanību zāļu iepakojumam un zāļu lietošanas instrukcijai

Pirmā lieta, kam jāpievērš uzmanība, ir iepakojums. Uz tā var būt norādīts, ka zāles paredzētas bērniem, taču tik pat labi šādas norādes var nebūt.

"Tas atkarīgs no ražotāja," atklāj Dr. Dina Apele – Freimane, Eiropas zāļu aģentūras Pediatrijas komitejas locekle. "Vecākiem ir jāpievērš uzmanība zāļu instrukcijai – tur saņems visas vajadzīgās atbildes – kādā veidā, kāda vecuma bērniem, kādās devās konkrētās zāles ir lietojamas." 

Bērnam atļauts dot tikai viņa vecumam atbilstošas zāles

Bez vienas vai vairākām aktīvajām vielām, kas atbildīgas par ārstniecisko efektu, ir arī zāļu palīgvielas. Tās nav neitrālas, katram ir ietekme uz cilvēka organismu, būtiski ņemt vērā to, kādas palīgvielas ir nekaitīgas pieaugušajiem, var nodarīt būtisku kaitējumu bērna organismam. Ir strikti noteiktas normas, piemēram, propilēnglikols, parabēni, etilspirts, kas aizliegts, tādēļ būtiski lietot zāles tādai vecuma grupai, kādai zāles ir reģistrētas.

Pretējā gadījumā riskējam nodarīt kaitējumu ne tikai ar devām, bet arī ar palīgvielu devām.

Tomēr vecāki stāsta, ka reizēm ģimenes ārsti izraksta zāles, kuras ir paredzētas vecākiem bērniem. Pirms daudziem gadiem, kad neražoja zāles maziem bērniem, tika piemēroti tie medikamenti, kuri bija pieejami, taču mūsdienās daudz kas ir mainījies.

Šobrīd faktiski ir tā, ka visas nepieciešamās zāles ir pieejamas atbilstoši vecuma grupām. Ja tiek lietotas zāles, kas nav reģistrētas konkrētai vecuma grupai, riskējam ar to, ka nezinām, kādai jābūt zāļu devai, ar kādiem starplaikiem tās jālieto, arī blakus parādības var atšķirties atbilstoši vecumam.

Drupinot tabletes un mēģinot iedot tās savam bērnam, mēs riskējam ar to, ka varam iedot pārāk lielu vai pārāk mazu zāļu devu, tāpēc vislabāk, ja zāles tiek piemērotas bērnam tādā veidā, kādā viņš tās ir spējīgs uzņemt.

Pievēršam uzmanību blakus parādībām, kuras var izraisīt zāles 

Zāļu blakus parādības ir vēl viena lieta, kurai noteikti vēlams pievērst uzmanību. Protams, nav teikts, ka mūsu bērnam tās būs, taču, ja tās ir uzkaitītas, tas nozimē, ka pastāv iespēja, ka blakus parādības var skart jebkuru bērnu, visbiežāk tas ir saistīts ar antibiotiku lietošanu.

Kad zāles tiek lietotas pirmo reizi, mēs nezinām, kādas blaknes var sagaidīt. Zāļu aprakstā norādītas, cik bieži sastopamas, jo biežāk, jo lielāka iespējamība, ka var būt. Pārsvarā vieglas, ja bieži sastopamas smagas parādības, tās zāles nevar tikt uzskatītas par drošām.

Lietojot zāles pirmo reizi, būtu vēlams pievērst uzmanību pašsajūtai tuvāko stundu vai diennakts laikā. 

Izvēlamies problēmai atbilstošas zāles, konsultējoties ar savu ģimenes ārstu. 

Visbiežākās salsimšanas, kas skar mūsu bērnus, jo īpaši gada aukstajos mēnešos, ir iesnas un klepus. It kā sākotnēji šķiet, ka tas nav nekas nopietns, tomēr ir jāizvēlas problēmai atbilstošas zāles. 

Vienmēr atceramies par zāļu derīguma termiņu – tas noteikti ir jāievēro.

Tāpat atceramies par zāļu derīguma termiņu, ir iemesli, kāpēc to norāda, tāpēc zāles, kurām ir beidzies derīguma termiņš, lietot nedrīkst. Zāles noteikti nav tā lieta, pret, kuru varam izturēties vieglprātīgi, jo tās var gan palīdzēt, gan kaitēt, viss ir atkarīgs no tā, cik uzmanīgi mēs ar tām esam. 

Māmiņu Klubs