Tik vienkāršie, bet attīstošie rotaļu klucīši

31. May 2017, 09:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna fiziskā un emocionālā attīstība nav iedomājama bez rotaļāšanās, tas ir veids, kā bērns iepazīst sevi, pasauli un procesus tajā. Laika posmā no 8 līdz 12 mēnešiem īpašu bērna interesi raisa rotaļu klucīši.

Trenē satvērienu, roku kustību precizitāti 

Bērns, rotaļājoties ar klucīšiem, trenē satvērienu un roku kustību precizitāti, tāpēc vēlams, ka rotaļu klucītis ir tāds, lai bērns spētu to satvert plaukstā, lai varētu no vienas plaukstas ielikt otrā. Tas, ko bērns redz un tas, ko viņš ir satvēris, saslēdzas vienotā darbībā.

Tāpat bērns noteikti vēlēsies klucīti iebāzt mutē, jo tas viens no veidiem, kā mazais izzina priekšmetus.

Attīsta loģisko domāšanu un fantāziju

Ļoti noderīgas rotaļas ar klucīšiem ir loģiskās domāšanas attīstībai un izpratnei par perspektīvu, jā, attīstās arī fantāzija. Tā mums tikai šķiet – kas tur tāds, rotaļu klucīši, taču bērns apgūst tik daudz! 

Vecāku uzdevums – kopīgi pavadīts laiks! 

Lai veicinātu bērnu vēlmi spēlēties un attīstītu fantāziju, arī mums vecākiem ir noteikti uzdevumi. Viens no tiem ir kopīgi pavadītais laiks – kvalitatīvs un klātesošs, kad fiziski un emocionāli esam līdzās. Tas ir veids, kā iepazīt sava bērna spēlēšanās veidu un uzzināt ko vairāk par bērna saskarsmes spējām – ko bērnam patīk darīt, kādas rotaļlietas šobrīd ir aktuālas, kā bērns jūtas rotaļas laikā. Novērojot bērnu rotaļās, mēs daudz vairāk spēsim izprast viņa uzvedību ikdienā, izkaidrot viņa niķus un garastāvokļa maiņas.

Izzinām bērna rotaļāšanās veidu, iepazīstam viņa saskarsmes spējas

Katrs bērns rotaļājas citādākā veidā. Pat vienas ģimenes brālis un māsa to dara atšķīrigi, jo viņi atšķirīgi redz šo pasauli, atšķirīgi tver mūsu, vecāku, uzmanību!

Izvēlamies īstās rotaļlietas

Vienas pareizas atbildes nav, kādas rotaļlietas vajadzētu izvēlēties mūsu bērnam. Kāda bērna fantāziju pasaule būs tik plaša, ka bērniņš spēs aizrautīgi rotaļāties arī ar koka gabalu, kādam nepieciešamas rotaļlietas, kas nedaudz piepalīdzēs, atverot fantāziju pasaules plašās durvis. Māmiņu Kluba speciālisti iesaka izvēlēties kvalitatīvas rotaļlietas, pievēršot uzmanību materiāliem, no kā rotaļlietas izgatavotas.

Esam klātesoši!

Ikdienas steiga, mobilie tālruņi, sarunas ar citiem, TV, pienākumi un mazie darbiņi mēdz nozagt to īpašo un kvalitatīvo laiku, kad esam šeit un tagad kopā ar mūsu bērniņu. Speciālisti ir vienisprātis- dienā rotaļām ar savu bērniņu vajadzētu veltīt vismaz 15-20 minūtes nedalīta laika, kad nostāk tiek nolikts mobilais tālrunis, netiek mazgāti trauki vai acu skatiens nav pievērsts TV ekrānam.

Rotaļāšanās ir svarīga, tik pat nozīmīga ir rotaļlietu izvēle un tas, ko vecāki var sniegt bērnam rotaļu laikā! Lai visiem jauks rotaļu laiks!

Māmiņu Klubs

20170601153344-32418.jpg