Svarīgākās 3 mēnešus vecu mazuļu prasmes

Svarīgākās 3 mēnešus vecu mazuļu prasmes

10. Dec 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Neskaitot ikdienas rūpes, ēdināšanu un dažādus mazuļa aprūpes rituālus, viņš ir arī vienkārši jāvēro. Trīs mēnešus veci mazuļi, tāpat kā jebkura vecuma mazuļi, attīstas savā individuālajā ātrumā, bet ir prasmes, ko mazie cilvēki sāk izrādīt tieši šajā vecumā.

Bērniņš ir atradis dūrītes un atver plaukstiņas?

Urrrā! Šīs prasmes ir patiešām svarīgas! Bērniņš ir atradis rociņas. Viņš ar izbrīnu un neviltotu interesi pēta vienu rociņu, pēc tam otru.

Pēc tam sākas kājiņu meklēšana

Sākas viss ar ceļgalu atrašanu, tos var sataustīt ar rokām, un jā - pēc tam arī pēdiņas var ievilkt mutē mācīties. Tas nozīmē, ka vēl viens svarīgs posms mazuļa dzīvē ir pievarēts.

Tāpat trīs mēnešus vecs mazulis guļot uz vēderiņa jau labi tur galviņu, ļoti priecājas par māmiņas klātbūtni, un ar prieku smaida gan savējiem, gan pat nepazīstamiem cilvēkiem. Viņš sāk izdvest dažādas skaņas un ieklausās balsīs, mūzikā.

Daži mazuļi var sākt griezties ap savu asi.

Hmm, kas tad ar velšanos?

Tas mazulim ir liels treniņš un MILZĪGS sasniegums. Mācīties velties mazulis var līdz pat 4-5 mēnešu vecumam, bet jau no trīs mēnešu vecuma viņš mācās apvelties uz sānu.

Sāksim ar pēdiņām. Rotaļu laikā pēdiņām jābūt plikām, jo tikai caur pēdiņām bērniņš saprot, kur atrodas. Pēdās ir ļoti daudz nervu galu, kurus stimulējot, uzlabojas visa organisma darbs kopumā, stimulēšana veicina darbību sākšanos. Un visa sekas - vēlme pavelties.

Atsperoties ar pēdiņu pret virsmu, mazulis var apgriezties uz sāna, nostiprināt savu pozīciju tur, un vēlāk jau apvelties uz vēderiņa. Bet pēc kāda laika bērniņš iemācīsies arī tikt atpakaļ no šīs pozīcijas. Un tieši tad varēs viņu likt arī uz vēderiņa.

Līdz tam uz vēderiņa īsti likt nevajadzētu. Tas, ka bērniņš tādā veidā trenējas turēt galviņu, ir mīts. Tieši otrādi, tā var veicināt plecu muskuļu tonusa paaugstināšanos.

Kā uzskata fizioterapeiti, uz vēderiņa likt var, atstājot tā mazuli uz kādu laiciņu, tad, kad bērniņš jau pats māk apvelties uz vēdera, bet līdz tam tādā veidā var tikt pat bremzēta viņa attīstība, jo - kāpēc lai mazulis veltos, ja mamma tāpat viņu veiksmīgi pati apveļ vai noliek guļus uz vēdera? Bērniņš vienkārši var pierast pie tā, ka viņu liek mamma, kā vien vajag, un viņš var kļūt kaprīzs, kad būs jāsāk kaut kas darīt pašam.

Velšanos var veicināt mazuļa pareiza celšana, likšana uz virsmas.

SVARĪGI! Pirms ņem mazuli rokās vai liec viņu gultā, runā ar viņu, pastāsti, ko darīsi.

ATCERIES! Pieskārieniem jāsākas ar lielajām ķermeņa daļām, nevis no pēdiņām vai plaukstiņām.

FOTOPADOMS: Kā ņemt mazuli rokās

Mazulis guļ uz muguriņas, viņa kājiņa jāpiepaceļ, turot pie ceļgala, un jāvirza tā, kā pārmetot to pār ķermeni

20151102225734-74848.jpg

Šis brīdis velšanās procesā mazulim ir pats grūtākais, jo tieši tas visam ķermenim sniedz impulsu par kustību. Vēlāk bērniņi paši iemācās atsperties pret horizontālu virsmu.

20151102225752-57015.jpg

Pēc tam virzām mazuli, viņš ar prieku kustības izpildīs pats, galvenais - nedrīkst aizmirst rociņu, tāpēc jāpietur aiz lāpstiņas!

20151102225813-56645.jpg

Un ļoti uzmanīgi apveļam mazuli

20151102225831-85293.jpg

Ņemam rokās, sākot ar ķermeņa augšdaļu, beidzot ar dibentiņu un ar muguru pret sevi

20151102225851-24338.jpg

Liekam atpakaļ, izpildot visu to pašu tikai apgrieztā secībā. Obligāti un vienmēr - caur sāniņu, sākot ar dibenu, ķermeņa augšdaļu un galviņu

20151102230031-69482.jpg

Rakstu sagatavoja Ilona,

kopā ar fizioterapeiti Jānu Daudišu