Saaukstēšanās klāt – ko nu? Konsultē klīnikas Premium Medical virsārste un ģimenes ārste Aija Šnikvalde

Saaukstēšanās klāt – ko nu? Konsultē klīnikas Premium Medical virsārste un ģimenes ārste Aija Šnikvalde

24. Oct 2014, 16:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzi no mums pazīst šo sajūtu, kad, atnākot rudenim, jūti – saaukstēšanās klāt. Lai arī liekas, ka vasarā uzkrātā imunitāte bijusi spēcīga, tomēr mūsdienu straujais dzīves ritms dara savu, un saaukstēšanās atrod ceļu uz mūsu deguniem un kakliem. Kā sev palīdzēt saaukstēšanās gadījumā, skaidro klīnikas Premium Medical virsārste un ģimenes ārste Aija Šnikvalde. 

Kas īsti ir saaukstēšanās?

Saaukstēšanās ilgst vidēji nedēļu. Visbiežāk tā sākas ar kakla sāpēm, kas ilgst pāris dienas. Vēlāk parādās arī aizlikts vai pilošs deguns, klepus. Pieaugušajiem temperatūra parasti ir nedaudz virs 37C (37,2-37,5C), bet bērniem – augstāka. Pirmajās trīs dienās cilvēka organisms ir vīrusu mājvieta, tādēļ šajā laikā būtu ieteicams dažas dienas palikt mājās, lai atpūstos. Organisms ir noguris no nemitīgā skrējiena un ir nopelnījis dažas atpūtas dienas. Pretējā gadījumā cilvēks savu notverto vīrusu, kas izplatās gaisa pilienu ceļā, itin viegli var nodot tālāk gan saviem kolēģiem, gan ģimenes locekļiem, gan dienas laikā sastaptajiem cilvēkiem veikalos, sabiedriskajā transportā un citur.

Kā rīkoties?

Dr. Aija Šnikvalde uzsver, ka ir ļoti svarīgi, lai katram no mums būtu savs ģimenes ārsts, pie kura vērsties šādos gadījumos. Tomēr, tik pat svarīgi, lai arī mēs paši būtu sagatavojušies šādām situācijām un zinātu, kā rīkoties saslimšanas gadījumā. Tādēļ būtu ieteicams, iepriekš konsultējoties ar savu ārstu, izveidot mājas aptieciņas nepieciešamo minimumu, kas būtu vispiemērotākais jūsu veselības īpatnībām. Pamata komplektam būtu jāsastāv no temperatūru samazinošiem medikamentiem, C vitamīna, deguna pilieniem vai ziedes, kā arī kakla tabletēm, kas palīdzētu mazināt kairinājumu.

Mājas aptieciņas lietošanas noteikumi

Tomēr, ikdienā nelietojot medikamentus regulāri, būtu jāpievērš uzmanība medikamentu glabāšanai. Daļa medikamentu ir jāglabā tumsā vai ledusskapī, tie jāuzglabā to oriģinālajā iepakojumā, jāseko līdzi derīguma termiņam un paredzētajām devām, kas atšķiras pieaugušajiem, pusaudžiem un bērniem. Neglabājiet mājas aptieciņā zāles, kurām nezināt pielietojumu - vai nu noskaidrojiet, kam tās domātas, vai arī izmetiet tās. Grūtniecības laikā drīkst lietot tikai tos medikamentus, kurus jums nozīmējis ārsts!

Pirmā palīdzība

Katram ģimenē ir savas tradīcijas, kā rīkoties, parādoties pirmajiem saaukstēšanās simptomiem un sliktai pašsajūtai. Daktere Aija Šnikvalde uzsver, ka liels spēks ir ne tikai tautas medicīnai kā tādai, bet arī psiholoģiskajam efektam, kas rodas, cilvēkam lietojot dabas līdzekļus, kuri, viņaprāt, palīdz pret saaukstēšanos vislabāk.

Vieni dzer siltu pienu ar medu, citi  - ingvera saknes uzlējumu, bet vēl citi – karsē kāju pēdas sinepju pulvera ūdenī. Visas šīs lietas ir derīgas un nepieciešamas, tomēr jāatceras, ka saaukstēšanās simptomus nevajadzētu “ielaist”, un tomēr būtu ieteicams apmeklēt savu ģimenes ārstu gadījumos, ja pašsajūta neuzlabojas vai arī saaukstēšanās simptomi pēc pāris dienām nesamazinās.

Tomēr, ir daži “pirmās palīdzības” ieteikumi, kurus var ieteikt saaukstēšanās gadījumā:

Šķidrums. Svarīgi atcerēties un ievērot, ka, parādoties saaukstēšanās simptomiem, vislabāk pirmās divas trīs slimības dienas pavadīt mājās, kārtīgi izguļoties un uzņemot pietiekamu šķidruma daudzumu. Jo vairāk slimojot tiks uzņemts šķidrums, jo ātrāk no organisma tiks izskaloti toksīni, kurus tur atstājis vīruss, un pašsajūta ievērojami uzlabosies. Pieaugušam cilvēkam būtu jāuzņem vismaz 2l ūdens dienā.

Zāļu tējas ir lielisks līdzeklis saaukstēšanās ārstēšanai. Ieteicamas ir liepziedu, kumelīšu, aveņu lapu tēja, upeņu un arī citas tējas, kas attīra, ārstē un stiprina organisma imunitāti. Tējām droši var pievienot aveņu un upeņu ievārījumus.

C vitamīns lieliski noder vispārīgās imunitātes stiprināšanai. Uzņemt to var ne tikai ar uzturu bagātinātāju palīdzību, bet arī ēdot svaigus augļus, dzerot augļu un dārzeņu sulas. Slimošanas laikā C vitamīns palīdzēs uzlabot pašsajūtu.

Temperatūra. Augsta temperatūra ir cilvēka organisma aizsargmehānisms, ar kura palīdzību ķermenis cīnās pret infekciju. Tādēļ, ja temperatūra nav augstāka par 38,5C, nebūtu ieteicams lietot pretiekaisuma zāles, kas “nodzen” temperatūru.

Kakla sāpēm labi palīdz kakla skalošana ar kumelīšu tēju vai citiem nomierinošiem līdzekļiem. Populāra ir skalošana ar sālsūdeni, bet to vajadzētu darīt tikai tad, ja kaklā ir strutas. Pretējā gadījumā sālsūdens tikai vēl vairāk sakairinās iekaisušo kaklu.

Aizlikta deguna gadījumā nepieciešams mazināt tūsku. Te lieti noderēs augu valsts preparāti, kuriem piemīt tūsku mazinoša un sekretolītiska iedarbība, kas veicina ātrāku deguna blakusdobumu attīrīšanu.

Imunitāti stiprinoši medikamenti, piemēram, kāds no homeopātiskiem līdzekļiem, kurus intensīvāk lieto pirmajās saaukstēšanās dienās, gan arī plānveida profilaksei. 

Derīgi atcerēties, ka visprecīzāk diagnozi uzstādīs un ārstēšanos piemēros speciālists. Tādēļ zāles, kuras izsniedz pret ārsta recepti, nevajadzētu lietot bez speciālista akcepta. Ja vien to nav ieteicis ārsts, nedrīkstētu lietot arī antibiotikas, jo tās ārstē bakteriālu infekciju un komplikācijas. Antibiotikas neiznīcina vīrusus, kas ir saaukstēšanās izraisītāji, bet tikai novājinās organisma mikrofloru, iznīcinot labās baktērijas, kas palīdz cīnīties pret vīrusiem. Tāpat īpaši uzmanīgiem jābūt, lietojot medikamentus bērniem un grūtniecēm.