Jaunumi un aktualitātes par rotavīrusa poti

Jaunumi un aktualitātes par rotavīrusa poti

30. Apr 2015, 00:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikdienā mēs sastopamies ar dažādām dzīves situācijām – ar mieru un labsajūtu, taču ir arī mirkļi, kas mūs satrauc – lielākoties tā ir bērnu slimošana. Mēs nedzīvojam sterilā vidē, tas nozīmē, ka pastāv iespēja bērnam tikt pie kāda nejauka vīrusa jebkurā dzīves mirklī. Vieni no nejaukākajiem ir vēdera vīrusi, jo tie novājina mazulīša organismu un bieži vien mēs – vecāki paši nemaz nevaram palīdzēt, mums nākas doties ar bērniņu uz slimnīcu.

Konsultē Bērnu slimnīcas infektoloģe Doc. Ilze Grope un Bērnu slimnīcas infektoloģe Dace Zavadska.

Rotavīruss tiek pieskaitīts pie zarnu infekcijām, kas izpaužas kā slikta dūša, vemšana, iznīcinot zarnu bārkstiņas un ķermenim zaudējot šķidrumu. Zaudējot elektrolītus, var būt sirds ritma traucējumi, apziņas traucējumi, nopietnas komplikācijas, kas saistāmas ar dzīvības apdraudējumu.

Galvenā ārstēšana, kura būtu jāsaņem bērnam, kas slimo ar rota vīrusu, ir šķidruma un elektrolītu atjaunošana organismā. Taču, ja bērniņam ir slikta dūša un nopietna vemšana, mēs mājas apstākļos īsti nevaram viņam palīdzēt un, kā rāda statistika, saslimšana ar rota vīrusu Latvijā ir izplatīta.

"Ik gadu tiek reģistrēti vairāk kā 3000 saslimšanas gadījumu slimnīcā, tomēr var lēst, ka šis skaitlis ir krietni augstāks, jo daļa ārstējas mājās, vēl daļa netiek izmeklēti. Kā saka pētnieki, aptuvenais skaitlis varētu būt piecas reizes lielāks," statistiku atklāj doc.Ilze Grope.  

2015. gada 1.janvāris ir nesis izmaiņas bērnu vakcinācijas kalendārā – sākot ar šī gada sākumu visi mazuļi var saņemt vakcīnu pret rota vīrusu par brīvu.

Vakcīna pirmo reizi Latvijā tika ieviesta 2006.gadā, kopš tā laika virkne vecāku savas atvases ir potējuši par maksu. Tagad šī iespēja ir dota visiem vecākiem, jo pote pret rotavīrusu ir pieejama bez maksas.

Rota vīrusa vakcīna ir vienīgā vakcīna, kuru bērniņš nesaņem kā poti, tā ir šķidrā veidā uzņemama caur mutīti.

Rotavīrusa pote tiek saņemta divās devās:

- 1.deva sākot no 6 nedēļu vecuma;

- 2.deva ne vēlāk kā 6 mēnešu vecumā.

Ja esam nolēmuši vakcinēt savu mazuli pret rota vīrusu, taču bēbītis ir saslimis laikā, kad būtu jāsaņem kāda no vaknīnas devām, pastāv iespēja uz neilgu brīdi atlikt vakcinēšanos, to būtu vēlams izvērtēt, konsultējoties ar savu ģimenes ārstu.

Tāpat vecāki vēlas zināt, kā ir ar blakus parādībām, kuras var nest līdzi rota vīrusa vakcīna – vai tādas var būt un cik izteiktas. Pie minimālām blakusparādībām par pieskaitīt atgrūšanu, šķidrāku vēdera izeju.

Nekādi īpaši drošības pasākumi pēc vakcīnas saņemšanas nav jāievēro, tomēr ir dažas būtiskas lietas, par kurām vajadzētu atcerēties gan:

- Tā kā vakcīnā ir dzīvs novājināts cilvēka rotavīruss, kas izsauc slimību, nebūtu vēlams kontaktēties ar grūtniecēm,jo bērns ar fēcēm var izdalīt šo vīrusu;

- Tāpat nevajadzētu apmeklēt bērnus ar imūndeficītu.

Lai bērniņš saņemtu vakcīnu pret rota vīrusu, ir jādodas uz poliklīniku pie sava ģimenes ārsta, lai gan ir situācijas, kad pastāv iespēja to darīt Bērnu slimnīcā.

"Bērnu vakcinācijas centrs ir Bērnu slimnīcā atvērts jauns centrs. Galvenokārt tas ir domāts bērniem ar saslimšanām, riska pacientiem, priekšlaicīgi dzimušiem bērniem, bērniem, kas dažādu iemeslu dēļ savu vakcinācijas kalendāru nav spējuši veikt laikā," atklāj infektoloģe Dace Zavadska.

Vakcinācija mūsu valstī nav obligāta, mēs varam arī izvēlēties to nedarīt, apsverot visus plusus un mīnusus, pieņemto pamatotu lēmumu.

"Pilnīgi noteikti ikviens bērns- potēts vai nepotēts- sastapsies ar rotavīrusu. Tā ir 100% garantija," uzskata doc.Ilze Grope. "Ir pētījumi, kas liecina, ka 30% bērnu līdz 3 gadu vecumam ar vīrusu vairāk kā četras reizes. Galvenais vakcīnas mērķis ir nevis pasargāt no saslimšanas vispār,jo neviens nedod 100% garantijas, bet panākt, ka bērnam nav jāārstējas stacionārā, nav jāvec procedūras, kas sagādā bailes un sāpes."

Mūsu mazuļi ir patiesi dārgākais, kas mums ir, tāpēc pieņemsim to lēmumu, kuru uzskatām par pareizu, konsultēsimies ar savu ģimenes ārstu, izzināsim un pētīsim, lai lai sev un bērniem aiztaupītu nepatīkamas dzīves situācijas.

Māmiņu klubs

Eksperts

Ilze Grope

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas infektologs
Ilze Grope Vecāku skolā