Rotaļlietu drošums un CE marķējums: kādēļ svarīgi, ko nozīmē, kā pārbauda, kur vērsties

Rotaļlietu drošums un CE marķējums: kādēļ svarīgi, ko nozīmē, kā pārbauda, kur vērsties

05. Oct 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs visi esam redzējuši CE marķējumu gan elektroprecēm gan citiem sadzīves priekšmetiem. Eiropas Savienībā CE marķējumam ir jābūt uz katras rotaļlietas vai tās iepakojuma, kā arī priekšmetiem, kuri līdzinās vai var tikt uzskatīti par rotaļlietu (piemēram, koša krāsojuma āmurs).

Rotaļlieta - izstrādājums, kas paredzēts, lai ar to rotaļātos bērni, kas jaunāki par 14 gadiem. Attiecīgais izstrādājums uzskatāms par rotaļlietu, pat ja tas ir paredzēts arī citiem mērķiem, ne tikai rotaļām – tas nozīmē, ka precei nav jābūt vienīgi paredzētai ar rotaļāšanās mērķi, bet tai var būt arī citas funkcijas (piemēram, atslēg u piekariņš ar pievienotu rotaļu lācīti, guļammaiss mīkstās rotaļlietas formā) (Noteikumu Nr.132 1.7.apakšpunkts).

 Šis noteikums paredz, ka ražotājs nevar izvairīties no produkta testēšanas  savu ražojumu nosaucot citādāk nekā par rotaļlietu vai palielinot tā lietotāja vecumu, piemēram, uz iepakojuma norādot, ka mīkstā rotaļlieta paredzēta no bērniem no 14 gadu vecuma. Šādu rotaļlietu varētu izmantot arī bērni zem 14 gadu vecuma, tādēļ tā tik un tā tiek uzskatīta par rotaļlietu un tai ir nepieciešams CE marķējums.

CE marķējums apliecina, ka ražotājs ir veicis visas uz rotaļlietu attiecināmās pārbaudes. Rotaļlieta ar CE marķējumu tiek atzīta par drošu bērna veselībai, bet tas neatbrīvo vecākus no atbildības par rotaļlietas izmantošanu, ja tā satur sīkas vai bīstamas detaļas, kuras var radīt kādu kaitējumu bērna veselībai.

Rotaļlietu drošuma noteikumi paredz, ka rotaļlietu krāsošanā paredzētās krāsas nesatur kaitīgas sastāvdaļas, ka plastmasa no kuras tiek izgatavotas rotaļlietas atbilst visām ES prasībām. Drošuma noteikumos ir noteikt izmēri un pārbaudes veidi arī pret aizrīšanās risku un citiem riskiem.

Vecākiem iegādājoties rotaļlietas obligāti ir jāpārbauda vai tām ir CE marķējums. Rotaļlietu drošuma noteikumos ir noteikts, ka katrai rotaļlietai uz iepakojuma ir jābūt brīdinājumam par visiem riskiem, kas var rasties lietojot šo rotaļlietu. Katrai rotaļlietai uz iepakojuma ir jānorāda ražotājs, un izplatītājs valsts valodā. Ja marķējumu, brīdinājumus, ražotāju vai importētāju uz iepakojuma un/vai rotaļlietas neredzat, tad par to ir jāziņo PTAC (Patērētāju tiesību aizsardzības centram), lai pasargātu arī citus pircējus no konkrētās rotaļlietas iespējamajiem draudiem.

Par rotaļlietu drošumu atbildīgs ir tirgotājs, piegādātājs un ražotājs attiecībā no tā, kurā ķēdes posmā ir radusies problēma no šiem var tikt sodīts jebkurš. Tirgotājs, ja tas tirgo nemarķētas rotaļlietas, izplatītājs, ja tas izplata vai vilto sertifikātu un/vai marķējumu, kā arī pats ražotājs.

Lietojot rotaļlietas, kuras nav marķētas ar CE marķējumu jūs pakļaujat savu bērnu veselību dažādām briesmām. Ja rotaļlieta ražota no nesertificēta plastmasas vai krāsota ar krāsām, kuras ir kaitīgas veselībai, tad to lietošanas sekas var izpausties pat pēc vairākiem gadiem. 

Atsauce:

Patērētāju tiesību aizsardzības centra mājas lapa, rotaļlietu apakšasadaļa:

http://www.ptac.gov.lv/page/228

The Telegraph raksts par to, ka trešdaļa Ķīnā ražoto rotaļlietu satur smagos metālus (angliski):

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/china/8944028/One-third-of-Chinese-toys-contain-heavy-metals.html

Ķīnā ražoto produktu atsaukšana no tirgus 2007. gadā (angliski):

http://en.wikipedia.org/wiki/2007_Chinese_export_recalls

 

 Raksta autors:  Kristaps Kovaļevskis – galda spēļu izstrādes un ražošanas uzņēmuma UPSTREAK un spēļu iveikala Gabo.lv vadītājs.