Rosina paplašināt valsts atbalsta ar celiakiju slimo bērnu saņēmēju loku

Rosina paplašināt valsts atbalsta ar celiakiju slimo bērnu saņēmēju loku

20. Nov 2014, 14:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Labklājības ministrija (LM) sagatavojusi grozījumus, kas paredz paplašināt valsts atbalsta ar celiakiju slimo bērnu saņēmēju loku.

Grozījumi paredz izmaksāt pabalstu par celiakiju neatkarīgi no tā, vai ir noteikts invalīda statuss, kā arī, ja persona pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nav vecāka par 20 gadiem. Tāpat atbalsts tiktu izmaksāts tām ar celiakiju slimojošajām personām, kuras studē augstskolā dienas nodaļā jeb pilna laika klātienē un nav vecākas par 24 gadiem.

Pašlaik valsts izmaksā pabalstus bērniem, kuri slimo ar celiakiju, bet kuriem nav noteikts invalīda statuss. Savukārt bērni, kuri slimo ar celiakiju, bet ir noteikts invalīda statuss, nesaņem valsts atbalstu par šo slimību, bet gan piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta. Atbalsts par celiakiju tiek saņemts līdz 18 gadu vecumam.

Valsts sociālo pabalstu sistēma neparedz sniedzamā atbalsta palielināšanu par bērnu invalīdu gadījumos, kad bērnam noteiktā pamata diagnoze apvienojas ar citām slimībām un funkcionāliem traucējumiem, piemēram, celiakiju.

Celiakija ir glutēna nepanesamības izraisīta autoimūna slimība. Glutēns jeb lipeklis ir olbaltumviela, kas sastopama kviešos, rudzos un miežos un pat nelielā daudzumā izraisa slimnieka imūnās sistēmas uzbrukumu paša organismam. Rezultātā tievo zarnu gļotādas bārkstiņas tiek bojātas un tādējādi tiek traucēta uzturvielu uzsūkšanās organismā.

Kalvis Pētersons 

LETA