Roku mazgāšana - vienkāršākais veids, kā pasargāt sevi un bērnu no vīrusiem

Roku mazgāšana - vienkāršākais veids, kā pasargāt sevi un bērnu no vīrusiem

29. May 2015, 00:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Roku mazgāšana ir viens no vienkāršākajiem veidiem kā mēs varam sevi pasargāt no saslimšanas ar dažādiem vīrusiem, kuri tiek pārnēsāti ar rokām. Roku mazgāšanai ir jākļūst par ikdienas neatņemamu sastāvdaļu. Tā uzskata arī Dace Gardovska- BKUS profesore. Ieskaties viņas padomos.

Jau no bērna kājas mūsos ir iegājies, ka pirms ēšanas un pēc tualetes apmeklējuma, ir jānomazgā rokas. Tā ir? Ļoti labi, tomēr mūsdienās dzīves ritms ir kļuvis ātrāks un arī saskare ar baktērijām ir daudz lielāka. Tāpēc pēc katrām aktivitātēm- rotaļām pagalmā, izkāpjot no transporta līdzekļa, pēc veikala apmeklējuma būtu jācenšas rast iespēja rokas nomazgāt.

Neievērojot elementāru higiēnu, ir paaugstināts risks saslimt ar tā  dēvētajām netīro roku slimībām, kuru ierosinātāji var būt gan vīrusi, gan dažādas baktērijas. 

Dace Gardovska atgādina, ka ne tikai no baktērijām mums būtu jāuzmanās un jābaidās, bet vēl ir arī parazīti. Tādas saslimšanas kā hepatīts A var iegūt tieši neievērojot personīgo higiēnu, kā arī apēdot inficētu pārtiku. Kur vēl salmoneloze, rota vīrus un dizentērija, tās visas izplatās līdzīgā ceļā.

Protams, jāapzinās, ka roku mazgāšana nevar mūs simtprocentīgi pasargāt no saslimšanas, jo vīrusi pārvietojas arī  pa gaisu, pilieniņu veidā. Taču īpaši piesardzīgiem jābūt, ja mājās kāds no ģimenes locekļiem ir saslims, tad ieteicams lietot īpašas roku higiēnas želejas, kuras ir nopērkamas aptiekās. Der arī atcerēties, ka visus augļus, kurus iegādājamies veikalā ir jānomazgā, jo mēs nezinām cik svešu roku tiem ir pieskārušās. 

Ko der atcerēties, pirms sākt baudīt gardos augļus. Kur ir miza, to nomizojiet, kur nav mizas- ļoti rūpīgi nomazgājiet. Lielākā kļūda, ko cilvēki visbiežāk izdara, ir mazgājot salātus tos samet kopā un paliek zem tekoša ūdens, bet tas nav pietiekami. Lai būtu pārliecība, ka salāti patiešām ir tīri, vajag pacelt katru lapiņu, lai no paslēptuvēm izbaidītu smilšu graudiņus—tur arī dzīvo zarnu parazīti.

Bērns un ēšana ārpus mājas ir divas pat ļoti savienojamas lietas. Te vienā brīdī viņš skraida un spēlē bumbu, bet nākošajā brīdī  rokās tur pīrādziņu. Tā nu ir lieta, ko vecāki bērnam var iemācīt un rādīt piemēru.

Pirmkārt, pozitīvs piemērs jārāda vecākiem, nu mājas nav tik tālu un kārotā maizīte arī mājās garšos tikpat labi kā svaigā gaisā.

Otrkārt, bērnam būtu labi paskaidrot, ka ēšana ar netīrām rokām ir drauds viņa veselībai, kas var beigties ar sāpošu vēderiņu. Vai tas ir tas, ko mazais kustīgais ķipars no tiesas vēlas?

Kā tad mazgāt rokas?

Mājas apstākļos, protams, izmantot jau ierastās ziepes. Rociņas kārtīgi saputot un zem tekoša ūdens noskalot.

Mājas apstākļos vajadzētu atturēties no antibakteriālo ziepju izmantošanas, tas pieļaujams tikai, ja ārsts tās īpaši nozīmējis.

Nozīme ir arī dvielim, tas nevar būt mitrs,  tam jābūt sausam, vislabāk, ja katram ģimenes loceklim, ir katram savs dvielis.

Ieteikums. Izveidojiet arī jūs īpašu rociņu mazgāšanas rituālu, vēlāk bērnam tā kļūs jau par ikdienu!

Bubchen Wasch gel - Gēls zīdaiņu mazgāšanai

20150521163819-96814.jpg

Lieliski piemērots saudzīgai mīksto matiņu un ādas kopšanai - no matu galiņiem līdz kāju pirkstiņiem. Mazgāšanās gēls piemērots jutīgas ādas kopšanai, to var izmantot ikdienas mazgāšanai jau no dzimšanas. Kviešu asnu proteīnu barojošās īpašības, kumelītes nomierinošā iedarbība un mitrinošās vielas maigi kopj ādu un rada tai patīkamu sajūtu. Piemērots lietošanai no dzimšanas un visai ģimenei. Ekonomiskais dozators padara mazgāšanās gēla lietošanu īpaši ērtu.

Produkta pase

  • nesatur konservantus un krāsvielas
  • nesatur minerāleļļas
  • ādai neitrāls pH
  • dermatoloģiski pārbaudīts
  • nesatur ziepes
  • augu izcelsmes mazgājošās vielas
  • ar kumelīšu ekstraktu
  • nekairina acis
  • var izmantot no dzimšanas

Lietošana

Iepiliniet dažus gēla pilienus (viens spiediens dozatora) bērna vanniņā vai iespiediet plaukstā, pēc tam ar maigām, masējošām kustībām ierīvējiet mitrajā ādā vai matos. Pēc mazgāšanās noskalojiet ādu un matus ar siltu ūdeni. Bērniem no dzimšanas un visai ģimenei.