Remonts bērnistabā: kā izvēlēties krāsu

Remonts bērnistabā: kā izvēlēties krāsu

26. Jun 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērnistabas sienu krāsošana var izrādīties neliels pārbaudījums vecākiem. No vienas puses, tas ir vienkāršs un ikvienam pieejams veids, kā uzlabot istabas izskatu. NO otras puses - bērna mākslas darbi no krāsotas sienas ir vieglāk notīrāmi. Tāpat, sienas krāsojumu var viegli mainīt uz citu. Bet te arī jautājums: kādu krāsu izvēlēties, un kādam krāsas tonim dot priekšroku?

Izvēlamies bērnistabai piemērotu krāsu

Pret materiāliem, kas izmantojami bērnistabā, izvirzītas pašas augstākās prasības. Izņēmums nav arī sienas krāsa. Vispirms, tai jābūt nekaitīgai, ērti uzklājamai, noturīgai, tādai, ko nevar ietekmēt apkārtējā vide: mitrums, saules stari.

Protams, galvenais, kam jāpievērš uzmanība, tā ir drošība. Visu nepieciešamo informāciju var izlasīt uz katras krāsas bundžas. Ir viens likums: jo lielāks dabīgo vielu satur sastāvā, jo mazāk kaitīga ir krāsa. Ja ir šaubas par krāsas sastāvu, vērsieties vienmēr pēc palīdzības pie veikala pārdevēja.

Ražotāji parasti norāda arī uz krāsu iepakojumiem, kam tieši paredzēta krāsa. Piemēram, bērnistabām piemērotas krāsas var būt ar kādiem apzīmējumiem KID vai pat norādēm, ka ar tām var droši krāsot bērnistabas.

Pērciet krāsu, kas ir jau gatava un nav jāsajauc vai arī - lūdziet to sajaukt veikalā. Svarīgākās nekaitīgas krāsas pazīmes ir krāsas vienmērīgums, krāsa ir bez nosēdumiem un asa aromāta.

Priekšroku dot var ūdens emulsiju krāsām. Kā šķīdinātājs tajās strādā ūdens, tāpēc tās neož un ātri žūst. Viņas ir absolūti ekoloģiskas un netoksiskas. Pluss: netīrumus no virsmām, kas krāsotas ar ūdens emulsiju krāsām, ir viegli notīrīt, tie neiesūcas struktūrā. Un tas nav mazsvarīgi, jo bērni ir mazi mākslinieki, tāpēc viņu mākslas darbiem no sienām jābūt notīrāmiem.

Ja bērns ir alerģisks, der padomāt par hipoalerģiskām krāsām, kam ir attiecīgie sertifikāti. Tādas krāsas nekādi nekairina bērna organismu, tās ir neitrālas un drošas.

Ir arī speciālas krāsas bērnistabām, kas satur sudraba jonus. Tās ir ekoloģiski tīras un nodrošina bakteriālu pārklājumu, neļaujot baktērijām un sēnītei izlauzties cauri krāsas kārtai. Pateicoties tam, krāsas ir ūdens izturīgas, sienas var viegli un ērti notīrīt ar mazgāšanas līdzekļiem.

Mazuļiem patīk zīmēt? Atvēliet viņiem vienu sienu vai durvis. To ir viegli izdarīt, pateicoties speciālai krāsai. Ja to uzklāsiet uz virsmas, tā momentāli pārvērtīsies par mājas tāfeles variantu, uz kura būs viegli zīmēt un rakstīt ar krāsainiem krītiņiem. Ja krāsosiet sienu ar magnētisko krāsu, kam pa virsu uzklāta marķējošā baltā krāsa, jums pelēkās magnētiskās virsmas vietā būs siena - divi vienā, kas būs gan kā tāfele zīmēšanai ar marķieriem, gan arī kā tāfele magnētiņiem.

Izvēlamies krāsas toni bērnistabai bērnam vecumā no 0 līdz 3 gadiem

Bērna pirmajos dzīves gados aktīvi attīstas viņa krāsu uztvere. Svarīgi, lai no pašas dzimšanas viņa redzeslokā būtu dažādu krāsu objekti un priekšmeti. Krāsas, kas ir ap mazuli bagātina ne tikai viņa sensoro un emocionālo pieredzi, bet var arī stimulēt emocionālo un intelektuālo attīstību. Priekšmeti, kas nokrāsoti košās krāsās, bērnā izraisa pozitīvas emocijas, tāpēc melnbaltas, pelēkas, brūnas krāsas interjerā nederēs. Telpai, kurā dzīvo mazulis, jābūt dažādos toņos. Bet jāatceras, ka vislabāk šo dažādību realizēt ar priekšmetu palīdzību, piemēram,  - rotaļlietas, atsevišķi dekora elementi, paklājiņi, aizkari utml. Sienu krāsojumam tomēr vajadzētu būt neitrālam, pasteļtoņos.

Dzeltenzaļi līdz pat bāli oranži toņi uzlabo mazuļa nervu sistēmas funkcionālo stāvokli, uzlādē bērnu ar pozitīvu enerģiju un dāvā labu noskaņojumu. Zilganas, zaļganas krāsas simbolizē mieru un spēku. Tādas krāsas īpaši ir piemērotas bērnistabām, kuru logi ir uz dienvidiem. Tādas istabas parasti ir ārkārtīgi saulainas, bet pateicoties šiem toņiem, rodas līdzsvara sajūta, tāds kā vēsums. Piesātinātās, kliedzošās krāsas kā salātzaļa, rozā un koši zila ir absolūti nepiemērotas krāsas bērnistabām.

Izvēlamies krāsas toni bērnistabai bērnam vecumā no 3 līdz 6 gadiem

Šajā vecumā bērni aktīvi apgūst apkārtējo pasauli. Ja bērnam ir sava istaba, tajā jau ir daudz un dažādu zonu, stūrīšu, vietiņu aktīvām rotaļām, vieta atpūtai un mierīgākām nodarbēm, vieta gulēšanai utt. Zonējumu var iekārtot ar dažādu līdzekļu palīdzību, tāpat arī ar krāsu izvēli, piemēram, apdāvinot istabas sienas ar dažādām krāsām. Rotaļu zonai var piešķirt dzīvespriecīgākas, košākas krāsas kā dzeltenu, oranžu, gulēšanas zonai ko mierīgāku. Kopumā optimālais variants pirmsskolēna istabai ir: maigi un silti sienas krāsu toņi, kas sniedz mājīguma sajūtu un koši krāsu laukumi, ko rada rotaļlietas, interjera elementi.

Košas, piesātinātas krāsas bērna istabā uz sienām tonizē smadzeņu darbību, rada pozitīvo emociju piesātinājumu un palīdz cīnīties ar depresijas pazīmēm, noņem psiholoģisko slodzi. Ja bērniņš bieži ir noguris, ar grūtībām no rīta mostas, mēģiniet apkārtējo vidi padarīt dzīvespriecīgāku, krāsaināku. Tikai daži koši elementi, piemēram, paklājiņi, aizkari, palīdzēs bērnam kļūt enerģijas pilnam, un arī labais noskaņojums atgriezīsies.

Kas attiecas uz sarkano krāsu interjerā, tad tā var uzmundrināt, uzlabot noskaņojumu, tai pat laikā, tās nedrīkst būt par daudz, citādāk paaugstināta kustību aktivitāte garantēta.

Sarkanu, koši oranžu toņu ielenkumā bērns pirmajās 30 minūtēs jutīs enerģijas pieplūdumu, pēc pusotras stundas, viņam tā visa būs jau par daudz, bet pēc 5 stundām bērns var justies pat aizkaitināts un kļūt agresīvs.

Tāpēc viss ir labs, kas ir ar mēru. Pārsātināt interjeru ar košiem toņiem un priekšmetiem arī nevajadzētu, jo tas var negatīvi ietekmēt sevišķi emocionālus bērnus. Hiperaktīviem bērniem tas viss var palīdzēt nomierināties, kļūt uzmanīgākiem pret neitrālām, vēsākām krāsām: maigi zaļš, bēšs, gaiši zils. Bērnistabā var izmantot arī zilos toņus, kas atslābina, rada drošības sajūtu.

Zaļā krāsa un visi tās toņi var būt noderīgi interjerā bērniem, kas tūliņ jau dosies uz skolu. Tie palīdz bērnam labi justies, būt dzīvespriecīgam, jautram, tai pat laikā ļaujot arī atslābināties. Un, kas svarīgi - zaļā krāsa padara bērnus uzmanīgākus.

Rotājam bērnistabas sienas

Zīmējumi uz sienām vai speciālas uzlīmes ar bērna mīļākajiem multfilmu varoņiem ir ļoti pievilcīgs dizaina elements. Bet pirmajā dzīves gadā tas viss var nebūt nepieciešams. Vecākiem bērniem izvēlētā bildīte uz sienas var izraisīt dažādas emocijas. Pats galvenais - tai jāizraisa jaukas, patīkamas sajūtas. Dažādu mākslinieku gleznu reprodukcijas bērnistabām nederēs - tas ir par sarežģītu bērna psihei. Jāiedvesmojas no bērnu grāmatiņās atrodamām ilustrācijām, tajās parasti ir spilgti, krāsaini, ar vienkāršu sižetu apveltīti tēli. Labi, ja attēlā ir dažādas detaļas, uz kurām bērns var vērst uzmanību augot.

Speciālās uzlīmes sienām, ko periodiski var mainīt, bērns var izvēlēties pats: ar tām var rotāt ne tikai sienas, bet arī, piemēram, skapjus, logus. Jauki, ja laiku pa laikam bērnu stūrīšos parādās viņu iemīļotie pasaku varoņi, dabas ainavas. Pacentieties izvairīties no komersantu radītajiem varoņiem un sižetiem kā Zirnekļcilvēks utml. Šie tēli jau tāpat bērniem tiek uzspiesti visai aktīvi multfilmu, rotaļlietu, grāmatu, apģērbu veidā.

Izvēloties uzlīmes bērnistabas sienām, ņemiet vērā, ka princešu, pelīšu utt. tēli ātri bērniem apniks un var ar laiku izraisīt viņos pat negatīvas emocijas.

Rubrika par bērnu rotaļāšanos - Huggies® Rotaļu zeme"

20170609073643-18153.jpg