Pirmie mazuļa matiņi: apgriezt, nodzīt, ataudzēt?

Pirmie mazuļa matiņi: apgriezt, nodzīt, ataudzēt?

06. Sep 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vieni bērniņi dzimst pilnīgi bez matiņiem, citi pārsteidz vecmātes un savus vecākus ar lielu matu daudzumu. Un gan vienā, gan otrā gadījumā - tas ir normāli. Gan matu biezums, gan to krāsa būs zināma krietni vēlāk. Bet kā kopt mazuļa matus, un vai tos būtu jāgriež? Par to arī šoreiz pastāstīsim. 

Mati sāk augt mazuļiem laikā, kad viņi vēl atrodas mammas puncītī - trešajā grūtniecības trimestrī. Daži mazuļi piedzimst ar pūkainiem, gariem matiem, citiem matu vispār nav. Tas, vai mazulim ir vai nav mati, tiek noteikts ģenētiski, un konkrētajā attīstības posmā nevar spriest par to biezumu, un par to, vai, piemēram, meitiņa būs brunete vai gaišmate. Tās ir individuālās īpatnības, un savu galējo matu izskatu un apjomu mati parādīs, kad mazulim būs jau 3-4 gadi.

Mati uz mazuļa galvas tiek saukti par pūciņu. Tie ir pavisam plāni, un tiem ir vāji izveidojušās saknes. Pirmajos trijos dzīves mēnešos mazulim retāki mati paliek pakausī un sānos, vietās, kas biežāk rīvējas pret cepurēm, tiek mazgātas, ķemmētas un arī rīvējas, piemēram, pret spilvenu, sedziņu. Matu izkrišana paātrina pūkaino matu nomaiņu pret īstajiem matiem. Otro reizi pūciņas atjaunojas starp 3- 6 mēnešu vecuma. Šajā attīstības posmā ir tādi kā pārejas mati- tādi stingrāki, un kaut kas starp pūciņām un tādiem kārtīgiem matiem.

Nodzīt vai tomēr atstāt?

Ir valstis, kurās pirmo reizi mazulim nodzen matiņus pavisam, jo tiek uzskatīts, ka tad mati būs biezāki un skaistāki. Mūsdienās šim mītam nav nekāda pamatojuma - tādi parametri, kā matu biezums, ir ielikts vien ģenētiskajā līmenī. Turklāt, arī pediatri neiesaka mazuļiem nodzīt matiņus pavisam, jo tad var ievainot maigo mazuļa galvas ādu vai pat avotiņu. Un, ja uz mazuļa galviņas ir piena krevele, tāda procedūra ir kategoriski aizliegta, jo palielinās ādas satraumēšanas risks, kā arī - palielinās risks tikt pie infekcijām.

Ja runājam par matu apgriešanu, tad tā ir pilnīgi nekaitīga. Sasniedzot mazuļa matu garumu, kas traucē mazuļa actiņām, droši var mazliet tos apgriezt.

Noderēs šķēres, ķemmīte, smidzinātājs ar siltu ūdeni matu mitrināšanai.

Atceries!

Pirmās pūciņas sāk izkrist apmēram 3 nedēļu vecumā. To vietā parādās jauni mati, kas atkal pēc laiciņa nomainās, un šāds matu atjaunošanās process atkārtojas vairākkārt.

Māmiņu Klubs