Piens svešam bērnam: vai jūs dotu krūts pienu citam bērnam?

Piens svešam bērnam: vai jūs dotu krūts pienu citam bērnam?

23. Jan 2017, 14:31 Mamm.mamm Mamm.mamm

Bieži šeit lasu citu mammu rakstus par krūts barošanu, par problēmām ar to un par pāriešanu uz piena maisījumu. Saprotu, ka tas varētu būt ļoti grūti. Cik zināms, tie maisījumi nav īsts māmiņas, sievietes piens. Tā nu sāku domāt, kas vēsturiski varēja būt piena maisījums. No vecvecākiem uzzināju, ka agrāk zīdaiņiem deva auzu tumi. Saprotams, tajā nevarētu būt tādas vielas, kādas ir sievietes pienā. Kā vel risināja šo problēmu? Cik zināms, bija zīdītājas - sieviete, kas ar savu pienu baro svešu bērnu.

Tā nu domāju: Kāpēc gan tagad Latvijā nav iespēja dot savu pieniņu citam bērniņam? Man saldētavā stāv kādi 6 litri, kurus tūdaļ liešu izlietnē (jo būs vēl). Labprāt atdotu kādai, kam tas varētu būt noderīgs. Protams, būtu jānodrošina, lai māmiņa, kas dod svešas sievietes pienu savam bērnam, būtu droša par piena kvalitāti, par to, ka caur pieniņu bērns nevar saslimt ar kaut ko nevēlamu. Valsts varētu noteikt, kādas analīzes pieniņam jātaisa, kas jānoskaidro, lai tā došana citam bērniņam būtu droša. Tad vel būtu jāatrisina piena uzglabāšanas un nodošanas jautājums, ko varētu atrisināt kāds uzņēmējs.

Mākslīgais piena maisījums maksā naudu. Domāju, ka tās sievietas, kas gribētu barot bērnu ar sievietes pienu, būtu gatavas par to kaut ko maksāt (vismaz tik daudz, lai samaksātu par analīzēm, uzglabāšanu un transportēšanu).

Kā jūs domājat? Latvijā sievietes saviem bērniņiem, gadījumos, ja nevar pašas dot savu pienu, dotu citas sievietes pienu?

Attēls: cooksinfo.com

lauvinja lauvinja 23. Jan 2017, 17:12

Viena lieta ir pabarot citu mazuli, pavisam kas cits - svešas sievietes piena došana savam bērnam.

Kādreiz, kad bija izvēle vai nu tavs mazulis neizdzīvos, vai ļaut zīdīt citai - tas šis bija dzīvības- nāves jautājums. Putrām arī savi plusi un mīnusi.

Bet mūsdienās nedotu svešas sievietes pienu savam bērnam normālā dzīves ritmā, jo:
* es nezinu kādu pārtiku lieto;
* nezinu vai nelieto alkaholu, zāles, narkotikas;
* nelieto hormonālo kontracepciju;
* nebalina/nekrāso matus;
* man nav ne jausmas kādu kosmētiku lieto;
* sadzīves ķīmijas daudzums viņas dzīvē.....

Kāpēc riskēt, ja var neriskēt?

mardza30 mardza30 23. Jan 2017, 17:02

Esmu pati zidījusi citu berniņu. Man ar draudzeni bija mēneša starpiba starp bērniņiem viņai nebija pienina,mes braucām kopā uz pārbaudēm un sanāca tā, ka viņai uz to brīdi nebija sagatavots maisījums un es izpalīdzēju. Mazais ēda gardu muti

mamma88 mamma88 23. Jan 2017, 16:30

Es personigi neveletos. Tad jau labak maisijumu dot.

mamma88 mamma88 23. Jan 2017, 16:29

Medicinisku apsverumu del sada ideja Latvija visticamak nekad netiktu realizeta,jo nevar jau izkontrolet ko ed mamma,vai nelieto medikamentus utt...

kas_tas_tads kas_tas_tads 23. Jan 2017, 14:43

Es savam bērnam normālos apstākļos nedotu citas mammas pienu. Pieņemu, ka analīzes varētu būt ļoti dārgas. Jāuzticas tai svešajai mammai. Un pat ja viņa būtu pazīstama, tāpat tas man īsti ok neliekas.
No otras puses, savu pienu man nebūtu problēma atdot citam bērniņam, ja savam nevajadzētu. Pati taisu piena banku, bet nu apmēram tik daudz, cik zinu, cik izlietošu. Jo pieniņa sagatavošana tomēr prasa laiku un negribas pēc tam mest ārā.