Piena pumpīši kā risinājums ikvienai dzīves situācijai

Piena pumpīši kā risinājums ikvienai dzīves situācijai

29. May 2015, 00:08 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzīvē ir dažādas situācijas, kad māmiņai nepieciešams izmantot piena pumpīti, lai nodrošinātu savu mazuli ar pieniņu, ja māmiņa pati nevar būt blakus mazulim vai ir kādas veselības problēmas. Krūts zīdīšanas konsultante Santa Popenkova stāsta, kādos gadījumos izmantot piena pumpīti, kādu pumpīti labāk izvēlēties – manuālo vai elektrisko un kā pareizi atsaukt un uzglabāt pieniņu.

Situācijas ikdienā, kad izmanot piena pumpīti

Piena pumpīti izmanto situācijās, kad māmiņai ir nepieciešams mazuli atstāt uz ilgāku laiku kāda cita pieaugušā aprūpē (studijas, darbs, ārsta apmeklējums), bet ir vēlēšanās nodrošināt bērniņu ar savu pienu, kā arī dažādu veselības problēmu gadījumos. Tāpat, ja māmiņa vēlas ar bērniņu apmeklēt kādu pasākumu, kurā nevēlas publiski barot ar krūti, var jau iepriekš atslaukt pieniņu, lai mazulīti varētu pabarot ar savu pieniņu no pudelītes.

Santa Popenkova skaidro, ka ir situācijas, kad piena pumpīti izmanto jau kopš bērna dzimšanas- piemēram, mazulis ir šķirts no mātes viena vai otra veselības stāvokļa dēļ, līdz ar to atslaukšana ir vienīgais veids, kā pabarot savu bērniņu. “Atgādinu, ka kaut vai viena māmiņas piena pile (arī atslaukta) ir krietni vien vērtīgāka par mākslīgo maisījumu. Tāpat, jāteic ļoti reti, bet ir situācijas, ka bērniņš pēc dzimšanas atsakās zīst, viņam šis reflekss nav izstrādājies. Šādi gadījumi ir ārkārtīgi reti un tos nedrīkst jaukt ar ierastajām pirmo barošanas reižu problēmām.”

Ir gadījumi, kad māmiņai piens ir par daudz, krūtis ir pilnas ar pienu un sāpīgas. Tādos brīžos mazulim var būt grūti satvert krūti, un māmiņa sākumā var nedaudz atslaukt pieniņu, lai krūtis nav tik sāpīgas un pilnas, un tad likt mazuli pie krūts. Krūts zīdīšanas speciāliste skaidro, ka papildus atslaukt pieniņu var, piemēram, ja māmiņa bērna barošanas reizē nav ar bērniņu kopā, jo ir lekcijās vai garā darba sapulcē, un nevar bērniņu pabarot, tādā gadījumā krūtis piebriest un kļūst sāpīgas, un te piena pumpītis ir kā laba “ātrā palīdzība”.

Runājot par veselības problēmām, laktostāzes/mastīta gadījumā pirmais nosacījums ir piena atteces nodrošināšana- ideālā gadījumā, ja to dara mazulis. Taču, ja tas nav iespējams, risinājums var būt atslaukšana.

Sasprēgājušu un sāpīgu krūtsgalu iemesls visbiežāk ir nepareizs satvēriens, tas nozīmē, ka māmiņai jāpalīdz bērniņam uzsākt ēšanas reizes. Te svarīgi pareizi ārstēt krūtsgalus, lai tie ātrāk sadzītu, jo mazuļa pirmais tvēriens pie krūts ir visstingrākais un atkal var radīt plaisas. Tāpēc būtiski iemācīties mazuli pareizi pielikt pie krūts – izmēģināt dažādas pozas un vietas, saprotot, kā mammai un mazulim ir visērtāk. Ja nepieciešams, var izmantot krūts zīdīšanas speciālistes konsultāciju, lai saprastu, kā to izdarīt vispareizāk, lai barošana nebūtu nepatīkama un sāpīga. Arī šajā situācijā piena pumpītis var noderēt, lai atslauktu pirmo pienu un krūts nebūtu tik stingra, māmiņai mazāk sāpētu un mazulim vieglāk būtu krūti satvert.

Krūts zīdīšanas speciāliste norāda, ka mēdz būt sievietes krūtsgalu īpatnības- ievilkti, plakani krūtsgali, kā arī ļoti cieta areola. Šie ir gadījumi, kad ar pumpīša palīdzību varam iegūt bērniņam piemērotāko krūtsgala formu, ko viņam būtu vieglāk pieņemt.

Piena pumpīša izvēle– kad labāk izvēlēties elektrisko un kad manuālo

Santa Popenkova skaidro, ka piena pumpīša izvēle lielā mērā ir gaumes jautājums: “Manuālais pumpītis būtu ērtāks tieši pirmajās dienās pēc mazuļa dzimšanas, ja ir radusies tāda nepieciešamība, jo tad māmiņa pati var regulēt atslauktā piena daudzumu un plūsmas ātrumu.

Elektronisko piena pumpīti iesaku izvēlēties sievietēm, kuru mazulīši ir jau nedaudz paaugušies, piena daudzums un attece ir nostabilizējušies, jo tie strādā ar noteikti ātrumu un intensitāti. Lai gan vecāku mazuļu māmiņas apgalvo arī to, ka elektroniskie pumpīši viņām ir par lēnu un tieši ar manuālo pumpi var ātrāk un efektīvāk noslaukt pieniņu.”

Izvēloties piena pumpīšus būtiski ņemt vērā vairākus faktorus:

  • lai piena atslaukšana ir nesāpīga un ērta,
  • lai piena pumpītis ir viegli saliekams, bez sarežģītām detaļām,
  • izvēloties manuālo pumpīti, būtiski, lai gredzeni cieši pieguļ māmiņas krūtij un atslaucot pieniņu, vienlaicīgi masē krūti, tādējādi palīdzot izstrādāt pieniņu,
  • ērta konstrukcija, kas ļauj viegli izmazgāt un/vai sterilizēt piena pumpīti,
  • savietojamība ar piena pudelītēm vai krājējtrauciņiem, tādējādi radot iespēju pieniņu uzreiz atslaukt, piemēram, pudelītē,
  • Nesatur bisfenolu A.

Papildus tam, izvēloties elektronisko pumpīti svarīgi, lai:

  • pumpītis darbojas bērna zīšanas ritmā, kā arī ir iespējami vairāki ātrumi, tādējādi izvēloties sev piemērotāko;
  • ir iespējams pumpīti darbināt gan ar elektrību, gan uz baterijām;
  • pumpīša darbība ir klusa.

Kā pareizi atsaukt un uzglabāt pieniņu?

Krūts zīdīšanas speciāliste stāsta: “Māmiņai, slaucot pieniņu, jāatceras, ka viņa šobrīd gatavo savam mazulim kārtējo ēdienreizi, tāpēc tam ir jāvelta pietiekami daudz laika un mīlestības. To nevajadzētu darīt steigā un stresā. Piena atslaukšanu sieviete iemācīsies ātri un ar katru reizi tas aizņems arvien īsāku laiku. Atslaukta pieniņa ēšana prasa iemaņas un pacietību no māmiņas, bērniņa, kā arī tā cilvēka, kurš mazuli baros - mammas prombūtnes laikā.”

Ja mamma zina, ka drīzumā jāatgriežas darbā- ledusskapja saldētavā jāizveido piena banka, kam piena pumpītis un piena uzglabāšanas trauciņi būs labākie palīgi.

Izvēloties trauciņus krūts pieniņa uzglabāšanai, svarīgi šādi faktori:

  • savietojami ar elektriskajiem un manuāliem piena atsūcējiem;
  • trauks paredzēts vienai piena atsūkšanas reizei, kas ļauj uzreiz novietot pienu saldētavā, nesagaidot nākamo atsūkšanu;
  • var izmantot ēdiena uzglabāšanai, kas pagatavots mājas apstākļos un paredzēts vienai porcijai;
  • nesatur bisfenolu A;
  • viegli sterilizēt;
  • daudzkārt lietojami;
  • ērti novietot vienu uz otra ledusskapī.

Pumpīšu klāsts ir milzīgs, līdz ar to dažādiem ražotājiem nedaudz var atšķirties tehnika. Pienu var uzglabāt gan tam paredzētos maisiņos, gan trauciņos. Būtiski, ka piens no vienas atslaukšanas reizes netiek jaukts kopā ar pienu, kas tiek atslaukts, piemēram, pēc četrām stundām. Uz piena uzglabāšanas trauciņa vienmēr jāuzraksta datums un laiks, lai vēlāk to ņemot no saldētavas, vienmēr sāktu ar “vecāko” pienu.

Vienā trauciņā drīkst uzglabāt tik daudz pieniņa, cik nepieciešams vienai ēdienreizei. Tas nozīmē, ka vienu trauciņu nedrīkst sildīt vairākas reizes. Jāatceras, ka pienu drīkst sildīt tikai ūdens peldē un to silda pakāpeniski līdz ēšanas temperatūrai, nevis uzsilda ļoti karstu un tad atkal dzesē.

Istabas temperatūrā pieniņu var uzglabāt krūzītē ar slēgtu vāciņu (ieteicamāk kā pudelē) pat 8-10 stundas. Arī vasarā, kad ir karsti. Ledusskapī pienu drīkst uzglabāt trīs diennaktis (līdz 72 h), saldētavā līdz trim mēnešiem. Īpašās saldētavās ar -20 grādiem- var uzglabāt pat līdz gadam.

Māmiņu Klubs

20150521155225-17596.jpg 

Manuālais piena pumpītis TommeeTippee Closer to nature

  • Piena atslaukšanas efektivitāti nodrošina:
  1. Elastīga silikona piltuve ar šķērsām izvietotiem gredzeniem, kas, cieši pieguļot mātes krūtij, ļauj atslaukt pienu un vienlaicīgi masē krūti piena izstrādāšanas stimulēšanai.
  2. Diafragma rada nepieciešamo retinājumu, kas pietiekams efektīvaiatslaukšanai. Pumpīša rokturis ļauj manuāli kontrolēt atslaukšanas spēku.
  • Izmantojot šo piena pumpīti, komfortu nodrošina:
  1. Piena pumpīša detaļu minimāls skaits (tās kopumā ir 3), kas ļauj viegli izjaukt un salikt piena pumpīti.
  2. Ērta konstrukcija, kas nodrošina piena pumpīša efektīvas mazgāšanas un sterilizēšanas iespēju.
  3. Silikona daļu esamība, kurām pateicoties piena pumpītis kalpo ilgu laiku, un tam nav vajadzīga regulāra servisa apkalpošana.
  4. Optimāls papildus aksesuāru komplekts bērna kopšanai, kas ietilpst komplektā ar piena pumpīti.
  5. Piena pumpīša savietojamība ar TommeeTippee pudelītēm, krūzītēm un trauciņiem. Tam pateicoties, piena atslaukšanu var veikt uzreiz pudelītē vai trauciņā piena uzglabāšanai, kas ļauj izmantot piena krājumus tajā laikā, kad to vajag bērnam un mātei.
  • Nesatur bisfenolu A.

 20150521155446-58025.jpg

Elektriskais piena pumpītis - Tommee Tippee

Izveidoja britu speciālisti speciāli māmiņām, kas vēlas pagarināt krūts barošanu un ciena efektivitāti un komfortu.

  • Atslaukšanas efektivitāti nodrošina:
  1. Fizioloģiska silikona piltuve ar šķērsām izvietotiem gredzeniem, kas darbojas bērna zīšanas ritmā.
  2. 4 atslaukšanas ātrumi (piena noplūdes stimulēšana, zems, vidējs un augsts ātrums, katrs no kuriem atbilst retinājuma pakāpei, ko mēra 112 mm dzīvsudraba staba, 180 mm, 240 mm un 255 mm), kas ļauj izvēlēties ērtāko režīmu, pielāgoties bērna zīšanas ritmam un izvairīties no sāpju izjūtām.
  • Izmantojot šo piena pumpīti, komfortu nodrošina:
  1. Piena pumpīša savietojamība ar Tommee Tippee pudelītēm, krūzītēm un piena uzglabāšanas trauciņiem. Tam pateicoties, piena atslaukšanu var veikt uzreiz pudelītē vaipiena uzglabāšanas trauciņā, kas ļauj izmantot piena krājumus tajā laikā, kad to vajag bērnam un mātei.
  2. Piena pumpīša detaļu minimāls skaits, kas ļauj viegli izjaukt un salikt piena pumpīti mazgāšanai un sterilizēšanai.
  3. Optimāls papildus aksesuāru komplekts bērna kopšanai, kas ietilpst komplektā ar piena pumpīti.
  4. Iespēja izmantot piena pumpīti no elektriskā tīkla vai ar baterijām, kad elektropadeves avoti ir nepieejami.
  5. Portatīvums, zems trokšņu līmenis darbojoties, mūsdienīgs dizains.
  • Nesatur bisfenolu A.  

20150521160041-20224.jpg 

Trauciņi krūts piena uzglabāšanai - Tommee Tippee Closer to nature

  • Izmanto atslauktā krūts piena uzglabāšanai mājas apstākļos. Krūts pienu var uzglabāt 24 stundas ledusskapī vai 3 mēnešus saldētavā.
  • Savietojami ar elektriskajiem un manuāliem piena pumpīšiem Tommee Tippee Closer to nature.
  • Trauciņš paredzēts vienai piena atslaukšanas reizei, kas ļauj uzreiz novietot pienu saldētavā, nesagaidot nākamo atslaukšanu.
  • Var izmantot ēdiena uzglabāšanai, kas pagatavots mājas apstākļos un paredzēts vienai porcijai, piemēram, gaļas biezenim.
  • Nesatur bisfenolu A.
  • Viegli sterilizēt, daudzkārt lietojami, ērti novietot vienu uz otra ledusskapī.

20150521160034-25966.jpg 

Vāciņi pudelītēm

 

  • Savietojami ar visām Tommee Tippee Closer to nature pudelītēm.
  • Pateicoties vāciņiem, pudelītes pārvēršas ērtos konteineros atslauktā krūts piena uzglabāšanai, kurus ērti novietot vienu uz otra ledusskapī vai saldētavā.
  • Krūts pienu var uzglabāt 24 stundas ledusskapī vai 3 mēnešus saldētavā.
  • Nesatur bisfenolu A.
  • Viegli sterilizēt, daudzkārt lietojami.
Eksperts

Santa Popenkova

Krūts zīdīšanas konsultante, topošā vecmāte
Santa Popenkova Vecāku skolā