Pieci pārliecinoši argumenti, kāpēc vecākiem vajag savu mazuli vakcinēt pret rotavīrusu

Pieci pārliecinoši argumenti, kāpēc vecākiem vajag savu mazuli vakcinēt pret rotavīrusu

28. Oct 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijā aktīvi turpinās šogad janvārī uzsāktā zīdaiņu vakcinācija pret rotavīrusu – ļoti lipīgo vēdera vīrusu, kas vairākiem tūkstošiem bērnu mūsu valsti ik gadu izraisa smagu vemšanu un caureju daudzu dienu garumā. Kāpēc nepieciešama vakcīna  un ko labu tā dod mazulim un viņa ģimenei?

Rotavīrusa vakcīna ir abosolūti nesāpīga

Atšķirībā no citām vakcīnām, rotavīrusa pote nav saistīta ar adatām un duršanu – tā tiek iepilināta bērna mutē pilienu veidā ar speciālu pipetīti. Vienas vakcīnas deva ir aptuveni 1 ml saldena šķidruma.

Rotavīrusa vakcīna lielākajai daļai bērnu nerada nekādas blakusparādības

Rotavīrusa vakcīna satur novājinātu vīrusu ļoti nelielā daudzumā. Nonākot organismā, tas palīdz bērnam veidot imunitāti pret šo slimību. Tā kā vīruss ir novājināts, nav jābaidās, ka pote varētu izraisīt bērna saslimšanu. Tikai retos gadījumos vakcinācija izraisa nelielas blakusparādības - var būt šķidrāka vēdera izeja, bet ļoti retos gadījumos arī vemšana. Arī PVO ir atzinusi, ka ieguvumi no rotavīrusa vakcīnas, samazinot hospitalizēto bērnu skaitu un mirstību, ir ievērojami lielāki nekā iespējamās blakusparādības.

Vakcīna ir droša un efektīva

Vakcinācijas pret rotavīrusa drošumu apstiprina klīniskie pētījumi, kuru laikā tika vakcinēti gandrīz 100 000 tūkstoši[1] zīdaiņu visā pasaulē. Pētījumos pierādīts, ka vakcīnu saņēmušiem bērniem 96% gadījumu neattīstās smaga vai vidēji smaga slimības gaita, 87% gadījumu tie pilnībā tiek pasargāti no simptomātiskas rotavīrusa infekcijas attīstības un ārstēšanās slimnīcā. Piemēram, Somijā, kur vakcinācija pret rotavīrusu tika uzsākta 2009. gadā, vakcinācijas aptvere pārsniedz 90%. Bērnu skaits, kuri nonāk slimnīcās ar rotavīrusu pirmajā dzīves gadā, valstī samazinājās par 87%. Savukārt ambulatoro apmeklējumu skaits saruka pat par 80%.

Vakcinējot bērnu, mazāk slimos arī vecāki un citi ģimenes locekļi.

Kaut gan rotavīruss visbiežāk skar mazus bērnus vecumā līdz diviem gadiem, šī nepatīkamā infekcija cilvēku var skart jebkurā vecumā. Arī pieaugušajiem, kaut maigākā formā, rotavīruss var izraisīt vēdera sāpes, caureju, temperatūru, uz vairākām dienām izsitot no ierindas. Ja bērns ir vakcinēts, iespēja lipīgo vīrusu „ievazāt” ģimenē ievērojami samazinās, līdz ar to no slimības būs pasargāti arī vakcinētā mazuļa vecāki, brāļi, māsas un citi ģimenes locekļi.

Rotavīrusa vakcīnu izvēlas arvien vairāk valstu visā pasaulē

Rotavīrusa vakcīnu savos imunizācijas kalendāros ir ieviesušas jau 77 valstis (dati 2015.gada 1.jūlijā)[2]. Savukārt vairāk kā 100 valstīs vakcinācija pret rotavīrusu ir pieejama par maksu. Arī Pasaules Veselības organizācija vakcināciju atzinusi kā drošāko un efektīvāko profilakses līdzekli pret rotavīrusu un aicinājusi valstis to iekļaut savās imunizācijas programmās.

 20150930193551-85347.jpg


[1] O Ryan M, Lucero Y, Linhares AC. Rotarix™: vaccine performance 6 years postlicensure. Expert Rev Vaccines. 2011;10(12):1645–1659.)

[2] PATH. Country introductions of rotavirus vaccines. 2014. Available at: http://sites.path.org/rotavirusvaccine/country-introduction-maps-and-spreadsheet/.)