Pediatre: Vasarā cepures lietošana ir obligāta

Pediatre: Vasarā cepures lietošana ir obligāta

17. Jun 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Vasarā cepures lietošana ir obligāta, arī ēnainā vietā,” uzskata pediatre Anna Birka. Ieskaties ieteikumos, kā izvēlēties cepuri vasarai!

Cepurītes uzdevums vasarā ir aizsargāt ne tikai pret saules dūrienu,bet arī pret saules apdegumiem uz austiņām, jā, arī uz šīs maigās ķermeņa ādas zonas var rasties apdegums.

Tieši tāpēc svarīgi gan saulainās, gan ēnainās vasaras dienās nēsāt cepuri, kas pasargās acis, seju un galvu no saules tiešajiem stariem.

Ieskaties ieteikumos, kas jāņem vērā, izvēloties cepuri  vasarai!

Aizsardzība mazuļa galvai

Mazuļa galvu aizsargā arī mati, tomēr šī aizsardzība nav pietiekama, lai aizsargātu no kaitīgā UV starojuma. Izvēloties cepuri, pievērs uzmanību, lai tā pilnībā apsegtu mazuļa galvu un vēlams, lai tai būtu arī pagarinājums aizmugurē, lai pasargātu maigo kakla ādu no apdegšanas.

Aizsardzība mazuļa acīm

Tāpat svarīgi izvēlēties cepuri ar platākām malām, lai aizsargātu acis no tiešiem saules stariem, jo bērniem līdz gada vecumam nav citu paņēmienu, kā to izdarīt, jo saulesbrilles šajā vecumā netiek lietotas. Platās cepures malas vai vismaz cepures nags sniegs paēnu mazuļa acīm, pasargājot tās no UV starojuma.

Aizsardzība mazuļa sejai un kaklam

Bērna sejas un kakla āda ir jutīga, tāpēc tā pavisam viegli var apdegt. Cepures ar nagu pasargā tikai mazuļa kaklu, tāpēc vajadzētu cepuri ar platām malām.

Izvēlies cepuri, kuru mazulis valkās

Augot lielākam, mazulis var protestēt pret cepuru likšanu, tāpēc vecākiem varētu šķist grūti atrast tādu, kuru mazulis labprāt vilktu un nerautu nost. Tā kā svarīga ir bērna aizsardzība un komforts, cepures izturība nebūs noteicošais. Meklē krāsainas kokvilnas auduma cepures, kas patiks gan Tev, gan mazulim. Cepurei nav aizsardzības pret sauli, ja mazulis to nevelk. Ja cepurei ir aukliņas, tās var būt risinājums, kad mazulis nepārtraukti rauj to nost.

Izvēlies dabiskus materiālus

Cepurei vajadzētu būt ražotai no kokvilnas vai lina, kurai būs elpojošs audums. Ir cepures, kuros jau iestrādāti mazi caurumiņi, lai gaiss viegli iekļūtu un mazulis nepārkarstu.

Lai izdodas atrast īsto cepuri šai vasarai!

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv