Pediatre iesaka: kā ģērbt mazuli vasarā

Pediatre iesaka: kā ģērbt mazuli vasarā

28. Jun 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Izvēlēties piemērotāku apģērbu mazulim vasaras dienām nav nemaz tik viegli- te saule karsē, te vējš uzpūš. Ieteikumos, kā ģērbt mazuli šajā vasarā, dalās pediatre Anna Birka.

Tā kā vasarā laikapstākļi spēj mainīties no saulaina uz apmākušos un vējainu, ir svarīgi iegaumēt pamata lietas, kas jāņem vērā ģērbjot mazuli, lai pasargātu no pārkaršanas.

Pirmā un svarīgākā lieta ir izvēlēties piemērotāko apģērbu. Bodijs ir lielisks apģērba gabals mazuļa garderobē- tas nesaraujas uz augšu kā krekliņš un lieliski aptver autiņbiksītes. Parasti bodiji ražoti no kokvilnas, kas nodrošinās vienkāršu lietošanu un maksimālu komfortu mazulim, ļaujot mazuļa ādai elpot karstā laikā. Veikalu plauktos ir dažādu krāsu un fasonu bodiji, kas atstaro saules starus un palīdz uzturēt ķermeņa vēsu.

Otrs būtiskais ieteikums vecākiem vasarā ir nemēģināt bērnu pārtuntulēt. Jaundzimušajam vai zīdainītim, kurš guļ ratos, parasti vajadzīgs par vienu kārtu vairāk nekā pieaugušajam. Ja bērns jau skrien pats ar savām kājām, papildus drēbju kārta nav nepieciešama. Dienās,kad laiks nav tik silts,lai vilktu apģērbu ar īsām piedurknēm, var apakšējā kārtā vilkt īspiedurkņu bodiju, bet augšējā kārtā vieglu jaciņu.

Katram gadījumam, ja laiks kļūst vēsāks, iesaka paņemt līdzi vējjaku. Tāpat nodrošinoties visiem dzīves gadījumiem, noderēs arī papildus krekliņš un bikses, kā arī sedziņa, ja plānots būt ārpus mājām vakara stundās. Paņemot līdzi papildus apģērbu, māmiņa var būt droša, ka mazulis nesaaukstēsies.

Lai pasargātu mazuļa galvu un jutīgo ādu no saules stariem, vienmēr jānēsā cepure, vēlams ar platām malām. Platās malas radīs ēnu uz mazuļa seju un kaklu, lai pasargātu bēbīti no stipriem un kaitīgiem UV stariem. Šis apģērba gabals ir obligāti nepieciešams, ja ģimene dodas garākā pastaigā vai ceļojumā.

Mazulim vasarā pēc iespējas vairāk laika vajadzētu pavadīt ar basām kājām, tomēr jāatceras, ka kājas nevar pakļaut tiešiem saules stariem, jo āda uz pēdām ir ļoti jutīga, tāpēc, uzklājot saules aizsargkrēmu, neaizmirsti arī pēdiņas.

Viena no svarīgākajām lietām ir roku un kāju regulāra pārbaudīšana, jo lai gan aiz loga var būt silta vasaras diena, jaundzimušais bērniņš var pavisam viegli saaukstēties. Lai novērstu jaundzimušā saaukstēšanos, kura termoregulācija vēl nav stabila, vienmēr jāpaņem līdzi vēl viens pāris ar zeķītēm.

Ja naktī istabas temperatūra ir 24-25 grādi pēc Celsija, mazulis var gulēt pidžamiņā bez segas. Ja temperatūra ir augstāka par 27 grādiem, mazulis var gulēt tikai autiņbiksītēs.

Izvēloties apģērbu mazuļiem, daudzi vecāki pieļauj kļūdu, izvēloties skaistas drēbes, nedomājot par to praktisko pielietojumu. Nevajadzētu izvēlēties sarežģīta piegriezuma apģērbus, kas ir grūti uzvelkami, jo prioritāte ir mazuļa komforts.

Gan vasarā, gan arī citos gadalaikos jāizvēlas tāds apģērbs, kas mazulim der pēc izmēra un ir viegli uzvelkams.

Pastāsti, kā tu ģērb savu mazuli šajā vasarā!

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv