Pasargāsim mazuļus no saules

Pasargāsim mazuļus no saules

11. May 2017, 18:43 Mar&Co Mar&Co

Lai gan laikapstākļi šobrīd ir visai nepastāvīgi, vasara ir tepat aiz stūra. Arī līdz šim jau bijušas krietni siltas dienas ar +18. Mēs, pieaugušie, ļoti priecājamies par saulītē iegūtu iedegumu un uzņemto dabīgo D vitamīnu, taču jo īpaši svarīgi saulainā laikā ir pasargāt mazuļa ādu, kurai saules stari var nodarīt nopietnus kaitējumus. Maza bērna āda ir daudzkārt plānāka par pieauguša cilvēka ādu un līdz 7 gadu vecumam tā nespēj producēt melanīnu pietiekamā apmērā, lai spētu sagatavoties iedegumam, līdz ar to saules ultravioletais (UV) starojums gaišās rases bērna ādai ir ļoti bīstams. Līdz 3 gadu vecumam pavisam noteikti nedrīkst uzturēties tiešā saulē, jo tās iedarbība var ietekmēt pat mazuļa imūno sistēmu

 

- Ārsti neiesaka ar mazuli atrasties tiešos saules staros, bet drīzāk ēnā.

- Pastaigām labāk izvēlēties laiku līdz plkst. 10 un pēc plkst. 16

- Atrodoties tiešos saules staros, jāvelkā cepure un apģērbs, kas nosedz ādu, savukārt neapsegtās ķermeņa daļas jāapsmērē ar saules aizsargkrēmu

- Bērniem jālieto saules aizsargkrēms ar SPF 50. Tas jāieziež 20 min. pirms došanās ārā bagātīgā slānī, jo uzsmērējot to jau atrodoties ārā, mazuļa āda var pagūt apdegt.

- Aizsargkrēms no jauna jāuzklāj pēc katrām trim stundām; ja bērns iet ūdenī – pēc katras plunčāšanās, arī tad, ja uz iesaiņojuma rakstīts, ka krēms ir ūdensnoturīgs.

- Saules aizsargrēmu neiesaka lietot zīdaiņiem, kas jaunāki par 6 mēnešiem, jo nav pierādīta tā iedarbība.

 

Papildu šiem ieteikumiem, bērns regulāri jādzirda ar ūdeni. Jāatceras, ka apsedzot kulbu ar kādu segu, vai biezu lakatu, tādējādi pasargājot no tiešiem saules stariem, patiesībā ļaunums var būt vēl lielāks, jo kulbas iekšpusē veidojas siltumnīcas efekts. Nav jāgaida pat vasara- jau šobrīd saulainajās dienās, nevajadzētu mazuli tīši sauļot, kā arī uzkavēties sakarsušā automašīnā.

 

Pavisam noteikti zinu, ka vasarā ar mazo dosimies arī uz jūru, bet nav bijusi pieredze, kā šādiem braucieniem sagatavoties, ja līdzi mazulis. Esmu redzējusi pludmalē tādus kā saules sargus- tie ir kādi īpaši? Kur nopērkami? Varbūt vēl kādi ieteikumi.