VSAA atbild uz vecāku jautājumiem par pabalstiem

VSAA atbild uz vecāku jautājumiem par pabalstiem

15. Jan 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecākiem ir daudz un dažādu jautājumu par pabalstiem, uz kuriem viņiem ir tiesības, tāpat arī par pabalstu apmēriem un saņemšanas kārtību. Vai arī tev bija savs jautājums? Meklē atbildi šeit!

JAUTĀJUMS

Kāds pabalsts būs tiem vecākiem kam martā bērniņam paliek 1 gads !? Jo cik saprotu izmaiņas par pabalstiem ir jau no 1 oktobra 2014 gada!

Kāds būs pabalsts, ja bērniņam paliek gads jūnijā?

Izmaiņas, kas stājās spēkā ar 2014.gada 1.oktobri, attiecās uz vecāku pabalstu. Šīs izmaiņas neattiecās uz ģimenes valsts pabalstu. Šo pabalstu piešķir no bērna 1 gada vecuma un no 2015.gada 1.janvāra ģimenes valsts pabalsta apmērs tiek noteikts atkarībā no bērnu skaita ģimenē:

  • par pirmo bērnu ģimenē ir 11,38 euro mēnesī;
  • par otro bērnu 22,76 euro (2 reizes lielāks nekā par pirmo bērnu),
  • ·      par trešo un katru nākamo bērnu 34,14 euro (3 reizes lielāks nekā par pirmo bērnu).

JAUTĀJUMS

Manai meitiņai palika 1 janvārī gadiņs un nav saprotams cik un ko mēs saņemsim tālāk. Un vai arī kādas izmaiņas skars bērnus invalīdus, jo viss valstī tiek palielināts un kā ar viņiem?

Par pabalstiem, kurus ir tiesības saņemt par bērna kopšanu un audzināšanu, skatīt www.vsaa.lv  Pabalsti par bērnu 2015.gadā

Piemaksas apmērs pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu netiek mainīts, tāpat kā līdz šim, tie ir 106,72 euro mēnesī. Ja bērnam invalīdam Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija ir noteikusi īpašās kopšanas nepieciešamību (sakarā ar smagiem funkcionālajiem traucējumiem), tad bērna invalīda kopšanas pabalsta apmērs ir 213,43 euro mēnesī (arī šī pabalsta apmērs netiek mainīts).

JAUTĀJUMS

Mani arī interese, kā būs ar naudiņām, ja puikam ir 7 gadi un meitiņai 1 gads un 4 mēneši. Vai saprotu pareizi ka līdz meitiņas vienam gadam un 6 mēnešiem saņemšu 171 un pēc tam tā summa mainās, paliek mazāka, bet cik tad būs? Un tad varu iestāties bezdarbniekos? Bet vai un cik viņi maksās?

Par pabalstiem, kurus ir tiesības saņemt par bērna kopšanu un audzināšanu, skatīt www.vsaa.lv  Pabalsti par bērnu 2015.gadā

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir pie nosacījumiem, ja:

1)    Nodarbinātības valsts aģentūra  ir piešķīrusi bezdarbnieka statusu,

2)    kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu,

3)    ja par Jums Latvijas Republikā ir veiktas vai arī bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Tā kā par vecāku vai bērna kopšanas pabalsta saņēmēju, līdz bērna 1,5 gada vecumam, valsts veic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam, tad pārtraucot darba attiecības Jums radīsies tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.

Plašāku konsultāciju par savām tiesībām uz bezdarbnienieka pabalstu Jūs variet pieprasīt ikvienā no VSAA klientu apkalpošanas centriem, norādot konkrētus faktus, piemēram, kad konkrēti plānojiet pārtraukt darba attiecības, utt.

JAUTĀJUMS

Mani interesē vai esmu pareizi sapratusi savas izmaiņas pabalstā ar 01.01..:meitiņa ir otrais bērniņš un 27.01. viņai paliek gadiņš. Tātad, ja pareizi saprotu, līdz viņas 1,6 gadam man pie 171 eiro klāt vēl nāk arī 100 eiro tā saucamā pārejas kompensācija un plus arī tie 22.76 eiro kā par otro bērniņu?

Par otro bērnu ģimenes valsts pabalsts būs 22,76 euro (no bērna 1 gada vecuma).

Naudas pabalsts 100 euro mēnesī no bērna 1 gada vecuma līdz 1,5 gadam tiek piešķirts tiem vecākiem, kuriem bija piešķirts vecāku pabalsts līdz 2014.gada 30.septembrim (strādājošiem vecākiem, kuri atradās bērna kopšanas atvaļinājumā un saņēma vecāku pabasltu līdz bērna 1 gada vecumam). Jā, un arī bērna kopšanas pabalsts 171 euro mēnesī līdz bērna 1,5 gada vecumam.

JAUTĀJUMS

Sveiki. Vēlos uzzināt konkrēti par savu gadījumu: bērnam 2014.g.novembrī palika gadiņš, tagad (pirms bērna 1,5g.vecuma) plānoju atgriezties darbā. Vai atgriešanās darbā ietekmēs naudas summu (171 + 100 € kompensācija), ko tagad līdz bērna 1,5 g.vecumam man izmaksā VSAA jeb naudas summas apmērs nemainīsies? Un vai man jāinformē VSAA par faktu, ka atsāku strādāt? Paldies!

Fakts, ka atsāksiet strādāt, neietekmē tiesības turpināt saņemt naudas pabalstu 100 euro mēnesī un bērna kopšanas pabalstu – 171 euro mēnesī (abus pabalstus turpināsiet saņemt līdz bērna 1,5 gada vecumam, neatkarīgi vai strādāsiet vai turpināsiet atrasties bērna kopšanas atvaļinājumā). Jums VSAA nav jāpaziņo par to, ka esat atsākusi strādāt.

JAUTĀJUMS

Sveiki! Interesē vai tik tā saka vai arī varēs. Ejot dekrētā varot tēvs ņemt uz sevīm un turpināt strādāt. Nu piemēram ja tēvam lielāka alga esot izdevīgāk ņemt viņam, jo esot lielāka nauda. tā ir vai tikai baumas?

Saprotams, ka jautājums ir par vecāku pabalstu. Jā, šo pabalstu var pieprasīt viens no vecākiem – vai nu māmiņa, vai tētis. Ģimenē jāvienojās, kurš saņems pabalstus par bērnu, jo vienlaikus ar vecāku pabalstu piešķir arī bērna kopšanas pabalstu (171 euro mēnesī).

 Vecāku pabalstu var saņemt arī strādājot.

Maternitātes pabalstu piešķir sievietei, dodoties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā. Savukārt ģimenes valsts pabalstu, tāpat kā vecāku un bērna kopšanas pabalstu, var saņemt viens no vecākiem, taču šis pabalsts ir noteikta apmēra un to neaprēķina no pieprasītāja vidējās algas.

JAUTĀJUMS

Vai no 1. janvāra tiek atcelti ar likumu "Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2014.gadam" noteiktie griesti vecāku pabalstam un maternitātes pabalstam (ja tāds bija, nevaru saprast), un šogad pabalsts tiks maksāts pilnā apmērā, t.i. 43.75%/60% un 80%?

Jā, no 2015.gada 1.janvāra (par periodu sākot no 2015.gada 1.janvāra) maternitātes pabalsts un vecāku pabalsts tiek izmaksāts piešķirtajā apmērā.

Periodā līdz 2014.gada 31.decembrim šos pabalstus izmaksāja sekojoši:

Ja piešķirtā pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā pārsniedza 32,75 euro, tad par vienu kalendāra dienu izmaksāja 32,75 euro + 50% no piešķirtās pabalsta summas, kas vienā kalendāra dienā pārsniedz 32,75 euro.

No 2015.gada 1.janvāra šis izmaksājāmā pabalsta apmēra ierobežojums ir atcelts.

JAUTĀJUMS

Cik mēnešu, kā minimums, ir jānostrādā pēc 1. bērna, darbā ar augstāku atalgojumu, lai no tā tiktu rēķināti pabalsti, nevis to pašu summu, ka bija aprēķināta pirmajam bērnam.

Darba ņēmējam kalendāra dienas vidējā apdrošināšanas iemaksu alga tiek aprēķināta par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, no kura tiek piešķirts pabalsts.

Noteiktajā 12 mēnešu periodā, neieskaitot pārejošas darba nespējas dienas, par kurām izmaksāts slimības pabalsts (darba nespējas lapa „B”), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, bērna kopšanas atvaļinājuma kalendāra dienas.

Piemēram: Vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu pieprasa piešķirt no 2015.gada 1.marta. Vidējā iemaksu alga tiks aprēķināta par 12 mēnešu periodu no 2014.gada janvāra līdz 2014.gada decembrim. Ja būsiet atsākusi strādāt pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, piemēram, ar 2014.gada 1.decembri, tad vidējā iemaksu alga vecāku pabalsta apmēra noteikšanai tiks aprēķināta no ienākumiem, kurus decembra mēnesī guvāt strādājot.

JAUTĀJUMS

Mans jautājums par māmiņalgu!Kā īsti tur ir ja Es janvārī atsāku stradāt,bet aprilī dodos dekrētā.Pēdējo algu darbā saņēmu 2011.gada oktobrī(pirms piedzima meitiņa) un pirms dekrēta saņemšu maijā.Kā tiks aprēķinata mana māmiņalga?

Darba ņēmējam kalendāra dienas vidējā apdrošināšanas iemaksu alga tiek aprēķināta par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, no kura tiek piešķirts pabalsts.

Noteiktajā 12 mēnešu periodā, neieskaitot pārejošas darba nespējas dienas, par kurām izmaksāts slimības pabalsts (darba nespējas lapa „B”), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, bērna kopšanas atvaļinājuma kalendāra dienas.

Piemēram: Ja grūtniecības atvaļinājums Jums sāksies 2015.gada aprīlī (darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību), tad vidējo apdrošināšanas iemasku algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās par 12 kalendāro mēenšu periodu no 2014.gada februāra līdz 2015.gada janvāri. Ja šajā noteiktajā 12 mēnešu periodā atradāties bērna kopšanas atvaļinājumā līdz janvārim un janvārī atsākāt strādāt, tad vidējo algu aprēķinās no ienākumiem, kurus janvārī guvāt strādājot.

JAUTĀJUMS

Jautājums: vai atrodoties BKA un saņemot māmiņalgu es varu saņemt autoratlīdzības, no kurām tiek maksāts IIN, bet netiek maksāts sociālais nodoklis? Vai saņemot tādu ieskaitījumu kontā neskaitīsies, ka esmu strādājošā māmiņa un māmiņalga netiks ieskaitīta samazinātā apmērā (30%)?

Ja saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto, Jums no autoratlīdzības nav jāveic valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas, bet tiks nomaksāts tikai iedzīvotāju ienākuma nodoklis, tad VSAA informāciju par Jūsu ienākumiem no VID nesaņem un šādā gadījumā, piešķirtais vecāku pabalsts netiks izmaksāts samazinātā apmērā.

Neskaidrības gadījumā, iesakām vērsties VID, lai noskaidrotu pienākumus un tiesības, attiecībā uz nodokļu maksājumiem no autoratlīdzības.

JAUTĀJUMS

Mani interesē situācija par otrā bērniņa ienākšanu ğimenē ja pirmais nav vēl sasniedzis 2 gadu vecumu. Vecāku pabalatu par pirmo bērnu aprēķināja pēc vecās sistēmas, bet par otro pēc jaunās, taču tas nedrīkst būt mazāks par iepriekšējo, tad no aprēķinātā vecāku pabalsta saņemu attiecīgi tik procentus cik izvēlos (kopjot bērnu 1 vai 1.5 gadu) un vēl par otro bērnu saņemšu klāt bērnu kopšanas pabalstu, kas pienākas neatkarīgi no tā ka par pirmo bērnu tāda nebija (un kopējais pabalsts sanāk krietni lielāks)? Vai nav jāatsakās no tās naudiņas, ko man vsaa maksās par pirmo bērnu no viņa 1.5 līdz 2 g.v , ņemot vērā to ka tajā laikā saņemšu maternitātes pabalstu un vel citus ar otro bērniņu saistītos pabalstus?

Vēl mani neliek mierā jautājums par to vai viss tas pats, kas attiecas uz otro bērnu attieksies arī uz trešo, ja tas piedzims līdz otrā 2 g.v - par to informāciju vispār neatradu, tikai pēc baumān forumos noprotu ka situācijā ar 3. bērnu nekas vairs nepienākas, ja pēc otrā bērna neatsāk strādāt.

Jums nav jāatsakās no bērna kopšanas pabalsta, ko saņemsiet par 1.bērniņu no viņa 1,5 gada vecuma līdz 2 gadiem (42,69 euro mēnesī). To Jums ir tiesības saņemt arī laikā, kad par nākamo bērnu saņemsiet  maternitātes pabalstu un vecāku pabalstu.

Tieši tā, ja laikā, kad kopjot 2.bērnu vecumā līdz 2 gadiem, piedzims nākamais bērns, kas būs jau 3.bērniņš ģimenē -arī par viņa kopšanu vecāku pabalsts tiks aprēķināts pēc tāda paša principa kā par 2.bērnu (pie nosacījuma, ja būsiet sociāli apdrošināta persona, t.i. nebūsiet pārtraukusi darba tiesiskās attiecības).

JAUTĀJUMS

Vai tad,ja dzimst 3 bērniņi "pēc kārtas",tad māmiņalgu aprēķina atkāpjoties 32 mēnešus no trešās B lapas izsniegšanas,respektīvi-māmiņalgu aprēķinatu no māmiņalgas?

Ja sieviete ilgstoši nav strādājusi, jo atradusies grūtniecības, dzemdību, vēlāk bērna kopšanas atvaļinājumā vai arī bijis pārejošas darba nespējas periods un iemaksu alga jeb ienākumi, no kuriem jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, nav bijuši visā 12 mēnešu periodā par kuru aprēķināma vidējā iemaksu alga, tad, aprēķinot vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, to aprēķina par iepriekšējiem 12 kalendāra mēnešiem pirms grūtniecības, dzemdību, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī pārejošas darbnespējas perioda, atkāpjoties 32 kalendāra mēnešu periodā. Tātad, maternitātes pabalstu aprēķina no tiem algotā darbā gūtajiem ienākumiem, ko sieviete guvusi strādājot pirms iepriekšējā bērniņa gaidīšanas.

Ja arī šajā 32 kalendāra mēnešu periodā apdrošināšanas iemaksu alga nav bijusi, tad maternitātes pabalstu rēķina 70 % apmērā no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Aprēķinot pabalstu šogad, vērā ņem 2013. gada vidējo apdrošināšanas iemaksu algu – 594,06 euro. Tas nozīmē, ka 70% no tās ir 415,84 euro.

JAUTĀJUMS

Man aprīlī meitiņai paliks 1,5 gadi, bet tā kā bērnudārza rindā mums kārta būs pienākusi septembrī un meitu nav, kam atstāt, atsākot darba gaitas, nāksies vien pašai sēdēt mājās un iestāties bezdarbniekos. Sakiet, lūdzu, kā tiek aprēķināts bezdarbnieku pabalsts pēc dekrēta atvaļinājuma, un kā man labāk rīkoties iesniedzot atlūgumu darba vietā?

Vidējo iemaksu algu aprēķina no pabalsta pieprasītāja iemaksu algas par 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss.

Piemēram:

Bezdarbnieka statuss iegūts 2015.gada martā. Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu bezdarbnieka pabalsts apmēra noteikšanai aprēķinās par 12 kalendāro mēnešu periodu no 2014.gada janvāra līdz 2014.gada decembrim.

Ja 12 mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, esat atradusies

  • · bērna kopšanas atvaļinājumā,
  • · grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā

Un attiecīgās iemaksas šajā periodā darba devējs nebūs veicis (tās nebija jāveic), tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķinās par iepriekšējiem 12 mēnešiem pirms attiecīgā perioda, „atkāpjoties” līdz darba devēja pēdējai reģistrētajai iemaksu algai 32 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas mēneša.

Savukārt, ja noteiktajā vidējās apdrošināšans iemaksu algas aprēķināšanas perioda daļā būsiet strādājusi, bet daļā atradusies minētajos atvaļinājumos, tad vidējā alga tiks noteikta no algotā darbā gūtajiem ienākumiem, izslēdzot grūtniecības, dzemdību un bērna kopšanas atvaļinājuma periodus.

Māmiņu Klubs

Liene Krúza Liene Krúza 15. Jan 2015, 21:28 mazinais2

man tiesi par sadu variantu ari bijajautajums.......... bet izpalika

VSAA nosutījām visus jautājumus 😀

Par konkrētiem gadījumiem noteikti jāsazinās ar VSAA!

annijalise annijalise 15. Jan 2015, 12:20 Liene Krúza

vispār vislabāk ar;i ir personīgi doties uz VSAA, vai vismaz piezvanīt viņiem, jo bieži katrs gadījums ir individuāls.

Liene Krúza Liene Krúza 15. Jan 2015, 11:49

mans jautajums BIJA par babalstiem un tapat atbildes nav. Kada veida atlasija jautajumus uz kuriem atbildet? Bus vien jadodas uz VSAA