OKTOBRIS - Zobu veselības mēnesis! Dalies pieredzē un laimē!

OKTOBRIS - Zobu veselības mēnesis! Dalies pieredzē un laimē!

30. Oct 2016, 20:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudziem no mums lielas grūtības sagādā pieradināt bērnu tīrīt zobus, jo mazais cilvēks vienkārši to nevēlas darīt, vai arī tīra zobus ar lielu piespiešanos. Tomēr ir daži jautri veidi un tehnikas, ko vari izmantot, lai bērnam šī nodarbe kļūtu interesanta un viņš ar prieku tīrītu zobus. Galvenais, zobu tīrīšanai ir jākļūst par kopīgu, jautru nodarbi visai ģimenei, arī vecākiem. Tīrot savus zobus, arī vecākiem ir jābūt priecīgiem, jo tikai tā bērnam var parādīt, ka tas ir jautri un viegli, un tad arī bērns to vēlēsies darīt. Vai arī tev dažkārt sagādā grūtības bērna zobu tīrīšanas process? Dalīsimies dažos padomos, bet zemāk - piedalies konkursā!

PADOMI, KAS TEV VAR PALĪDZĒT:

1. Pastāsti bērnam, kāpēc zobiņi ir jātīra, – ka saldums (cukurs) un neiztīrītie ēdienu atlikumi bojās zobus un veidos caurumus, ja tie netiks notīrīti

2. Paņem savu zobu suku un rādi, kā tu tīri zobus. Ļauj bērnam to darīt kopā ar tevi. Mazākam bērnam būs interesanti tīrīt zobus kādai savai mīļmantai

3. Atbildot uz bērna jautājumiem par zobiņu tīrīšanu, ļauj vaļu izdomai, piemēram, kopā ar bērnu nomazgā pusdienu šķīvi – ar trauku mazgājamo līdzekli un sūkli soli pa solim tiek nomazgāti netīrumi, un tāpat ar zobu suku un zobu pastu tiek notīrīti zobiņi

4. Katrs vecāks zina, kāds grāmatu vai multiplikācijas filmu varonis viņa bērnam ir īpaši mīļš. Bērns var būt supervaronis, kas ar zobu sukas un zobu pastas palīdzību glābj zobus no nejaukā zobugrauža. Vai arī bērns var būt zobu karaļvalsts princis vai princese, kas katru rītu un vakaru saviem zobiņiem rīko balli, un zobu tīrīšana var kļūt par jautru pasākumu pat ar dziesmiņu dziedāšanu

5. Iegādājies bērnam zobu pastu kopā ar viņu un ļauj viņam izvēlēties starp bērnu zobu pastām

6. Dziediet vai skaitiet laiku! Zobiņi obligāti ir jātīra 2–3 minūtes. Izmantojiet smilšu pulkstenīti, kuru veikalos var iegādāties kopā ar zobu sukām. Katrā tīrīšanas reizē varat izdomāt kopīgu 2–3 minūtes ilgu skaitāmpantiņu – „mazgājam zobam sāniņus, zobiņam kut, 1, 2, 3, 4, 5, un zobiņš smejas” utt.

7. Kopā ar bērnu noskatieties animācijas filmiņu „Man ir tīri zobi!” un kopīgi pārrunājiet redzēto. Šajā animācijas filmiņā bērns iepazīsies ar zobiņu Baltiņu, zobu suku Čaklīti un zobugrauzi Urķi, un tas noteikti viņu mudinās katru rītu un vakaru skriet pie savas zobu sukas Čaklītes, lai iztīrītu zobiņus. Filmiņu skatieties www.tīrizobi.lv.

8. Paslavējiet bērnu par to, ka viņš zobiņus tīra pareizi un ievēro zobu tīrīšanas ilgumu – divas līdz trīs minūtes

Nav nemaz tik traki, vai ne?

Piedalies konkursā!

Balva

Zobu tīrīšanas kalendārs ar uzlīmēm

20161004103926-73766.jpg

Uzzini vairāk par kalendāru šeit: Facebook lapā EBO https://www.facebook.com/ebodaydreams

Pastāsti tepat, komentāru joslā, kas tieši tavam bērnam vislabāk sanāk zobu tīrīšanas procesā!

Dalies pieredzē arī par lietām, kuras šajā ziņā tu gribētu kaut kā uzlabot vai veicināt! Pastāsti, kas sagādā grūtības!

Komentāru konkurss ir spēkā līdz 31.oktobrim ieskaitot!

Veselus, tīrus zobiņus vēlot,

Māmiņu Klubs

mamma27 mamma27 31. Oct 2016, 08:03

Mums zobu tīrīšana katram iet citādi. Denīze,kurai ir četri gadi ,jau savos trīs gados ir pamatīgi izbaudījusi zobārstus ,ne no tās labās puses,jo ir rrauti zobi gan ar špirci,gan miegā, gan vairāki laboti. Tomēr viņa ļoti kārtīgi tīrīja zobus ,jau maza būdama. Arī tagad ir tā,ja man ir piemirsies, viņa jau gultiņā, tad pati ceļas augšā un saka,ka jāiztīra zobiņi. Ļoti apzinīga un kār'tiga. Protams,kā jau visiem uznāk slinkums. Lai labāk patiktu tīrīt zobus esam iegādājušiem elektrisko zobubirsti,pati vienmēr izvēlas zobu pastu. Tad nu lielāks prieks tīrīt.
Adrians šobrīd ir 8 gadus vecs čalis,kurš uz zobu tīrīšanu ir slinks. Mazāks būdams tīrīja regulāri,arī zobi tā nebojā'jas . Bet tagad sāk vairāk bojāties,un zobi netiek tik regulāri tīrīti. PAt ielien ātri gultā un aizmieg,lai tik es neatgādinu un nedzenu tīrīt zobus. Tad nu arī viņam tika elektroniskā zobu birste, pasta kādu pats vēlas.Labs motivātors bija higēnists,kurš paskaidroja,kas notiks ar zobiem,ja netīrīs. Jo mamma ir mama,bet ja pasaka no malas,tad kaut kā lielāks respekts.
Jau labu laiku gribēju pati sataisīt zobu tīrīšanas grafiku ,kur ar krustiņiem un mīnusiņiem atzīmēt kā tiek tīrīti zobi. Jā, un kādu balviņu par to arī piesolīt.Jo domāju,ka tā ir ne tikai uzpirkšana,bet motivācija un man kā mammai laika, naudas un nervu saudzēšana,jo zinu cik traki ir braukāt pa daudziem zobārstiem ar cerību,ka izdosies salabot. Nekādi nevaru saņemties uzzīmēt .Vēl protams katru reizi atgādinu ,bet arī man bieži piemirstas,jo pienākumu ir daudz. Vienu brīdi gājām visi reizē tīrīt,bet tas ātri atkrita,jo ,kad nolieku visus gulēt man gribas pasēdēt iedzert tējuun panašķoties. 😀
Pēc zobu tīrīšanas bērniem sāku vasarā dot fluora tabletes. Un jāatzīst,ka zobi tiešām no tām paliek izturīgāki. Denīzei tādas nebiju pirms tam devusi ,Adrians gan lietoja ,kad bija trīs gadi. Arī šīs tabletes palīdz motivēt,jo pēc tīrīšanas vienmēr tas proces dabūt tabletīti ,kura ir garšīga ,ir patīkami!

Ilvija82 Ilvija82 24. Oct 2016, 16:26

Labdien! Rainera zobu higiēnai pievēršu īpašu uzmanību jau no pirmā zobiņa! Katru rītu un vakaru mazgāju viņam zobiņus es vai tētis, vismaz divas minūtes! Regulāri mainu zobu birsti! Zobu pasta Silca Putzi ar banānu garšu! Gribētos jau lai pats tīra, bet saprotu, ka ir vēl maziņš, lai kvalitatīvi to izdarītu! Ir iemācījies izspļaut, lai arī vēljoprojām lielākā daļa tiek norīta! Pacietību un viss notiksies!

Iveta - tereeze Iveta - tereeze 24. Oct 2016, 13:59

Sveiki!
Mazais Adrians ar zobu birsti iepazinās gada vecumā, bet zobu higiena tika uzsākta krietni ātrāk, kad mutītē jau bija pāris zobiņi.Tos tīrījām ar speciālu-mīkstu, silikona zobu tīrītāju. Mazajam to patika nogaršot.
No zobu tīrīšanas mazajam visvairāk patīk nogaršot zobu pastu, lietojam rocs ar kumelīšu ekstraktu un beidzot zobu tīrīšanu, vēl jāpakožļā zobu birste, to mainām mēnesī reizi, ja ne biežāk, jo ātri vien tā ir zaudējusi savu formu, šobrīd viskautrākais process ir mutes skalošana. Reizi gadā apmeklējam higiēnistu, tas viņam nesagādā problēmas, problēmas ir dakterim, jo netiek mutītē iekšā vai arī tiklīdz dakteres pirksts tiek mazajā mutītē, tā zobiņiem tik gribas iekost pirkstā. Mazajam trīs gadi.