Nogulēts pakausis: kā to novērst

Nogulēts pakausis: kā to novērst

27. Mar 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nereti ārsti apskatot, mazuli, secina, ka ir nogulēts pakausis. Ko tas  nozīmē un kā rīkoties šādās situācijās, stāsta miega speciālists, „Miega laboratorijas” vadītājs Juris Svaža.

Kāpēc dažiem mazuļiem rodas plakans pakausis?

Pirmajos sešos mēnešos drošākais veids,kā mazulim gulēt, ir uz muguras savā gultiņā,bet māmiņas un tēta istabā. Bērniem, kuri guļ uz muguras ir mazāka iespējamība nomirt no Zīdaiņu pēkšņās nāves sindroma (ZPNS). ZPNS ir mazuļa nāve miegā, kurai netiek atrasts nekāds acīm redzams iemesls. Joprojām nav noskaidroti konkrēti cēloņi, kas izraisa šo traģisko notikumu, bet visos gadījumos novērota skābekļa trūkums (hipoksija) bērna organismā.

Mazuļa galvaskauss ir ļoti mīksts un kauli var būt pakļauti spiedienam. Tāpat bēbīšiem ir vāji kakla muskuļi un parasti,kad viņi guļ uz muguras, viņi pagriež galviņu uz vienu sānu, parasti uz to pusi,uz kuru bija pieraduši gulēt māmiņas vēderā.

Līdz ar to gulēšana ar pagrieztu galvu uz vienu pusi, galvaskauss var tikt saplacināts un ir pazīstams kā „plakanais pakausis”.

Nedaudz plakans pakausis var pazust pats no sevis, bet nopietnāka pakauša nogulēšana var pilnībā arī neizlīdzināties, tomēr tas neietekmēs bērna smadzenes vai attīstību.

Vai var novērst plakana pakauša veidošanos?

Jā, vairumu gadījumu var novērst. Tomēr to ne vienmēr var izdarīt pilnībā, jo tā kā drošākā vieta tik un tā ir uz muguras, galvas saplacināšanās lielākā vai mazākā mērā notiks.

Vienkāršākais veids, kā palīdzēt novērst plakana pakauša veidošanos, ir mainīt gulēšanas pozīciju katru dienu. Piemēram, ja māmiņa gultiņai pienāk no vienas un tās pašas puses katru dienu, mazulis skatīsies tikai uz šo pusi un visticamāk,ka būs redzamas plakanā pakauša pazīmes, tomēr, ja mazulis ik pārdienas tiks guldīts otrā gultiņas pusē vai tiks mainīta gultiņas pozīcija un māmiņa pienāks pārmaiņus no vienas un no otras puses, plakanais pakausis nebūs tik izteikts.

Ko vēl var darīt, lai mazinātu plakana pakauša veidošanās iespējamību?

Mazuļiem vari piedāvāt pavadīt laiku nomodā uz vēderiņa,piemēram, trīs reizes dienā pa 10 līdz 15 minūtēm. Tas palīdzēs ne tikai apgūt apkārtni,bet šādas nodarbes ir svarīgas arī mazuļa fiziskajai attīstībai. Tomēr atceries- ja mazulis pretojas un nevēlas atrasties uz vēdera, nespied viņam to darīt!

Vai Tavam mazulim ir/bijis plakans pakausītis? Kā to novērsi?

Māmiņu Klubs

27. Mar 2017, 17:56

Mums arī viens sāniņš vairāk nogulēts, bet par to nesatraucos. Izteiktāk gulēja sākumā uz vienu sānu, tagad guļ uz abiem.

Blumen Blumen 27. Mar 2017, 11:08

Paldies par šo rakstiņu!Man tieši šis jautājums ir aktuals👍😀