Mammu bizness: Nature for baby radās, plānojot bērniņu

Mammu bizness: Nature for baby radās, plānojot bērniņu

19. Nov 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērni iedvesmo un kā pierāda šis Mammu biznesa projekts, arī mudina topošās un jaunās māmiņas uzsākt ko jaunu un nebijušu! Šis dienas stāstā māmiņa Iveta, kura mājās audzina četrus brašus puišus!

- Kas iedvesmoja Tevi izveidot savu biznesu? Kā nonāci līdz šai idejai?

Doma, ka varētu būt savs bizness, radās, kad plānojām trešo bērnu. Tā kā ģimenes pilnības sajūtai vēl padomā bija arī ceturtais mazulis, tad šīs domas - par savu biznesu - apcerēšana un materializēšana atlikās uz kādu laiku. Pēc ceturtā bērna dzimšanas, vīrs sāka atgādināt, ka vajadzētu tā kā sākt kaut ko darīt:) Un aprūpējot pastarīti arī dzima ideja, ar ko šis bizness varētu būt saistīts.

20141113145504-55842.jpg

- Kad un kā sāki savu biznesu?

Ideja dzima 2013.gada janvārī. Interneta veikalu atvērām 2014.gada augustā. Pa šo 1 gadu un 7 mēnešiem tika darīts viss nepieciešamais, lai ideju attīstītu - konsultējos par uzņēmuma formas izvēli, apmeklēju dažus ģimenes ārstus un pediatrus, lai konsultētos par pašiem produktiem - cik liels, cik smags, cik karsts var būt produkts, lai to varētu izmantot mazuļiem, veicu māmiņu aptauju uz ielām,  meklēju cilvēkus, kas varētu izmēģināt jostiņu, organizējām foto sesiju priekš mājas lapas izveides, kādu laiku aizņēma arī mājas lapas un e-veikala izveide un līgumu slēgšana ar piegādātājiem. Visu darīju pakāpeniski, soli pa solim. It kā jau gribējās, lai viss norit ātrāk, bet svarīgi bija arī neatraut laiku ģimenei, īpaši bērniem, jo mazākajam dēlam idejas dzimšanas brīdī bija tikai 5 mēneši.  

20141113145519-58238.jpg

Pirmais produkts bija pretkoliku jostiņa. Ideja radās mēģinot pilnveidot vienu no metodēm pret kolikām - sausās, siltās kompreses. Paši praksē izmantojām dažādas metodes, lai atvieglotu mazuļa vēdergraizītes. Izmantojot sausās, siltās kompreses - sagludinātu, sasildītu autiņu vai aitas vilnas audumu uz mazuļa punča, secinājām, ka šī metode ir neparocīga, nepraktiska - audums ātri atdziest, "neturas" pie punča. Tā radās ideja par pretkoliku jostiņu - uzsildāmu graudu maisiņu, kas atrisinātu siltuma ilgākas noturēšanas problēmu un pašu jostu ar kabatiņu, kurā šo maisiņu ielikt, lai maisiņš "turētos" pie vēdera. Paralēli radās arī citu mūsu mājas lapā pieejamo produktu idejas - mantiņas krūšu sildīšanai saaukstēšanās gadījumā, čībiņas pēdiņu sildīšanai, apkaklīte, kakla sildīšanai. Lai arī produkti ir dažādi pēc to izskata, tomēr tiem visiem ir viena funkcija - dažādu ķermeņa daļu sasildīšana. Un, protams, visi produkti ir 100% dabīgi, roku darbs. 

20141113145529-93885.jpg

- Kas ir tas, kas šajā procesā liek virzīties uz priekšu un meklēt arvien jaunas un jaunas idejas?

Idejas radās kaut kā organiski, saplūstot konsultācijās ar ārstiem iegūtajai informācijai ar pašas pieredzi bērnu aprūpē un produktu tendenci uz ķermeņa daļu sildīšanu:) Sākotnēji pat zīmola nosaukuma izvēles procesā, dominēja vārdu salikumi, kas bija saistīti ar siltumu. Bet beigās palikām pie nosaukuma Nature For Baby, uzsverot to, ka produkti ir no dabas, 100% dabīgi un priekš bērniem. Arī zīmola logo pauž šo ideju - zaļas lapu plaukstas, kas reprezentē dabu un kas tur mazuli, kuram šie produkti paredzēti.  Mums ir sava mājas lapa un iekš šo mājas lapu ir pieejams arī e-veikals - www.natureforbaby.lv.

- Kā ir ar reklāmu? Bez reklāmas nav nekā, kur un kā reklamē savu uzņēmumu?

Attiecībā uz reklamēšanu - šobrīd apzinām visas bezmaksas iespējas, kā arī variantus, kas finansiāli ir mazāk ietilpīgi. Jo reklāmas iespēju ir daudz, bet mums nav pieredzes, lai izvērtētu, kurā vietā un kāda veida reklāmā arī atmaksāsies. 

20141113145538-20213.jpg

- Kā ir ar šādu preču konkurenci? Vai arī tādu esi pamanījusi?

Iespējams, ka kāds ir iecerējis vai pat ražo kaut ko līdzīgu, bet, cik man zināms, mūsu produkti ir lielākā vai mazākā mērā inovatīvi Latvijas tirgū. Piemēram, pretkoliku jostiņām analogu produktu Latvijā pagaidām neesmu atradusi. Ārzemju tirgos (ASV un Krievijā) ir līdzīgs produkts, bet mūsu jostiņu bonuss ir to 100% dabīgums, kā arī tas, ka esam to specializējuši priekšlaicīgi dzimušajiem mazuļiem. Papildus ražojam arī funkcionāli līdzvērtīgu produktu, kas sasilda, masē un līdz ar to mazina vēderiņa uzpūšanos - graudu maisus paredzētus priekšlaicīgi dzimušo mazuļu guldīšanai uz šiem maisiem. Kas attiecas uz sildošajām čībiņām tieši bērniem, arī tādu produktu neesmu novērojusi. Par mantiņām krūtiņu sildīšanai saaukstēšanās gadījumā- mūsu specifika ir ārstnieciskajā nolūkā, jo produkts ir pieejams ar eikalipta drogu, kuras smarža labvēlīgi ietekmē augšējos elpceļus, un formas izvēlē, lai tā fizioloģiski būtu piemērota šai procedūrai (samazinot tiešā sirds rajona sildīšanas iespēju). Burtiski pirms pāris dienām pēc dakteres ieteikuma esmu izstrādājusi arī kakla sildītāju bērniem, ko var izmantot, kad ir apsārtis, sāpošs kakls. Šādu produktu arī neesmu novērojusi Latvijas tirgū.

- Cik viegli vai cik grūti ir savienot darbu un biznesu ar ģimeni un ikdienu? 

Esmu priecīga un pateicīga Dievam par to, ka tā ir sanācis, ka biznesa ideja ir saistīta ar bērniem. Bērniem un ģimenei manā dzīvē ir ļoti liela nozīme. Un tagad, kad pašiem jau šis jaunas dzīvības radīšanas etaps ir noiets (vismaz apzināti vairāk bērnus neplānojam :) ), ir jauki apzināties, ka zināmā mērā tiek saglabāta saite ar šo lielo, dzīvi pārveidojošo brīnumu - mazās dzīvības ienākšanu šajā pasaulē. Būšu bezgala priecīga, ja mūsu produkti varēs atvieglot mazuļu pašsajūtu un vecāku rūpes par tiem! Tiešām - ar rūpēm un mīlestību mazulim un no visas sirds! Tāds arī ir mūsu firmas moto.

20141113145547-82437.jpg

 

- Kā bērni palīdz Tavā biznesā? Ar idejām? 

Mums ir paveicies! Mēs esam svētīti ar četriem burvīgiem, superīgiem dēliem. Viennozīmīgi tas ir labākais, kas noticis mūsu dzīvē! Bērni tiešām ir Dieva dāvana, kas ir nākuši, lai mūs darītu par labākiem cilvēkiem. Paradoksāli - mēs piedzimstam tik burvīgi... visi... bez izņēmuma. Tad notiek kaut kas neizprotams un neizskaidrojams - mēs "sabojājamies" (vai varbūt precīzāk - tiekam sabojāti), kurš vairāk, kurš mazāk, kā, nu, kuram paveicas. Citreiz pat "tapšanas" stadijā mammas puncī jau sākās pirmie ievainojumi. Bez nosodījuma, pārmetumiem, vai nolemtības - vienkārši tā, nu, tas ir. Tāda ir dzīve un lietu kārtība, kuru nav tik vienkārši mainīt! Bet ir cerība, ir iespēja atkal pietuvoties tam sākotnējam veselumam! Tas, kas tiek mūsos pašu vai citu sagrauts pirmajos desmit (ar nelielu astīti) vairāk vai mazāk neapzinātajos dzīves gados, ir visu atlikušo dzīvi jālabo, atkal no jauna jāatrod sevi. Un lielai daļai pasaules iedzīvotāju šajā ceļā nāk talkā viņu bērni - šī burvīgā dāvana, kura pārņem mūs savā varā un kuru dēļ mēs cenšamies kāpt pāri sev, saviem ievainojumiem, sāpēm, slinkumam un bezspēcībai, pārvērtēt prioritātes, apstāties no dzīve steigas, lai ļautos kopā būšanai, lai ļautos mīlestībai, kas tik skaidri plūst no bērniem, īpaši, kad viņi ir mazi. Un varbūt pats svarīgākais, lai noticētu, no jauna iemācītos, ka arī mēs tā varam mīlēt, dot mīlestību - skaidri, bez nosacījumiem!  

Tā kā visu produktu idejas līdz galam izdomāju, modelēju, uzšuju paraugus, veicu labojumus un tad arī uzšuju gala produktu pati, tad sarežģītākie no sadzīves viedokļa parasti ir šie produkta tapšanas posmi  (bet vienlaikus tie ir arī interesantākie). Tie prasa visvairāk koncentrēšanās, neatlaidības un darba. Tas, ka strādāju savās mājās ir no vienas puses grūtāk, jo jebkurā brīdī var bērni (mazākie 2 ir vēl pa māju) iztraucēt, atraut, bet tomēr tas ir arī labi, jo tā viņi dabū savu devu uzmanības un liek arī man izkustēties:) Galvenais, cenšos ļauties šim ritmam un neiespringt, kaut arī tas nav viegli, jo no dabas esmu vairāk pedantiska, gribas, lai viss, kas ir iesākts, tiek arī pabeigts iecerētajā laikā. Bet nākas piestrādāt un mācīties apstāties, atlikt, izvērtēt svarīgāko, jo savādāk tikai lieks stress visapkārt. Vīra brīvdienās cenšos ieplānot tikai tādas lietas, kuras tiešām būtu pārāk sarežģīti īstenot ar diviem maziem  bērniem, piemēram, tikšanās ar dažādiem cilvēkiem, kas nepieciešamas produkta virzībai, izstrādei utml. Gribas tomēr, lai ir iespēja pavadīt laiku arī visiem kopā. Bet gadās, ka nākas arī vairāk prasīt palīdzību no vīra mājas solī vai bērnu pieskatīšanā. Parasti darbietilpīgākajos posmos cenšos organizēt dienu tā, lai bērnu dienas ritms nemainītos - celšanās, ēdienreizes, pusdienu miegs, iešana ārā, gulētiešana - tam visam ir jābūt. Strādāju pa šiem starplaikiem. Pa naktīm stipri neaizstrādājos, jo savādāk zūd enerģija un dzīvesprieks, bet tāda vairs nebūšu piemērota ne bērniem, ne darbam. Vairāk ekonomēju laiku uz ikdienas mājas soli - mājas uzkopšana, trauku mazgāšana, izmētāto rotaļlietu savākšana utml - šie darbi vairāk vai mazāk, biežāk vai retāk nonāk vecāko dēlu pārziņā vai vienkārši iekrājas. Nav patīkama izvēle, bet, manuprāt, pareizākā. Pagaidām darba apjomi nav tik lieli, un tiekam galā bez pārstrādāšanās un uzmanības trūkuma no manas puses. Protams, gribas, lai darba apjomi palielinās, jo tas attiecīgi nozīmēs lielākus ienākumus, bet tad būs jāizskata variants par darbinieka/-u algošanu, kas varētu palīdzēt ražot, realizēt.  

20141113145603-23536.jpg

Jau minēju, ka lielā mērā idejas radās no praktiskās pieredzes bērnu aprūpē. Tātad - ja ne bērni, tad diez vai būtu idejas. Minēju arī, ka vecākie bērni palīdz ikdienas darbos un var pat pagatavot ēst visai ģimenei. To gan cenšos prasīt ļoti reti. Bet priecājos, ka jau arī 10 gadīgais puika prot izcept pankūkas, uzvārīt makaronus, samizot dārzeņus, par vienkāršākām lietām, kā salātu sagriešana vai sviestmaižu pagatavošana pat nerunājot. Un, pats galvenais, ka viņiem pašiem ir bijusi interese to iemācīties. Varbūt tādēļ, ka arī tētis šad tad padarbojas pa virtuvi un rada kādus kulinārijas smalkumus:) Īpaši daudz varu paļauties uz vecāko dēlu (viņam drīz būs 16 gadi). Viņš var izvest mazos brāļus ārā, vai var pieskatīt, ja pašai ir kādas darīšanas ārpus mājas vai kāds steidzams darbiņš jāizdara. 

- Ko tu ieteiktu citām mammām, kas rada, bet baidās nodot tālāk savus ražojumus un uzsākt savu biznesu?   

Ir tāds teiciens, ja kaut ko vajag izdarīt, tad labāk to prasīt ļoti aizņemtam cilvēkam. Domāju, ka visas māmiņas ir diezgan aizņemtas būtnes. Tā kā - viennozīmīgi - būšana par mammu ir iedvesmojusi mani uz šo biznesu, jo vēl vairāk tādēļ, ka produkts ir ļoti saistīts ar bērniem. Tas, ka esmu mamma, dot arī motivāciju. Būšana par mammu ir iemācījusi organizēt savu laiku, menedžēt arī bērnu laiku un ģimenes kopīgos pasākumus. Man ir tāda pārliecība, ka mēs neko nedarām tāpat vien, ka nekas no mūsu darītā nepazūd, ka viss atmaksājas (diemžēl arī sliktais). Un, tas periods, kad sieviete gaida mazuli, rūpējas par viņu, ziedojas ģimenei, nekur nepazūd! Tas noteikti atmaksājas! Ta ka - mīļās māmiņas, ja jums ir kāda biznesa ideja vai jebkāds hobijs, lieta, ko gribas darīt, uzdrošinieties! Kaut vai sava prieka pēc!

Jo ir svarīgi nepazaudēt sevi! Un, galvenais, nenobīties no tā, ka nesanāks, ka tik daudz ir nezināmā, jo neviens neprasa visu izdarīt uzreiz. Dodiet sev laiku, ejiet soli pa solim. Ir iespējas saņemt padomus un konsultācijas, piemēram, Rīgā ir Jauno Uzņēmēju centrs, kur var saņemt bezmaksas konsultācijas. Ir dažādas mentoringa programmas (piemēram, biedrība Līdere katru gadu organizē mentoringa programmu sievietēm uzņēmējām (tajā skaitā arī iesācējām), ir biznesa inkubatori. Un varu teikt no personīgās pieredzes, tās kas kaut ko izdara, kaut ko sasniedz, nav super sievietes. Mēs visas esam brīžiem nomāktas, brīžiem bez spēka, pat liekās, ka bez vēlmes un gribas kaut ko darīt! Bet var un vajag saņemties! Citreiz pietiek tikai atļaut sev padomāt noteiktā virzienā un idejas atnāk.

Cita lieta, vai un cik daudz darbošanās atnesīs naudas. Tas, protams, arī nav mazsvarīgi, bet dažreiz vajag kaut ko sākt darīt kaut vai, lai noticētu sev, lai atklātu sevī kaut ko jaunu, lai piešķiltu savā ikdienas rutīnā jaunu dzirksti un aizrautību! Savukārt, mīļās sievietes, kuras kaut kādu iemeslu dēļ baidās būt par māmiņām, vai kaut kādu iemeslu dēļ atliek kļūšanu par māmiņu, kas ir spējīgas, profesionālas, karjeras sievietes, Jūs, savukārt, vēlos mudināt nebaidīties un nešaubīties! Ļaujieties šim mazajam brīnumam, Jūsu - neatkārtojamajam piedzīvojumam, ko nevar aprakstīt, bet tikai piedzīvot! Un tām sievietēm, pāriem, kuriem ir problēmas ar bērniņa ieņemšanu, no sirds vēlu, lai izdodas, lai pietiek pacietības, spēka un drosmes sagaidīt vai atrast citu ceļu kā piepildīt savas ilgas pēc mātišķības/tēvišķības!   

20141113145614-56193.jpg

Uzdod savu jautājumu 18.novembrī!

JAUNS projekts: MAMMU bizness! Gaidām uzņēmīgo māmiņu pieteikumus!

Hobby Set dāvanu karte 20 EUR vērtībā katru nedēļu - KATRAI mammu biznesa intervijai!


20141202111131-14474.jpg

20141001142247-77050.jpg

maijbite maijbite 18. Nov 2014, 18:26

Mēģināju atrast facebook kaut ko par Jūsu biznesu - neizdevās. Labprāt sekotu līdzi jaunumiem....

maijbite maijbite 18. Nov 2014, 18:14

Vai ir iecere papildināt preču klāstu ar vēl kādu mazuļiem noderīgu lietu?

Ļoti laba ideja! Lai veics turpmāk! 😀

18. Nov 2014, 18:04

Vai esiet apsvēruši arī par reklāmu tv?