Nakts ēšanas nepieciešamība zīdainim

Nakts ēšanas nepieciešamība zīdainim

25. Nov 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zīdainītim augot, māmiņām rodas jautājums, cik ilgi mazulim ir nepieciešama nakts ēšanas. Atbildi uz šo jautājumu mums sniedza vecmāte un zīdīšanas konsultante Santa Popenkova.

Līdz trīs mēnešiem zīdainis ir noteicējs

Pirmie trīs mēneši ir kā ceturtais trimestris, kad svarīgi zīdainītim nodrošināt līdzīgus apstākļus kā māmiņas puncī, lai mazulis var augt un attīstīties, mierīgi pielāgojoties jaunajai videi. Tāpēc tas ir laiks, kad bērniņš ir diennakts ritma noteicējs, tai skaitā arī jautājumā par to, vai viņš vēlas ēst pa nakti. Turklāt tas arī ir laiks, kad māmiņai krūtīs izstrādājas piens un ir svarīgi, lai tas būtu pietiekami, tāpēc mazuli pie krūts var likt tik bieži, cik zīdainītis to vēlas. 

Ja tomēr mazulis pirmajās savas dzīves dienās nemaz nevēlas pa nakti ēst, bet mierīgi guļ, tad vajag šo laiku izbaudīt un ļaut bērniņam gulēt. Jo tikpat labi pēc pāris mēnešiem ritms mainīsies un mazulis vēlēsies ēst arī pa nakti. 

Pēc trīs mēnešu vecuma mamma pakāpeniski veido savu ritmu

Pēc bērniņa trīs mēnešu vecuma, mazulis ir sācis pielāgoties jaunajai videi, krūtīs piens ir izstrādājies, mamma var saudzīgi sākt veidot savu ritmu – arī attiecībā uz nakts ēšanu. Un divu mēnešu laikā saudzīgi pāriet uz sev vēlamo ritmu. Ja tas neizdosies šajā laikā, var gadīties, ka bērniņš turpinās ēst pa nakti līdz pat gadam, pusotram. Bet ir svarīgi, lai mamma varētu izgulēties, jo tad labi būs gan pašai māmiņai, gan mazulim.

Sešu mēnešu vecumā mamma ir noteicēja

Sasniedzot sešu mēnešu vecumu, mamma jau ir saudzīgi pārgājusi uz sev vēlamo ritmu. Cik bieži bērniņam naktī būtu jāēd, to var pateikt tikai katra māmiņa pati, vērojot savu mazuli. Tomēr mēs saprotam, ka nakts ir laiks gulēšanai, nevis ēšanai. Tas attiecas arī uz bērniem no pusgada vecuma. 

Ja māmiņa vēlas, lai mazulis nogulētu nakti bez ēšanas, tad ir jāveido tāds ritms, lai pāris stundas pirms gulētiešanas mazulim būtu iespēja gana aktīvi darboties. Visbiežāk vecākiem vakarā pašiem gribas mierīgāk dzīvoties, bez mazulim ir svarīgi pāris stundas pirms miega padzīvoties aktīvāk – tomēr nedrīkst bērnu pārstimulēt, jo tad ir pretējs efekts. Mazulim arī ir kārtīgi jāpaēd. Savukārt pirms miega jābūt tādiem rituāliem, ka mazulis saprot, drīz varēs doties gulēt – tā var būt klusināta gaisma, vannošana, šūpuļdziesmu dziedāšana, pasaciņu lasīšana. Tas viss mazulim palīdzēs doties pie miera un būs solis tuvāk, lai mazulis nogulētu vai nu visu nakti vai ilgāk nekā iepriekš. Būtu jāpieņem, ka, lai izveidotos jauns pieradums, nepieciešama 21 diena. Tātad šāds rituāls jāievēro vismaz 21 vienu un tad var cerēt, ka mazulis būs pie tā pieradis un turpinās gulēt pa naktīm.

Ja tomēr mazulis pa nakti ceļas, svarīgi neslēgt gaismu, tā var būt neliela naktslampiņa, kas tiek ieslēgta, jārunā klusināti, nevajadzētu ļaut mazulim rotaļāties, spēlēties, jo jāsaprot, ka nakts ir laiks, kad mēs visi guļam un ja kāds ir nomodā, tad tas nav tāpat kā dienā.

Protams, būtiski, lai tas viss notiktu saudzīgi un visai ģimenei pieņemami. Ja tomēr māmiņai vieglāk ir mazuli pielikt pie krūts, pats ja viņa saprot, ka mazulis tādējādi iemācās iemigt nevis pats, bet ar krūts palīdzību vai tādā veidā nomierinās, tad neviens neliedz tā darīt. Jo jebkurā gadījumā tas viss ir pārejoši. Tajā pašā laikā var izmēģināt citus veidus, kā mazulim nomierināties – jo ja pirmajos mēnešus mazulim tieši šī likšana pie krūts ir ļoti būtiska un vitāli nepieciešama, tad vēlāk tas vairs nav tik svarīgi – var mēģināt iedot knupīti, bet arī vēlams to darīt tikai naktī, lai nav tā, ka pēc tam atkal jādomā, kā mazuli atradināt no knupīša. Būtiski, lai visas izmaiņas notiktu saudzīgi un ģimene kopumā justos labi.

Māmiņu Klubs

Māmiņu Klubs iesaka

20151103080943-97552.jpg

Natural zīdaiņu pudelīte

Philips AVENT jaunā pudelīte palīdz padarīt barošanu no pudelītes par dabiskāku procesu jums un jūsu mazulim. Pudeles knupītim ir novatoriska ziedlapveida konstrukcija dabiskam sakodienam, kas atgādina krūti, un mazulim ir vieglāk apvienot barošanu no krūts un pudelītes.

20151103081056-65935.jpg

Avent Comfort manuālais piena sūknis

Kad jūtaties ērti un mierīgi, piens izdalās viegli. Tāpēc Philips AVENT radīja visērtāko krūts piena sūkni: apsēdieties ērti bez nepieciešamības noliekties uz priekšu un ļaujiet masāžas spilventiņam saudzīgi stimulēt piena plūsmu.

Krūts piena sūknim ir unikāls dizains, tāpēc piens izdalās viegli tieši no krūts pudelītē, pat ja sēžat taisni. Tas nozīmē, ka varat sēdēt ērtāk noslaukšanas laikā, jums nav jānoliecas uz priekšu, lai nodrošinātu, ka viss piens ieplūst pudelītē. Ērtāka sēdēšana un atslābināšanās noslaukšanas laikā dabiskā veidā nodrošina vieglāku piena plūsmu.

Eksperts

Santa Popenkova

Krūts zīdīšanas konsultante, topošā vecmāte
Santa Popenkova Vecāku skolā
Alexa26 Alexa26 26. Nov 2015, 11:32 shil

Es gribu vispār no nakts barošanas tikt vaļā, biju laimīga pirmos 6 mēn., ka naktīs visi gulējām, nevis ēd.

Alexa26 Alexa26 25. Nov 2015, 23:11 shil

Viss jau nav tik vienkārši, jābaro divi uzreiz, viens no bērniem ir atteicies no krūts, otrs izsūc visu...un mamma grib naktīs arī izgulēties, nevis būt barotava...

Alexa26 Alexa26 25. Nov 2015, 13:31

Un ko darīt, ja bērns pirmos 6 mēn.ir nakti izgulējis bez ēšanas un pēc 6 mēn.vecuma sāk naktīs prasīt ēst un nelīdz nekas (nekādi iedibinātie rituāli, režīms) kā tikai pielikšana pie krūts vai pudele piena?