Mums zāļu skapītī stāv...

Mums zāļu skapītī stāv...

10. Apr 2017, 12:56 Mar&Co Mar&Co

Lai gan esam jau sasnieguši 5 mēnešu un 1 nedēļas atzīmi, ļoti skaidri atceros, kā atbraucot mājās no dzemdību nama, jau saskārāmies ar pirmajām mazuļa veselības problēmām.  Protams, tagad tas viss liekas sīkums, bet nepieredzējušiem vecākiem pat mazuļa iesniņas var sagādāt raizes un galvassāpes. Tā kā mums Marko ir pirmais mazulis, tad informāciju, kā palīdzēt saslimšanu gadījumā meklēju ne tikai pie ģimenes ārsta, bet arī internetā, citu māmiņu vidū un rakstot uz ģimenes ārstu konsultatīvo e -pastu  medkonsultacija@gmail.com (īpaši noderīgi, jo lapini sniedz atbildes darba dienās no plkst. 17:00-8:00 , savukārt brīvdienās visu diennakti. Var zvanīt arī uz tālr. 66016001

Mēģināju apkopot, kā cīnījāmies ar pirmajām veselības problēmām. Domāju, ka kādai jaunajai māmiņai varētu būt noderīgi.

Iesnas- tā ir pilnīgi normāla jaundzimušo parādība, jo mazulis 9 mēnešus ir atradies augļūdeņos, taču piedzimstot, deguna gļotas  adaptējas jaunajai videi. Turklāt,  iesnas norāda uz ķermeņa attīrīšanos. Iesākumā mēs deguntiņu tīrījām ar Humer jūras ūdentiņu (ampuliņās). Pa pilītei katrā nāsī un iztīrīju ar vatīti. Taču to nevajadzētu darīt pārāk bieži, jo jūras ūdens deguna gļotas sausina. Tā kā Marko piedzima rudenī, apkures sezonā ar iesnām nācās cīnīties diezgan bieži. Vienreiz gadījās, ka ar jūras ūdentiņu bija par maz, jo mazajam bija naktīs grūti elpot caur degunu un grūti ēst. Tad pēc ĢĀ ieteikuma lietojām pa 1 pilītei 3x dienā 5 dienas Vibrocil pilienus. Tie iesnu gadījumā lieliski noderēja arī mums, vecākiem. Pie lielām iesnām sākām izmantot jau iesnu atsūcejus, vislabāk man patīk ar muti atsūcama "uzparikte", ko var iegādāties aptiekā. Protams, maksimāli gribas izvēlēties mazulim nekaitīgākas ārstēšanas metodes, bet mans pieniņš, ķiploku krelles, kumelīšu tējas tvaiki pie gultiņas, telpu vēdināšana iesnas neizārstēja, bet, iespējams, nedaudz situāciju uzlaboja gan. Arī šobrīd, kad vienu dienu ir pavasaris, bet otrā atkal rudens, Marko ir piemeklējušas nelielas iesniņas. Tad kādas 2 x dienā lietoju Humer, savukārt, lai gļotas nebūtu sausas, iepilinu pa pilītei 1 x dienā smiltsērķšu eļļu(uz rapšu eļļas bāzes). Pirms lietošanas iepriekšējā dienā uz plaukstas virspuses jāuzpilina pilīte un nākamajā dienā jāpārbauda reakcija!!!. Šāda eļļiņa (skat. titulbildi) nopērkama Rimi nodaļā "Klēts". Jāpiebilst, ka ar iesnu atsūkšanu nevajadzētu aizrauties, bet to darīt tiešām pie nepieciešamības. Šad tad uz nakti izmantoju Hustagil ziedi, iesmērējot kājiņas un krūtiņas. Šis būs labs palīgs arī klepus gadījumā.

Konjunktivīts- pie pirmajām iesnām Marko pirmajā dzīves nedēļā piemeklēja arī šis jaundzimušajiem bieži sastopamais vīruss. Sākumā sāka pūžņot viena actiņa, vēlāk arī otra, pēcāk atkal pirmā. Tas tāpēc, ka konjunktivīts ir lipīgs vīruss un pilnībā izzūd aptuveni 2 nedēļu laikā. Drīzāk tas parādījās, jo līdz ar iesnām bija radusies degunā tūska. Šo kaiti apārstējām ar kumelīšu tēju un homeopātiskajiem pilieniem Oculoheel,  kuru iedarbība bija momentāla. Svarīgi atcerēties, ka katrai acij jāizmanto cita vatīte un jātīra no ārpuses uz iekšējo kaktiņu.

Kolikas- tās mūs sāka piemeklēt 1,5 mēnešu vecumā. Lietojām Espumisan L, taču labāk palīdzēja tomēr Antiflat. Šajā laikā arī lietojām labvēlīgās baktērijas Liveo Baby, jo mazuļa vēdera izeja kļuva zaļgana un gļotaina. Tagad, kad esam paaugušies, un pie zobu nākšanas vēdera izeja bija ūdeņaina un zaļa, tad izmēģinājām baktērijas pilienu veidā BioGaia. Šīs man patīk labāk, un ir ērtāk lietojamas.

Sausa āda, piena krevele- pirmajos mēnešos Marko parādījās arī sausa āda uz pierītes un mammas piena mazuļiem raksturīgā piena krevelīte uz galvas ādas. Šim nolūkam lieliski palīdzēja Bephanten ziede. Šo ziedi droši var iegādāties jau pašā sākumā, jo lieliski noder mammai krūšu galu apārstēšanā.

Pirmās potes- pirmās kombinētās potes mēs saņēmām 3 mēnešu vecumā. Pārbraucot mājās, uzreiz iedevu 1/5 daļu Tavegyl izšķīdinātu ūdenī. Tas mazina pošu blaknes, kā piemēram, tūsku pošu vietā. Principā šīs zāles paredzētas iekaisumu un alerģiju ārstēšanai, arī stiprām iesnām, bet labāk par to lietošanu konsultēties ar ģimenes ārstu. Temperatūras gadījumam bijām sagatavojuši arī Viburcol homeopātiskās svecītes, bet nebija nepieciešamība tās izmantot.

Pirmie zobiņi- mums šis bija diezgan grūts periods. Pirmās pazīmes par zobu nākšanu parādījās 4,5 mēnešu vecumā. Par to vari lasīt šeit->>

Iesākumā mēģināju bērnam izlīdzēt ar Calgel, bet kad sapratu, ka īsti nepalīdz, sāku dot Dentokid. Palīdzēja gan bērnam nomierināties, gan diezgan strauji uzlaboja vēdera izeju. Kā jau minēju iepriekš, lietojām arī BioGaia

Ar Marko visiem mazuļiem un vecākiem vēlam stipru veselību un ticam, ka ar pavasara saulīti tāda noteikti būs! 

10. Apr 2017, 19:54

Mums doka ieteica divas dienas pirms potes iedot mazajam tavegilu rītā-vakarā lai vispar izvairitos no temperatūras, niķiem un miegainibas pēc potēm. Mums der. Jau 3.reizi pec potem viss kārtībā. Mazais tik pačuč stundiņu pec potes jo tomēr sakreņķējies, bet pēc pamošanās nekas vispār neliecina par to ka no rīta bijusi pote. Pec potes tavegilu vairs nedodu, tikai 2 dienas pirms.

Ilvija82 Ilvija82 10. Apr 2017, 14:16 Anettte_G

Paldies!

mamma88 mamma88 10. Apr 2017, 14:14

Babe šampūns lieliski līdz piena krevelei. Vienīgi dārgs-12 e.

10. Apr 2017, 13:46 Ilvija82

Vismaz man draugu, paziņu bēbīši neviens nav izpalicis bez iesnām neilgi pēc dzimšanas. Pat dzemdību nama bukletā rakstīts, ka tas ir pavisam normāli un norāda uz organisma attīrīšanos. Un par tavegyl- tas mazina pošu blaknes. Mums teica lietot, un tā arî darijām un visas potes pagājušas bez kašķiem, sāpēm un temperatūras.

Ilvija82 Ilvija82 10. Apr 2017, 13:12

Pie potes temperatūra nebija, bet devi Tavegil, kāpēc?

Ilvija82 Ilvija82 10. Apr 2017, 13:09

Iesnas ir pilnīgi normāla jaundzimušo parādība?