Recepte tiek piedāvāta 6-gadīgam bērnam.
Pagatavošana prasa ap 25 minūtēm.
Sastāvdaļas biezenim:
2 zaļi banāni
1/2 greifrūta sula
paprikas pulveris, pieaugušajiem var čilli piparus
Sastāvdaļas mērcei:
200ml apelsīnu sula,svaigi spiesta
10g miso -pasta
1 tēj.k brūnais cukurs
svaiga menca
nedaudz sāls,pipari
olīveļļa
Sākam ar apelsīnu mērci:
Izspiežam no apelsīniem sulu.Liekam katliņā kopā ar cukuru un miso-pastu.Vāram uz nelielas uguns ik pa laiciņam apmaisot līdz sabiezē.
Sagriežam šķēlēs mencu.Noskalojam aukstā ūdenī,nosusinam.
Liekam uz pannas nelielā eļļas daudzumā,apberam ar sāli,paipariem.Cepam uz nelielas uguns no katras puses ap 2 minūtēm.
Apsmērējam ar apelsīnu mērci,turpinam cept apgrozot līdz apelsīnu mērce uz pannas karamelizējās un kļūst tumšāka,staipīga kā īriss.
Pārliekam zivi uz folija,kas apsmērēts areļļu vai uz cepamā papīra,tad eļļa nav nepieciešama.
Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 180 grādiem ap 7 minūtēm.Kopējais zivs gatavošanas laiks ir līdz 15 minūtēm.
Beigās ķeramies pie banānu biezeņa:
Katliņā uzkarsējam eļļu,pievienojam gabaliņos sagrieztus banānus.Maisot cepam 2 minūtes.
Pievienojam paprikas pulveri,pieaugušajiem čilli piparus.Pielejam greifrūta sulu.Sautējam maisot līdz banāns labi mīksts.
Gatavu sablenderējam,pēc vajadzības pievienot varam vēl greifrūta sulu,skatoties cik biezu biezeni vēlamies.
Sanāca maigas krāsas biezenis.Par garšu vēl klusēju......
Šķīvī kārtojam biezeni,zivs gabaliņu un dekorējam ar apelsīna mērci un dillīti vai kādu citu zaļumiņu.
Katra sastāvdaļa burvīgi garšo atsevišķi,bet kopējā garšas gamma neaprakstāma,burvīga.Šķiet ideāla kombinācija.
Banāns pēc dabas ir salds,tieši tādēļ ideāli iet klāt greifrūta sula,kas banāna saldumu slāpē un piedod burvīgu svaigumu.Rezultātā iegūstam biezeni,kas nav salds,bet gan piedeva pie sāļajiem ēdieniem.
Šāda sastāvdaļu kompozīcija ir tiešām neikdienišķa,dīvaina,nesaprotama par garšu savienojumu.Tomēr,kad es pagatavoju un nogaršoju,sapratu,ka šo recepti noteikt gatavoju ne pēdējo reizi.Salīdzinoši ātri gatavojas,sastāvdaļas vienkāršas,bet garša pasakaina.
Pirmajā brīdī likās,ka šāds savienojums dēlam un vīram noteikt negaršos,ka pat nenogaršos.Tomēr viss bija citādi.
Abi nogaršoja un atzina,ka recepte ir laba.Ka tik dīvains savienojums ir ne vien ēdams,bet tiešām gards.