MEISTARKLASE: gatavojam karnevāla aksesuārus- EGLĪTES

29. Dec 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņa Kristīne audzina divus bērnus – Miķeli un …, ikdienā viņa rada daudz brīnumainu lietu, jo ir māksliniece – viņa gan gatavo metāla rotas, gan abstraktus mākslas darbus, gan šuj, katra diena kopā ar bērniem paiet darbojoties.

Mēs devāmies ciemos, lai kopā pagatavotu jautras karnevāla rotas, kuras patiesībā ir pa spēkam jebkurai no mums. 

Tā kā karnevāla tērpi var būt viskošākie un pārdrošākie, nolēmām, ka šajā Vecgada vakarā mēs būsim eglītes. Protams, mēs varam šūt tērpu, kuru iespējams vilkjt mugurā, taču patiesībā pilnīgi pietiek ar galvas rotu, lai mēs varētu teikt, ka mums ir karnevāla tērps.

Lai pagatavotu amizantu galvas rotu eglīti ir nepieciešams papīrs, filca loksnes, karstā līme, neliels tilla auduma gabaliņš, pavisam vienkārša matu stīpiņa un dažādas košuma lietas, ar ko mūsu galvas rotu izgreznot.

20160104075121-94619.jpg

Sākam ar to, ka no papīra loksnes pagatavojam konusu, kas būs mūsu eglītes pamatne, tac cik lielu konusu gatavojam ir atkarīgs no tā, cik iespaidīga izmēra galvas rotu vēlamies. 

Tad ņemam filca loksnes, vēlams mazās un griežam tās strēmelē un tad veidojam tad šajās strēmelēs iegriežam bārkstis.

20160104075142-12366.jpg 

Tas, kādas krāsas filca loksnes mēs izmantojam ir atkarīgs no mūsu fantāzijas lidojuma. Ja gatavojam eglīti, varam, protams, izmantot zaļas filca loksnes, taču tik pat labi tās var būt rozā, zilas, baltas, jebkādas. Tas, iespējams, ir laikietilpīgākais darbiņš šajā mākslas darba radīšanas procesā.

Patiesībā filcs ir ļoti pateicīgs izejmateriāls radošu galvas rotu radīšanai, jo no tā iespējams pagatavot teju visu. 

Kad esam sagriezuši filca strēmeles bārkstīs, jāķeras klāt līmēšanai. Taču atceramies – mēs pašas varam droši darboties ar karsto līmi, taču bērniem labāk dot līmēt ar PVA līmi, lai mūsu radošais process būtu drošs un patīkams notikums.

20160104075205-91179.jpg 

Nomērām mūsu eglītes pamatnei aptuveni pusotru centimetru no apakšējās malas un ar karsto līmi velkam līniju. Ja līme ir patiesi karsta, tad šī līnija var būt garāka, jo tik ātri neatdzisīs. Tad liekam klāt mūsu sagatavoto filca strēmeli un uzmanīgi pielīmējam.

Kad esam uzlīmējuši pirmo filca kārtu, līmējam nākamo, tā lai filca skariņas būtu pāri iepriekšējai, lai veidojas eglītes forma un tā līdz pašai eglītes galotnei.

Kad mūsu eglīte gandrīz ir gatava, jāpārbaudai vai nav kādi tukšumi, kurus vēlams aizpildīt. Ja tādi atrodas, aizpildām tos ar nelieliem filca gabaliņiem. 

Kad divi aplīši ir izgriezti, sagatavojam nelielu tilla auduma gabalu, kurš aizsegs mūsu seju, kad rotāsimies ar eglīti. Tilla audumu uzmanīgi sakrokojam vienādās ielocēs un pielīmējam pie viena no filca apļiem, kuru nupat izgriezām, taču darām to uzmanīgi, vēlams talkā ņemt kādu kociņu, lai karstā līme nepieliptu pie pirkstiem. 

Eglīti mēs pielīmējam pie viena no baltajiem apļiem un tad tā ir jāizrotā. Kā rotājumus varam izmantot visu, kas ienāk prātā – tās var būt krāsainas bumbiņas, papīra gabaliņi, spalvas, spoži akmentiņi, viss kas mirdz un laistās, lai mūsu galvas rota būtu koša. Kad eglīti esam izrotājuši, tā jānostiprina uz stīpiņas, salīmējot abus iepriekš izgrieaztos apļus kopā, starp tiem novietojot stīpiņu. Un mūsu karnevāla rota ir gatava!

Tādas galvas rotas mēs varam pagatavot no jebkā, galvenais, lai par pamatu tiek izmantota matu stīpiņa, jo tā vislabāk rota turēsies uz galvas.

Māmiņas, lai jums radošas idejas un jautrība sit aigstu vilni, gatavojoties jaungada sagaidīšanai. Laimīgu!