Kā uzsākt piebarot mazuli pavasarī

26. Feb 2017, 12:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

foto: pixabay.com

Pavasaris tuvojas! Kādam jābūt mazuļa uzturam pavasarī? Kā uzsākt piebarošanu, ja tā jāuzsāk pavasara gaidās? Uzzini arī visu par mazuļu ēdināšanu un kazas pienu mazuļu uzturā. Atbildes uz vecāku jautājumiem sniedz Dr.Liene Sondore.

Ēdienreižu režīms

Mazulim pēc trīs mēnešu vecuma jau ēdienreižu režīms aptuveni ir noregulējies. Tāpat ir arī ar gulēšanu gan dienā, gan naktī. Mākslīgi veidot režīmu būtu muļķīgi, bet aptuveni 2-3 stundām starp ēdienreizēm aptuveni būtu jābūt.

Kad pienāk laiks piebarojumam, jāatceras par pareiziem ēšanas paradumiem jau no pirmajām dzīves dienām. Vērojiet savus mazuļus. Pie pirmā mazā cilvēka raudāšanas, nevajag likt uzreiz knupīti viņam mutē, vai otrādi - uzreiz piedāvāt krūti. Nav divu vienādu bērniņu, bet parasti tomēr mammas jau pēc 2-3 mēnešu vecuma tomēr jūt, ka bērniņi guļ jau labāk, arī pa dienu vienā reizē noguļ ilgāk diendusu. Pirmajās dzīves dienās, nedēļās tāpat īsti neko nevaram ietekmēt.

Krūts piens ir zelta standarts, tas ir pats, pats labākais. Krūts piens pilnībā uzsūcas, bērniņa kuņģa zarnu trakts to izmanto pilnībā, un attiecīgi, individuāli var būt tā, ka bērniņš grib ēst jau pēc pusotras stundas vai vēl nevēlas pēc divarpus stundām, katrs mazulis ir citādāks.

Ja kādu iemeslu dēļ mazulis jābaro jaukti vai tikai ar piena maisījumu, var gadīties, ka bērniņš ilgāk ir mierīgāks, bet tas tikai tāpēc, ka piena maisījums tik ātri un veiksmīgi neuzsūcas kā māmiņas piens.

Kad ir uzsākts piebarojums, tad rodas jau pirmās sakārtotās ēdienreizes. Starp tām var un drīkst būt arī veselīgas uzkodas. Mazulim, kas ir kustīgāks, jau vairāk vajag enerģiju, ko sniedz tieši pārtika.

Kā piebarot - bērna vadīta ēšana vai pedagoģiskā piebarošana

Viens virziens, kas ir ļoti populārs, attiecībā uz mazuļa piebarojumu, ir bērna vadītā ēšana. Otrs - pedagoģiskā piebarošana. Atšķirība ir tā, ka bērna vadītās ēšanas gadījumā, viņš pats izvēlas, ko un cik daudz ēst. Un parasti tie ir tvaicēta ēdiena gabaliņi. Netiek atsevišķi gatavoti biezenīši. Bērniņš ņem mazas mikroporcijas no mammas šķīvja. Bet te jāuzsver, ka lai tā varētu bērns ēst, ir ļoti veselīgi jāēd pašiem vecākiem. Nedrīkst tā būt, ka 9 mēnešus vecs bērns dzer kolu vai cīsiņus, jo vecāki to dara un jo bērniņš pastiepj rociņu ēdiena virzienā. Ar ēdiena virzieniem, ko izvēlamies bērna vietā, jābūt uzmanīgiem, un mājās ir jābūt veselīgam ēdienam, ko piedāvāt bērnam.

Pirms izvēlaties ko konkrētu, varbūt būtu jākonsultējas ar uztura speciālistu, uzklausot viņa ieteikumus, attiecībā uz mazuļa uzturu.

Ja bērniņš redz, ka vecāki ēd tikai pie TV ekrāna, mēs viņam to mācām. Ēdiet virtuvē, ēdiet kopā, ēdiet veselīgi! Izvēloties pārtikas produktus, nereti jāmēģina ar mazuli sarunāt, ne tikai tāpēc, ka saruna ir svarīga, bet arī tāpēc, lai viņš dzirdētu, ko ēdīs. Bērnam nevajadzētu rādīt negatīvu attieksmi pret kādu konkrētu dārzeni vai augli pat tad, ja pašiem jums tas negaršo. Svarīga ir pozitīva attieksme!

Govs piens vai kazas piens

Jebkurā gadījumā tas būs ģimenes ārsts vai pediatrs, kurš var ieteikt, kuru no piena veidiem dzert. Kazas pienu nereti bērni panes labāk, jo tā sastāvā ir tauku lodītes, kas ir izmēra ziņā mazākas, bērna kuņģītim vieglāk to būs sagremot, tāpēc arī ir daudzi bērni, kam ārsts iesaka kazas piena mākslīgo maisījumu. Tikai nevajag domāt - ja bērnam ir alerģija pret govs piena olbaltumvielām, jālieto ir kazas piena maisījumu. Tādus lēmumus pašiem pieņemt nevajadzētu.

Ir cilvēki, kam mājās kazas piena produktu vienkārši būs daudz, jo tie ir atšķirīgi no ierastā. Bet ne tikai pieaugušie, bet arī bērni var nogaršot kazas piena produktus. Sākt var arī ar pirmo piebarojumu, ko nevajadzētu aizsākt ar augļiem, jo augļi ir saldi. Padomājiet paši, kāpēc bērnam ēst brokoli, ja ir banāni un zemenes?

Attiecīgi, mēs sākam ar dārzeņiem, bet vecumā, kad bērns ir jau iepazinies ar brokastīm un pusdienām, kā launagu droši varam sākt piedāvāt arī augļu biezeņus uz kazas piena bāzes.

Atceramies: sākam ar nelielām porcijām vienmēr!

Ko ēst pavasarī

No rudens var būt saldētavā jau kāds dārzenis: ķirbis, kabacis, brokolis. Uzsākam piebarošanu dienas pirmajā pusē, vērojam, kādas ir mazuļa reakcijas uz ēdienu, kāda ir viņa vēdera izeja. Kartupeļus nogaršot dodam bērnam vēlāk, kad viņš ir iepazinies jau ar citiem dārzeņiem, no kuriem nav tik cieta vēdera izeja. Piebarojums var būt arī putra - griķu pārslas, auzu pārslas. Pirmās varētu būt bērniem domātās, speciālās, bioloģiskās auzas, kas ir smalkas. Konsistence nebūs kā lielām pārslām, bet gan kā mannai, kas ir smalkāka. Putras nelejam pudelēs! Mācam bērnam ēdienu uzņemt ar karotīti - kā biezeni, kā putriņu. No bļodiņas, krēsliņā, lai bērns var apgūt ne tikai ēšanas prasmes, bet arī galda kultūru.

Labu apetīti!

Māmiņu Klubs

20170208143242-33154.jpg