Mans bērns neprot aizvērt muti un norīt siekalas

Mans bērns neprot aizvērt muti un norīt siekalas

31. Mar 2017, 07:50 FejuFeja FejuFeja

Pēdējās dienas šķiet, ka negatīvās ziņas veļas gluži kā sniega pika. Bumba ripo, ripo, kļūstot aizvien lielāka...

Izrakstoties no Dzemdību nama, mums bērnu ārste teica, lai rēķināmies, ka meitiņa būs savādāks bērns – vairāk lolojama, īpašāka, maigāka. Toreiz ar vīru tam īsti nepievērsām uzmanību. Bet tagad...

Šonedēļ beidzot pienāca mūsu kārta pie rehabilitologa, pie kura mūs sūtīja ķirurgs, kurš uzskatīja, ka meitai ir šķībs kakls. Velna milti, ja būtu tikai šķībs kakls, tas būtu sīkums. Ārste uzreiz pieķērās citai kaitei, kakla šķībuma leņķim nepievēršot tik lielu uzmanību. Proti, meitai visu laiku ir vaļā mute. Visu laiku. Gan guļot, gan nomodā esot. Un no mutes veļās litriem siekalu. Tik daudz, ka drēbes jāmaina vismaz pēc stundas, ja ne biežāk. Visi to norakstīja uz zobiņu nākšanu, sakot – paskat, kāda malacīte, drīz jau pirmie zobiņi. Bet rehabilitoloģe teica – aizejiet pie mikrologopēda. Speciālisti esot atrodami gan tikai privātklīnikās un par maksu, bet vajagot. Būšot jāpastāv rindā, un tā, bet lai aizejam.

Protams, pārnākot mājās no ārsta, uzreiz ķēros pie zvanīšanas un man paveicās – tikām pie mikrologopēda jau nākamajā dienā. Un nu par to, kā mums tur veicās.

Ārste uzreiz konstatēja, ka meitai ir ļoti īsa mēles saitīte, ir vāji mutes muskuļi un nav kārtīgi izveidojies rīšanas reflekss. Tā kā mēlīte ir kā lupata, kuru nevar savaldīt, bērns nevar aizvērt muti un siekalas gāžas no tās ārā straumēm (vakar pat jau pirmajās padsmit minūtēs meitai visa kleita bija noslienāta). Visa šī dēļ ir aizkavējusies pirmsruna, jo bērns negugina kā citi zīdainīši, bet tikai izdod nazālu skaņu. Ja nerīkosimies jau tagad, tad nākotnē būs aizkavēta runa, varēsim staigāt pie logopēdiem un mocīties. Protams, arī siekalošanās nekur nepazudīs.

Jāteic, ka speciāliste mums pagadījās ļoti forša – daktere Odziņa. Rādīja vingrinājumus, stāstīja, kāpēc kaut kas ir tieši tā, kā ir, un kā mēs to ar vingrinājumiem varam mainīt. Tikai vizītes vidū dakterīte nopūtās un teica, ka nešķiet, ka ar vingrinājumiem būs pietiekami, visticamāk, būs jāiet pie ortodonta, kurš veiks iegriezumu. Bet iegriezumus veicot tikai narkozē.

Tagad mums ir mēnesis laika, lai nepagurušas vingrinātu sejas muskuļus, cenšoties tiem likt strādāt un atdzīvoties. Lai mazā meitiņa beidzot varētu izdot savas pirmās īstās skaņas, savaldīt mēlīti, iemācītos aizvērt mutīti un norīt siekalas.

Māmiņas, vai kāda no jums ir bijusi līdzīgā situācijā? Varbūt kādas mazulim tik mazā vecumā (4, 5 mēneši) ir veikts iegriezums, bet varbūt tikāt galā tikai ar vingrinājumiem, izvairoties no procedūras narkozē?

FejuFeja FejuFeja 04. Apr 2017, 09:23 Murse

Tik pazīstami... mūsu meitiņa arī rūc tikai uz E... ☹

pandulaacis pandulaacis 31. Mar 2017, 13:04

Mums Stradiņos uzreiz uzķēra mēles saitītes jautājumu un iegrieza 3 - 4 dienā bez jebkādām narkozēm. Meitai tagad 5 gadi, runā labi, vismaz es nedzirdu nekādas novirzes no normas 😀

Ilvija82 Ilvija82 31. Mar 2017, 09:21

Lai jums viss izdodas!

Mums "efekts" bija 2-3 nedēļu laikā. Iepriekš nepārtraukti zem matrača dabūju likt rullētu dvielīti, lai galvgalis būtu nedaudz augstāks, bet siekalu gāšanās tiešām mitējās.

Paldies, mums arī vakar ārste ieteica aiziet pie osteopāta, jo citi spējot ar tādiem maziem bēbīšiem darīt brīnumus.

FejuFeja FejuFeja 31. Mar 2017, 08:30 Ksjuhha

Meitiņai mēle ļoti liela, viņa nespēj un neprot tās galiņu pacelt uz augšu, lai varētu aizvērt muti. Uz MR mūs neviens nav sūtījis.
Savdabīgi, ja jau grūtniecības laikā visās USG meitai bija mute vaļā.

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 31. Mar 2017, 08:30

Mums nav bijusi šāda situācija, bet siekalas un mute pavērta bija pazīstama ar trešo bērniņu. Aizvedu mazo pie osteopāta un arī siekalu gāšanās mitējās, nebija tik trakas raudāšanas vairs naktīs. Kā skaidroja osteopāts, mūsu gadījumā pie vainas bija straujās dzemdības un nabas saites mezgls. Turu īkšķus, lai jums viss izdodas!