Mana mīļākā mantiņa pasaulē: kāpēc tāda ir nepieciešama un kā rīkoties,ja bērnam tādas nav

Mana mīļākā mantiņa pasaulē: kāpēc tāda ir nepieciešama un kā rīkoties,ja bērnam tādas nav

22. Sep 2017, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mīļmantiņa- tā ir lieta, kas vecākiem var šķist nenozīmīga, bet bērniem - tā var būt visa pasaule un pazušanas gadījumā brēka ir garantēta. Par to, kāpēc ir šāda piesaiste pie rotaļlietām, mīļsedziņām un ko darīt, ja bērnam tomēr šādas mīļlietiņas nav, lasi tālāk sarunā ar psiholoģi, psihoterapeiti Diānu Zandi.

Miļlietiņa

Mīļākās rotaļlietas vai sedziņas definīcija var būt pavisam vienkārša- bērns ir kā saaudzis ar šo lietu, nav iespējams to atstāt mājās vai pat ļaut izmazgāt mīļlietiņu. 

Kāpēc ir šāda mīļlietiņa? 

Parasti šī mīļlietiņa ir kas mīksts un pūkains, psiholoģe min, ka šāda lieta varētu būt arī mammas lakats, marlīte, spilventiņš, retākos gadījumos tas ir kāds ciets priekšmets. Šī rotaļlieta ir kā pārejas objekts, kad tuvie un mīļie, piemēram, mamma vai tētis nav līdzās, palīdzot samazināt trauksmi un grūtības.

Lielākai daļai bērnu mīļākā rotaļlieta parādās pirmā dzīves gada beigās, bet maksimu sasniedz no līdz trīs gadu vecumam, kad bērni patiešām sāk iepazīt pasauli un kļūst neatkarīgāki kā jebkad pirmā dzīves gada laikā. Tāpat šāda mīļmantiņa palīdz tikt galā ar bērnības bailēm un trauksmes sajūtu- bailes no tumsas, briesmoņiem, svešiniekiem, suņiem. 

Ko iesākt?

Vecākiem noteikti nevajadzētu satraukties, ka atvase absolvēs skolu ar lācīti padusē,jo lielākoties starp divu un piecu gadu vecumu dabiski notiek atradināšanās no mīļsedziņas un mīļākās mantiņas. Retos gadījumos šī piesaiste mēdz būt anormāla, tāpēc trauksmes zvanu vajadzētu zvanīt vien tad, ja bērns atsakās rotaļāties ar citām mantām, doties ārpus mājām un socializēties ar citiem bērniem. Ja tas notiek, iespējams, vajadzētu konsultēties ar bērnu aprūpes speciālistu vai psihologu, iespējams, bērnam ir neizreaģētas bailes.

Rīcības plāns: ko darīt un ko noteikti nedarīt

Psiholoģe Diāna Zande aicina vecākus bērnu neķircināt bērnu par to,ka bērnam ir šāda rotaļlieta un vēl- neuzsvērt, ka nu ir laiks no tās atbrīvoties. Šajā gadījumā nebūs ātra veida, kā atbrīvoties no šīs mantiņas, tāpēc būtu nepieciešama soli pa solim pievērsties jautājuma risināšanai:

- nosaki ierobežojumus, ja ir iespējams. Piemēram, mīļāko rotaļlietu var nēsāt mājās, bet nedrīkst ņemt līdzi uz rotaļu laukumu. Vai - automašīnā drīkst mīļot mantiņu, bet, dodoties uz veikalu, jāatstāj mājās.

iesaisti bērnu. Vari palūgt bērnam atrast kādu īpašo vietiņu, kur sedziņa mājās būs drošībā, vai ierosināt piesprādzēt ratiņos vai autokrēsliņā.

- sarunājiet mazgāšanās reizes. Visbiežāk mīļlietiņa nebūt neizskatās pēc mīļākās rotaļlietas, bet pēc krietni pavalkātas lietas, tāpēc ar bērnu varat vienoties par mazgāšanās dienām,kad mazais plīša draudziņš vai sedziņa tiks izmazgāta. 

- iegādājies dublikātu, ja iespējams. Par mīļlietiņām var kļūt neiedomājamākās lietas vai arī šāda lieta par mīļmantiņu kļūst pēkšņi, kad draugi tādu ir uzdāvinājuši. Lai izvairītos no bēdīgas pieredzes, noteikti var noderēt rotaļlietas dublikāts.

- nodarbini bērnu. Bērnam būs mazāk laika, lai ņurcītu mantiņu vai lācīti, ja viņš būs aizņemts, piemēram, ar rokdarbiem, puzlēm vai attīstošām spēlēm.

samīļot un vēlreiz samīļot. Lai bērns justos pēc iespējas mīlētāks, nežēlo apskāvienus un iedrošinājumu, cik foršs ir Tavs bērniņš!

Bet manam bērnam nemaz nav mīļmantiņas..

Arī šādi gadījumi ir un ne mazums. Kā uzsver psihoterapeite Diāna Zande, ne viens, ne otrs variants nav slikts. Ja bērns neizrāda interesi par kādu konkrētu mantiņu vai sedziņu, tad šāda lieta par visām vārītēm nav jāievieš. 

Mīļmantiņa un bērnudārzs

Ja bērnam mīļlietiņa ir, tad jāizprot, ka šī lietiņa būs jāņem līdzi arī uz bērnudārzu, kas palīdzētu radīt drošības sajūtu bērnudārzā, kamēr mammas un tēta nav līdzās.Gadījumos, kad vecāki satraucas par mantas noņemšanu bērnudārzā, Diāna Zande mierina, ka lielākoties rotaļlieta ir tik ļoti novalkāta, ka reti kurš iekāros tieši šo mantiņu. 

Ko darīt reizēs, kad uz bērnudārzu mantiņu līdzi nevar ņemt? Speciāliste tomēr iesaka mierīgu sarunu rezultātā pārrunāt iespējas ar audzinātājām šīs mantiņas nozīmīgumu un atļaut mantiņu lietot, kaut gulēšanas laikā. Galu galā- knupīti, uzreiz atnākot uz bērnudārzu, nevienam neņem nost. Tieši tāpat ir arī ar mīļmantiņu, kurai nepieciešama pakāpeniska atradināšana. 

Māmiņu Klubs

Rubrika par bērnu rotaļāšanos - Huggies® Rotaļu zeme"

20170629095820-48787.jpg

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā
20. Sep 2017, 11:06

Man liels prieks, ka mūsu bērnu dārzā mīļlietiņas uz gulētiešanas laiku ir atļautas - jaunākais dēliņš ņem līdzi pat divas - sedziņu un teletūbijmantu. Ir arī mantu dienas, kad katrs var atnest sev interesējošu rotaļlietu, lai var parādīt draugiem. Vecākajam dēlam nav mīļlietiņu un jūtu ka dažkārt noderētu , bet tā ikdienā nejūtam lielu atšķirību no tā ir, vai nav mīļmantiņa. Cik bērnu, tik viedokļu.