Mammas iztēle bērna fantāzijai

Mammas iztēle bērna fantāzijai

18. Nov 2014, 12:52 Iveta - tereeze Iveta - tereeze

Manam dēliņam ir četrpadsmit mēneši un es nolēmu viņam uztaisīt jaunas rotaļlietas-pirkstiņlelles. Lasīju, ka pēles ar pirkstiņlellēm ne tikai attīsta mazuļa iztēli, bet arī stimulē pirkstiņu sīko motoriku – mazā lellīte kustas, var šūpoties šurpu turpu, noliekties viduklī un palocīt galvu!

Pirms sāku veidot pirkstiņlelles likās, ka tas būs vienkārši, sākot to darīt, izrādījās, ka nemaz tas tik vienkārši nav un nemaz tik glīti kā gribētos nesanāk. Pirmā doma bija tamborēt mazās lellītes, un savu darbiņu iesāku ar sivēna tamborēšanu un rezultātā tā īsti nevar pateikt kas tas ir galu galā un tāpēc nosliecos par labu adītām lellītēm.

Tātad, lai sāku veidot pirkstiņlelles ir nepieciešami dažādu krāsu dziju atlikumi - kamoliņi, piecas adatas, lāpāmā adata - lai piešķirtu lellītēm seju, tamboradata - lai nomaskētu diegu galus, izdoma un nelielas zināšanas adīšanā.

Uz adatām uzceļam 20 valdziņus un tad uz četrām adatām sadalām pa pieciem valdziņiem, savienojam un adām pa riņķi 20 rindas. Kad noadītas 20 rindas, tad katrā otrajā valdziņā pieaudzējam pa vienam valdziņam klāt, tā būs galvas daļa. Pēc pieaudzēšanas ada vēl trīs rindas un sāk noraukt. Veidojam apaļo noraukumu, noraucot katrai adatai divus valdziņus pa vidu un divus beigās un tā līdz beigām.

Zaķim un tīģerēnam ausis tika veidotas šādi-uzceļ uz adatas no katras malas pa trim valdziņiem, un ada sešas rindiņas un norauc (tīģerēnam trīs rindas). Lācim ausis tika tamborētas-uztaisa trīs gaisa cilpiņas, savieno un vienu apli aptamborē ar īso stabiņu. Tāpat līdzīgi arī tapa vardei acis. Un beigās lellītēm tika uzšūta seja un paslēpti diegu gali.

20141118125201-60580.jpg

Nu lūk tāds ir rezultāts. Gribētos, lai pirkstiņlelles izskatītos glītāk, bet, tā kā tā bija mana pirmā reize, cerams dēliņš man piedos par šīm šķībajām un nepareizajām lellītēm.

20141118125236-46905.jpg

Līdzīgi, kā mēs bērnībā varējām rotaļāties ar akmeņiem un pieneņu galvām, jo redzējām tajās gan princeses, gan brīnumainus radījumus, arī pirkstiņlelles palīdz attīstīt bērnā spēju saskatīt rotaļu pasauli it visā.