Ļauj bērnam ēst ar rokām un neaptaukoties

Ļauj bērnam ēst ar rokām un neaptaukoties

05. Dec 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aizvien populārāk ir ēst ar rokām - gan pieaugušajiem, gan bērniem. Tagad, starp citu, bērniem ļaut ēst ar pirkstiem, ir ne vien moderni, bet arī veselīgi, jo tiek uzskatīts, ka tas ir veids, kas kalpo kā liekā svara profilakse. Uzzināsim par to vairāk.

Ēšana ar rokām ir kā turpinājums pedagoģiskajam piebarojumam. Pedagoģiskais piebarojums ir piebarojuma sistēma tradicionālajā tās izpratnē, bet veids, kā bērns iepazīstas ar pieaugušo ēdienu un uzvedību pie galda ir citādāks. Bērns izrāda interesi par ēdienu, kas atrodas mammas šķīvī. Mammai šis ēdiens mikrodevās bērnam jāpiedāvā. Piemēram, kā tējkarotes galiņš ar ēdienu vai zirnīša izmērā ēdiena gabaliņš - bez sasmalcināšanas. Pamatā doma ir tāda, ka bērns var izvēlēties, ko nogaršot.

Bērniem ēst ar rokām ir ērti, un viņi to dara ar prieku. Turklāt, šāda veida ēšanai ir arī daudz plusu.

  • pilveidota tiek prasme kārtīgi sakošļāt ēdienu. Nav tā, ka bērns līdz gata vecumam saņem tikai mammas pienu un pēc tam iepazīstas ar gabaliņiem, kas jākož. Bērns mācās košļāt pakāpeniski, tāpēc svarīgi ir neizlaist dažādus vecuma posmus, lai bērns varētu apgūt visas ēšanai nepieciešamās iemaņas.
  • tā tiek trenētas tveršanas kustības. Ēdot ar rokām bērns apgūst pincetes satvērienu, kas nepieciešams sīkās motorikas attīstībai. Nākotnē tas var viņam palīdzēt daudzu darbību veikšanā: mozaikas, puzles salikšanā, zīmēšanā, veidošanā, šūšanā un pat rakstīšanā.
  • ap divu gadu vecumam bērnam jau ir dažādas iemaņas, kas attiecas uz uzvedību pie galda, bet, ja ēdienkarte bijusi vienveidīga, garlaicīgi, arī uzsākot iepazīties ar vecāku ēdienkarti, bērns var atteikties no jaunajiem produktiem. Ēšana ar rokām var palīdzēt harmoniskām pāriet no bērnu uz pieaugušo uzturu
  • tas ir lielisks veids, kā iepazīt apkārtējo pasauli. Ēšana ar rokām labvēlīgi ietekmē bērna attīstību kopumā: mazulis gūst daudz informācijas - redzes, zemapziņas, apziņas, garšas un pat taustes un dzires, jo produkti ir dažādās krāsās, tiem ir atšķirīga garša, konsistence, kaut kas var kraukšķēt pat.

Tā ēdot, bērns var iemācīties būt patstāvīgāks.

Aptaukošanās risks zemāks

Tieši tā apgalvo britu zinātnieki, kas jau pierādījuši, ka ēšana ar rokām samazina aptaukošanās rašanās iespējas. Veikts eksperiments, kurā piedalījušies vairāk kā 150 bērni vecumā no 6 mēnešiem līdz 6 gadiem. Puse vecāku piedāvājusi bērniem ņemt ar rokām cietākas pārtikas gabaliņus un ēst, pārējie- ēdinājuši ar karoti. Pētījuma rezultāti pierādījuši, ka bērni, kas ēduši ar rokām, retāk pakļauti liekajam svaram. Ja bērnu nepierunā izēst visu un nepiespiež ēst, viņš ēd arī ar karotīti un dakšiņu, un pats nosaka optimālo porcijas apjomu. Galvenais, lai bērna šķīvī būtu kvalitatīvi, veselīgi un daudzveidīgi produkti.

Kad sākt piedāvāt?

Stingrā vecāku uzraudzībā pa mazam gabaliņam kādu sausmaizīti, baranciņu smaganām vai vārīta ābola gatabiņu var piedāvāt jau mazliet pirms 5 mēnešu vecuma. Nedrīkst aizmirst, ka pamatēdiens, ko izmantojat piebarošanā: biezeņi, putras, tajā laikā kļūst biezāks, lai bērns mācītos likt lietā košļāšanau, un strādātu ar žokli, lūpām, zobiem un mēli. Var sasmalcināt, bet ne līdz galīgai biezeņa konsistencei. Parasti droši gabaliņus var piedāvāt jau no 7 mēnešu vecuma un turpināt mazuli tā ēdināt var līdz pat pusotra gada vecumam.

Cik daudz un kā piedāvāt?

Patiesībā, ar rokām ēdam bieži arī mēs, pieaugušie, jo maize, pīrādziņi, vistiņas un arī dažādi citi kārumi tiek ēsti bez galda piederumiem. Tāpēc arī ēšana ar pirkstiem bērna dzīvē būs vienmēr, un mākslīgi ievērot kādu konkrētu apjomu nav nepieciešamības. Nepieciešamība ir ierādīt bērnam, kā rīkoties ar galda piederumiem. Jau astoņu mēnešu vecumā mazulis var ēst kopā ar mammu izmantojot karotīti, bet pusotra gada vecumā tas jāprot darīt bez citu palīdzības, tas ir civilizēti un higiēniski.

Protams, ja gribat atbalstīt bērna ēšanu ar rokām, tas nebūs viegli, jo daudz kas nonāks nevis bērna mutē, bet uz grīdas, tāpēc pašiem jāapbruņojas ar pacietību. Noderēt var bļodiņas ar piesūcekņiem, ko mazulim būs grūtāk apgāzt.

Drošības noteikumi, kas jāievēro, mazuli ēdinot

  • Neēdiniet mazuli rokās: risks aizrīties ir zemāks, ja mazulis sēž pretī jums krēsliņā
  • Nepiedāvājiet bērnam ēdienu kad viņš ir satraukts, neapmierināts, rāpo vai ir aizņemts ar kādu nodarbi
  • Neatstājiet bērnu vienu ēdienreizes laikā, viņš viegli var iebāzt ēdiena gabaliņu ausī, degunā
  • Nedodiet vīnogas, riekstus un rozīnes, zaļos zirnīšus un olīves, sagrieziet dārzeņus un augļus, piemēram, - ābolus, gurķus, burkānus nelielos kubiņos
  • Atsakieties no zivis, mazie, plānie kauliņi, asakas ir bērnam bīstami
  • Aizmirstiet par cīsiņiem un desiņām, ko grūti sakošļāt un norīt
  • Ja lietojat nibleru, kontrolējiet sietiņa tīrību un caurlaidību. Protams, jāatceras arī par roku mazgāšanu pirms un pēc ēšanas - gan sev, gan bērnam.

Labs ēdiens šāda veida ēdināšanai būs tas, ko var sadalīt nelielos košļājamos gabaliņos, kas viegli kūst mutē. Galvenais, jāpārliecinās par to, ka bērns pats var satvert gabatliņu un nevar ar to aizrīties.

Dārzeņiem jābūt bez mizām, sēklām, mīkstiem. Vārīti kartupeļi kubiņos - lielisks ēdiens tāda veida ēdināšanai. Tāpat arī burkāna kubiņi, brokoļa gabaliņi, ķirbis.

Kā augļi, kas sagriežami gabaliņos var noderēt arbūzs, melone, banāns, bumbiers - sagriezt var stienīšos vai kubiņos.

Viss pārējais arī mazulim ir veselīgs un noderīgs, pat makaroni, kas trubiņās vai bantītēs, olu dzeltenumi, mīksta siera gabaliņi, frikadeles, kas gatavotas ar tvaiku, vistas fileja.

Būs ķēpīgi, bet bērnam - ļoti veselīgi un garšīgi!

Māmiņu Klubs

Bērna vadītā ēšana ar Klaudiju Hēlu