Krūts pieniņa atslaukšana un uzglabāšana

Krūts pieniņa atslaukšana un uzglabāšana

26. Nov 2015, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņas, kuras bērniņus baro ar krūti, situācijās, kad barošanas brīdī nav iespējams būt pie mazulīša, var pieniņu atslaukt un uzglabāt, lai bērniņš jebkurā gadījumā mātes pieniņu saņemtu. Tāpēc jautājām vecmātei un zīdīšanas konsultantei Santai Popenkovai, kādā veidā vislabāk atslaukt pieniņu, kā arī kur un cik ilgi to iespējams uzglabāt.

Atslaukt pieniņu iespējams vai nu pašai sievietei ar roku, vai izmantojot piena pumpīti. Pumpīši ir vai nu manuāli, vai elektriski. Krūts zīdīšanas konsultante iesaka gadījumos, ja pieniņš jāatsauc pirmajās dienās, to vislabāk darīt ar roku, ja vien ir speciālists, kas var izskaidrot, kā to pareizi izdarīt – tad tas noteikti izdosies. 

Kamēr veidojas pieniņš un izveidojas noteikts režīms, svarīgi pieniņu atslaukt tikai gadījumos, kad tas patiesi nepieciešams, lai lieki nenoslogotu krūtis, kā arī neradītu situāciju, kad piens sāk veidoties pārāk daudz. Pirmajos mēnešos labāk izmantot manuālo, ar roku darbināmo pumpīti, jo ar to iespējams regulēt gan spiedienu, cik stipri krūts tiek saspiesta, gan ātrumu, cik ātri piens tiek atsaukts, lai neradītu sāpes. Elektriskos pumpīšus ieteicams izmantot tikai tad, kad piena plūsma krūtīs jau ir noregulējusies.

Uzglabāt atslaukto pieniņu vislabāk tieši atslauktam krūts pienam paredzētajos trauciņos. Jebkādu citu trauku izmantošana var būt bīstama, jo trauks ar saturēt kaitīgas vielas, kas var uzsūkties uzglabātajā pienā. Vienmēr svarīgi pirms pirmās lietošanas reizes traukus nomazgāt vai ideālā gadījumā sterilizēt, noskalot verdošā ūdenī. Vienā trauciņā uzglabā vienai ēdienreizei nepieciešamo daudzumu – dažādos laikos atslauktus pieniņus kopā nejauc. Vislabāk uz trauciņa pierakstīt datumu, kad tas atslaukts, lai varētu izmantot atbilstoši atslaukšanas secībai.

Noslēgtus trauciņus istabas temperatūrā iespējams uzglabāt no 8 līdz 10 stundām, ledusskapī līdz 72 stundām, tātad trīs diennaktis, saldētavā – līdz trim mēnešiem.

Pieniņu sildīt var tikai ūdens peldē, turklāt ne pārāk karstā, lai piens nezaudētu savas vērtīgās vielas. Sasaldējot pieniņu tāpat kā ogas, tas nezaudē ne vērtīgās vielas, ne antioksidantus, ne mīlestības hormonu, tāpēc svarīgi ir pareizi pieniņu atlaidināt, lai tas joprojām būtu vērtīgs. Mīlestības hormonus pienā ir tad, ja māmiņa, atslaucot pieniņu, nevis skatās televizoru vai domā par ikdienas raizēm, bet līdzīgi, kā mazuli liekot pie krūts, domā par bērniņu, savstarpējo saikni, visu labo, ar mīlestību.

Māmiņu Klubs iesaka

20151103080943-97552.jpg

Natural zīdaiņu pudelīte

Philips AVENT jaunā pudelīte palīdz padarīt barošanu no pudelītes par dabiskāku procesu jums un jūsu mazulim. Pudeles knupītim ir novatoriska ziedlapveida konstrukcija dabiskam sakodienam, kas atgādina krūti, un mazulim ir vieglāk apvienot barošanu no krūts un pudelītes.

20151103081056-65935.jpg

Avent Comfort manuālais piena sūknis

Kad jūtaties ērti un mierīgi, piens izdalās viegli. Tāpēc Philips AVENT radīja visērtāko krūts piena sūkni: apsēdieties ērti bez nepieciešamības noliekties uz priekšu un ļaujiet masāžas spilventiņam saudzīgi stimulēt piena plūsmu.

Krūts piena sūknim ir unikāls dizains, tāpēc piens izdalās viegli tieši no krūts pudelītē, pat ja sēžat taisni. Tas nozīmē, ka varat sēdēt ērtāk noslaukšanas laikā, jums nav jānoliecas uz priekšu, lai nodrošinātu, ka viss piens ieplūst pudelītē. Ērtāka sēdēšana un atslābināšanās noslaukšanas laikā dabiskā veidā nodrošina vieglāku piena plūsmu.