Kopjam savus pirmos zobiņus: kā to darīt PAREIZI?

Kopjam savus pirmos zobiņus: kā to darīt PAREIZI?

17. Aug 2017, 09:40 muzikantu_mamma muzikantu_mamma

Mūsu pirmie zobi parādījās neilgi pēc 4mēnešu dzimšanas dienas. Tad nu sāku domāt - sākt lietot zobupastu vai nē? Sākumā Gabriela pirmos zobiņus tīrīju ar zobirstīti, kura uzliekas uz pirksta un novārītu ūdentiņu. Šķita, ka vēl par mazu priekš zobupastām. 

Tā kā mēs ik pa laikam dzeram kumelīšu tējiņu, tad sāku meklēt informāciju par zobupastām Latvijā. Atradu tikai divas, kuras ir piemērotas no pirmā zobiņa - "Splat Baby" un "President baby". Pirmais, kas neiepatikās bija tas, ka visas ir ar garšām. Cita aveņu, cita ābolu-banānu un vēl vaniļas. Visu laiku biju pret zobupastu ar garšām, pat nezinu kādēļ. Bet Latvijā nu nekādi nevarēju atrast zobupastu, kura piemērota jau no pirmā bērna zobiņa bez garšas. Tad nu liku savus aizspriedumus malā un nopirku "Splat baby" zobupastu ar ābolu-banānu garšu.

▪️"Splat baby" zobupasta ar ābolu-banānu garšu ir dabiska. Nesatur fluorīdus. Droša formula, ja bērns norij zobupastu. 

Pirkām Depo veikalā un cena 2.91€! (Citur pagaidām lētāk neesmu redzējusi, jo piemēram Nuko.lv šīs pašas zobupastas cena ir 4.25€)

Kas man šajā zobupastā patīk? Smarža ir fantastiska! Pašai sagribējās iztīrīt zobus ar šo. Un, lai gan tā ir ar garšu, tā nemaz nav tik ļoti jūtama un nav tik izteikta. Tā kā nešķiet, ka tu bērna mutē būtu ielicis ķīmiju, jo šī patiesi ir dabiska zobupasta. Un kas vēl iepriecināja? Tas, ka zobubirstīte, kura uzliekas uz pirksta nāk līdzi komplektā. Ar vienu pusi tīri zobiņus un ar otru masē smaganiņas.20170817093814-52255.jpg

Esmu patīkami pārsteigta un mani aizspriedumi par zobupastām ar garšu ir pazuduši. Protams, būšu priecīga, ja kāda mamma padalīsies ar savu pieredzi - kā jūs kopjat savus pirmos zobiņus? vai jūs vispār to darat? kādu zobupastu lietojat un kur to iegādājāties?

19. Aug 2017, 20:54 Jerins

Fluorīds (fluors) pārdozējot ir kaitīgs, bīstams. Neesmu zobārsts, bet par šo tēmu interesējos. Lielākā problēma ir nevis pats fluorīds, bet tā deva. Fluors pie mums (un arī bērna) "atnāk" arī citādi, ne tikai zobu pastā. Un. Cik tad daudz fluora ir tajā zobu pastas rīsiņā? Saprotu, ka ilgstoša fluora pārdozēšana ir stipri kaitīgāka nekā tā neesamība zīdaiņa zobu pastā.
Es neesmu zobārsts, arī ārsts nē, tikai daudz interesējos par dažādiem jautājumiem, īpaši, ja tas skar bērnu. Cenšos atrast pēc iespējas vairāk un daudzpusīgāku informāciju, uz kuru balstu savu viedokli. Varbūt tikai zobiem fluors ir super labais. Bet! Lūdzu, lūdzu, lūdzu, visi ārsti, medmāsas un visi citi, kas pieņem jebkādus medicīniska rakstura lēmumus - atcerieties, ka cilvēks ir viens veselums, nevar ārstēt vai profilaktiski lietot kaut ko nedomājot par pārējo ķermeni! Padomājiet, kas ar cilvēku (tostarp bērnu) notiek aiz kabineta durvīm, mājās! Viņš it kā vairs nav "jūsu problēma", bet tomēr arī tam vienam no daudzajiem jūsu pacientiem ir dzīve.

muzikantu_mamma muzikantu_mamma 19. Aug 2017, 19:08 Jerins

Nekur nav informācija, ka zīdainim vajadzīga zobupasta ar fluorīdu. Pirmā dzirdēšana par šādu jūsu "faktu". Visur tieši iesaka, ka nevajag. Aptuveni gada vecumā un pēc jā, bet nevis zīdaiņiem no četru mēnešu vecuma 😃
Kaut kā visi man pazīstamie ir tīrījuši zobus ar bez fluorīda zobupastām un zobi ir ļoti labā stāvoklī.
Katram savs - mazāk vajag cepties!

Jerins Jerins 19. Aug 2017, 17:30

Ak, cik skumji noraudzīties, kā izplatās nepateisi mīti. Bērnam, jau no pirmā zoba vajadzīga zobu pasta ar fluorīdu, koncentrācijā vismaz 1000 ppm. Pie tam labāk izvēlēties pieaugušo pastu nevis garšīgās bērnu pastas, lai neveicinātu pastas ēšanu. Vienīgā norāde - pirkt tādu pieaugušo pastu, kas nav domāta daudzām problēmām, ne Total vai Complete, ne tādu, kas domāta smaganu slimībām, ne balinošu, bet veinkāršu pastu; var būt arī pasta jūtīgiem zobiem. Pēc 6 gadu vecuma var arī nopirkt garšīgu pastu, ja bērns to grib, bet tikai ar noteikumu, ka tur ir vismaz 1000 ppm fluorīda.

Daudzi varbūt uztrauksies par to, ka pasta tiks apēsta, bet bērniem līdz 2-3 gadu vecumam (līdz iemācās izspļaut), jāliek pasta maza rīsa grauda lielumā un tādu devu bez problēmām var apēst - tieši labāk, ka to nenotīra no zobiem, lai ilgāka iedarbība. Arī vēlāk, pēc 3 gadu vecuma, kad liek pastu zirņa lielumā, to nevajag skalot - tikai izspļaut lieko.

Lūdzu, lūdzu, ticiet profesionāļiem nevis ražotājiem, kam interesē tikai peļņa. Ir skumji noraudzīties uz šo mītu sekām - bērni pat 2 gadu vecumā ar padsmit bojātiem zobiem!!!

17. Aug 2017, 13:39 muzikantu_mamma

Var nopirkt eko veikalos, cik zinu arī aptiekās (esmu redzējusi Benu aptiekā). Es pirku šeit: http://www.weledashop.lv/lv/Weleda-piena-zobu-tirisanas-gels--50ml-
Nav jau super lēti, bet, ņemot vērā patēriņu, domāju, ka pietiks ilgam laikam.

muzikantu_mamma muzikantu_mamma 17. Aug 2017, 10:14 Mamm.mamm

Sakiet lūdzu, kur iegādājāties un kāda ir cena?
Es savam dēliņam pēc zobu tīrīšanas ar zobupastu pēc tam pāreju ar novārītu ūdentiņu pāri. Protams, ka būs arī daļa zobupastas, kuru apēdīs, bet tāpēc jau tam ir speciāli radītas zobupastas 😀
Mēs nopirkām Signal zobu birstīti, bet lietoju tomēr to uz pirksta uzliekamo, jo tai sariņi ir pavisam, pavisam maigi un pluss tam, ka arī smaganiņas var pamasēt. Signal zobu birstīte šķita vēl ne tik maiga - līdz tam jāizaug.

17. Aug 2017, 10:07

Mēs lietojam Weleda zobu pastu. Tai nav pievienotas garšiņas. Arī pediatre bija priecīga par šādu mūsu zobu pastas izvēli. Protams, tā ir bez fluora un to var netīšām norīt. 😀 Un, kā lai vispār izskalo mazam zīdainītim mutīti pēc zobiņu tīrīšanas? 😀
Es gan nelietoju silikona pirkstā uzmaucamās birstītes. Man šķiet, ka tā varu savsinot mazo mutīti. Pediatre ieteica tīrīt ar drāniņu (marlīti, dvielīti...). Tā kā pati savus zobus tīru ar "extra" un "ultra" soft birstītēm, šis paņēmiens man šķiet piemērotāks un atbilstošāks. Tagad gan skatos un bērnu zobu birstītēm.
Vai kāda zin, cik maigi sariņi ir Redecker bērnu zobu birstītēm?