Ko Eva ēd?

Ko Eva ēd?

16. Nov 2017, 17:09 zane_zanīte zane_zanīte

Esmu pirmo reizi mamma, tāpēc pieturos pie tādās klasikās un mūsu ģimenes ārsta ieteiktas ēdienkartes un ēdinašanas metodes. Un gaidu to mirki, kad Eva sēdēs un varēs pati ņammāt ar pirkstiņiem vai karotīti - kā nu viņai patiks labāk.

Bet šobrīd Evai dienas griezumā ir 6 ēdienreizes. Baroju viņu pēc režīma, jo meita ne pārāk aizraujas ar ēstgribas izrādīšanu. Un arī vīram tad vieglāk – viņš zina, kad un kas jādod, tajās dienās, kad paliek ar meitiņu vai brīvdienu rītos, kad ļauj man atpūsties. Eva dienā ēd ik pa 3 stundām, naktī čučam un neēdam.

Tāpēc mums ir A4 lapa “Evas dienas kārtība”:

No paša rīta (ap sešiem/septiņiem) meitiņa ēd mammas pieniņu, tad vēl mazliet pasnaužam un ap plkst 10:00 ieturam brokastis. Tas ir putras laiks. Evai ir pilngraudu putra ar ābolu biezeni (bez cukura, protams). Kamēr mamma sev vāra vai nu auzu pārslas vai mannā putru. Lai viss godīgi.

Pusdienās (ap 13:00) mums ir dārzeņu un gaļas laiks. Mamma vāra garšīgo biezeni ar trusi, kartupeļiem, ķirbi, kabaci un burkāniem. Pieturamies pie vienas receptes, jo Evai garšo un ko tur daudz mainīt. Kamēr bija savi puķkāposti un brokoļi – mīlējām tos, taču burciņu barība Evai nav pa prātam. Meitiņa ir vēmusi no visām pamēģinātajām. Laikam jau tik garšīgi kā mamma, pagatavot nevar neviens :D Pusdienās, pirms putras, Evai piedāvāju arī lielākos gabaliņos vārītus dārzeņus. Lai mācās vadīt ēdienu pa muti. Pēdējā reizē bija dikti priecīga par šādu ēdināšanas metodi. Būs jāpamēģina biežāk :)

Launagā (ap 16tiem) seko saldais – augļi un piena produkti. Pasniedzu meitiņai bezpiedevu jogurtu ar biezpienu, banānu un āboliem. Ari Evas tētis būtu gatavs izkopsēt to bļodiņu. Bet Eva nedalās – putra tiek izēsta līdz pašam dibenam.

Visbeidzot vakariņu laiks ap 19/20tiem - lai puncis pilns uz nakti. Ilgu laiku vakarā Evai devu tikai augļus (ābolus ar banāniem, ābolus ar ķirbjiem, vai ābolus ar burkāniem un ķirbjiem). Bet likās, ka ir, tā teikt ,“pa īsu”. Tāpēc nu jau kādu laiku vakarā ir pilngraudu nakts putra ar augļiem. Atkal graudaugi. Bet vismaz puncis pilns. Ar vakara ēdienreizi Evai iet vissliktāk – te jau ir dienas sagurums manāms un ēšana nav ne prātā. Niķi, stiķi, tas jā :) Te arī mums bija pirmais nedarbs – sasista bļodiņa. Evai ēdot lielākais mērķis ir mēģināt iebakstīt ar kāju pa bļodiņu. Un vienā reizē pieliku pa tuvu galda malai un blaukš. Bļoda zemē, stikli pa grīdu. Un kopš tā mirkļa Eva ēd no bēbišu (lasīt plastmasas) traukiem. Jūs nespējat iedomāties cik sīkos gabaliņos izšķīda stikla bļoda. Vīrs smējās, ka mums būs jāpārdod māja, jo nav iespējams tos stiklus savākt. Bet paldies Dievam, visu savācām, samazgājām un, šķiet, stiklu lauskas nav manītas.

Te arī lielais nedarbs.

20171116164819-36885.jpg

Un te arī vaininieks. Pašai jāgaida bouncerī kamēr mamma visu savāks. Un ta nebija ātri. Bet vai man vienīgai liekas, ka seja ir tīri apmierināta ar paveikto?

20171116164933-62697.jpg

Nu, lūk, bet pirms pašas gulētiešanas (ap 21:30), Eva vēlreiz tiek pie krūts. Tas vairāk tādam rituālam un, lai mazā peciņa nomierinās un var labāk iemigt.

20171116165152-70077.jpg

Pēc katras ēdienreizes Evai piedāvāju padzerties – viņa dzer tīru ūdentiņu un, šķiet, tas viņai tīri labi patīk. Arī naktī, ja meitiņa knosās un man pašai slāpst, peidāvāju viņai padzerties no pudelītes. Cenšos, lai dienas griezumā viena 200 ml krūzīte tiktu izdzerta – citreiz pat vairāk. Īpaši garšīgs ūdentiņš ir tad, kad pašai izdodas padzerties. Nu jau Eva ir piešāvusies, kā dabūt krūzītes snīpi mutē. Tik mums ar tām dzeršanas pozām ne visai, jo Eva savos deviņos mēnešos vēl īsti nesēž. Īstenībā tieši nesēdēšana arī ir galvenais iemesls, kāpēc lielākā daļa ēdiena tiek negausīgi sablenderēts putriņā.

Starp ēdienreizēm, kādreiz, piedāvāju arī bebīšu cepumiņus vai galetes. Īpaši, ja mājās ir viesi un visi ko ēd. Bet Evai ēšanas laiks vēl nav. Tā teikt, lai nav mazajam cilvēciņam siekala līdz grīdai.

Ja jau par ēšanas tēmu runājam – parādīšu arī savus palīgrīkus.

Mans vecais, labais Philips blenderis. Vecais labais, j o tam ir 5 gadi noteikti.

20171116165224-70023.jpg

Tomee Tippee bļodiņas un karotītes un Canpol Babies karotītes. Visērtākās šķeit tieši mīkstās.

20171116165246-40400.jpg

Canpol Babies un Mothercare lacītes. Mothercare lacītes ir īpaši ērtas, lai nenošmulētu krekliņus, jo ļoti labi pieguļ smalkajam kakliņam un ir ar ļoti platu krūšu daļu - nosedz arī pleciņus.

20171116165341-33719.jpg

Un Evas iemīļotā Chicco mācību krūzīte. Izmēģināju vairākas, līdz nonācām pie šīs - Evai patīk platais snīpis, ko ērti var paņemt.

20171116170601-46942.jpg

Par noderīgu palīgu esam atzinuiši arī Fill-n-squeez uzpildāmo ierīci un maisiņus. Mamma var pagatavot līdzņemšnai iecienītāko gardumu. Saldie biezeņi no šī mums iet uz urrā.

20171116170716-35441.jpg

Re kā, no ēšanas tiku līdz traukiem.

Visi mazie un lielie. Ir vakariņu laiks, tāpēc vēlēšu:  Laimīgu apetīti!

Bučas!

Zane&Eva