Kas izraisa sausu ādu?

Kas izraisa sausu ādu?

14. Feb 2016, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sausa āda ir viena no biežākajām sūdzībām, kad runa ir par ādas veselību, un sausas ādas stāvoklis bieži pasliktinās tieši ziemas laikā, kad ir pazemināts gaisa mitrums un šķiet, ka āda ir niezoša. Kas izraisa sausu ādu ziemā, stāsta dermatoloģe Džuljeta Ulmane.

Kā izskatās sausa āda?

Šķiet, ikviens lielākā vai mazākā mērā ir pazīstams ar sausu ādu, kad āda pēc taustes šķiet raupjāka, blāvāka, zvīņaināka. Tomēr pēc pazīmēm var izdalīt trīs sausuma pakāpes:

-          raupja, sausa, sāpīga āda

-          niezoša, dedzinoša, smilšaina sajūta

-          apsārtusi āda, kura lobās sausām, baltām sloksnēm, ir plaisas

Visbiežāk sausa āda parādās uz rokām un kājām, bet var būt arī uz pārējām ķermeņa daļām. Dermatologi bieži vien ādas sausumu sauc par kserozi.

Kādas problēmas ir saistītas ar sausu ādu?

„Sausa āda parasti rada niezi, kas lielākā vai mazākā mērā ietekmē miegu un citas dienas aktivitātes,” stāsta dermatoloģe Džuljeta Ulmane. „Bieža ādas nieze un šīs ādas zonas kasīšana var radīt raupju un biezu ādu konkrētajā sausas ādas skartajā zonā. Tāpat jāatzīmē, ka sausa āda  un kasīšanās var novest pie dermatīta,kad papildus ādas sausumam un zvīņainumam āda kļūst sarkana un kairināta.”

Ja āda ir ļoti sausa un māmiņa pašas spēkiem galā vairs netiek, noteikti būtu jālūdz dermatologa vai ģimenes ārsta padoms. „Īpaša sausa āda var norādīt uz atopisko dermatītu vai ihtiozi. Turklāt cilvēkiem ar hormonu nelīdzsvarotību, piemēram, vairogdziedzera funkciju traucējumi var izraisīt ādas sausumu.”

Kas izraisa ādas sausumu?

Āda sastāv no trīs galvenajām daļām: virsādas jeb epidermas, pamatādas jeb dermas un zemādas tauku slāņa jeb hipodermas. Virsāda sastāv no vairākām epitēlija šīunu kārtām un virsāda pakāpeniski nolobās, jo virspusē esošās šūnas ir nedzīvas un pārragojušās. Ja runā par ādas funkcijām, tad ādas virskārta nodrošina ūdens barjeras funkciju. Esam dzirdējuši par ādas elasticitāti. Izrādās, tas ir saistīts ar to,cik daudz mitruma ir raga slānī. Parasti 30% no raga slāņa sastāva ir ūdens.

„Ja ūdens sastāvs ir mazāks, tad mitruma trūkuma dēļ āda kļūst sausa, jutīga un lobās,” skaidro dermatologs. „Tāpat nozīme ir arī lipīdiem, kas sastāda ādas raga slāņa sastāvu. Lipīdu galvenā funkcija ir uzturēt ūdens necaurlaidības barjeru, kā arī saistīt ūdeni. Ja  lipīdu sastāvs ir samazināts, kas noved pie pie dažādām ādas slimībām, piemēram, atopiskā dermatīta, kontaktdermatīta.”

Zem nedzīvo šūnu kārtas atrodas dzīvās šūnas, kas vairojas, pārragojas un pakāpeniski atmirst. Nākamā ir īstās ādas jeb dermas slānis,kura sastāvā ir dzīvu šūnu kārtas. Šajā slānī esošie nervu gali uztver sāpes, kā arī tajā ir aukstuma un siltuma receptori, asinsvari un dziedzeri. Zemākais ir zemādas slānis, ko veido tauku šūnas.

Tagad, kad ir noskaidrots, kā ir veidota āda, labāk var izprast, kāpēc veidojas sausa āda.

Biežāk sausas ādas gadījumos nav pietiekams mitruma un tauku sastāvs, bet visbiežāk sausas ādas gadījumā tauku dziedzerri nav spējīgi izdalīt taukus nepieciešamajā daudzumā, kā arī āda nav spējīga piesaistīt nepieciešamo mitruma daudzumu.

Teiciens: „Āda ir cilvēka veselības spogulis” ir patiess, jo viss,kas notiek organismā, tiek atspoguļots ādā. Piemēram, ja ir traucēta asinsrite un netiek saņemt skābeklis un barības vielas, āda var kļūt sausa. Sausas ādas veidošanos var veicināt arī stress, vecums, hormonāli traucējumi, ādas slimības, ārējie laikapstākļi un apkārtējās vides ietekme (piemēram, auksts vējš rudenī, ziemā; sauss gaiss telpās ziemā, kondicionieru lietošana telpās un automašīnās), nepareizi lietoti vai nepareizi izvēlēti ādas kopšanas līdzekļi, saskarsme ar ķīmiskiem kairinātājiem un cietu ūdeni.

Kā Tu domā- no kā Tev rodas sausa āda?

Māmiņu Klubs

Eksperts

Džuljeta Ulmane

sertificēts ārsts-dermatologs
Džuljeta Ulmane Vecāku skolā