Kas ir "paaugstināts tonuss" un kā ar to tikt galā?

Kas ir "paaugstināts tonuss" un kā ar to tikt galā?

05. Dec 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulis mammas puncītī attīstas deviņus mēnešus, bet, tuvojoties dzemdībām, viņam puncītī kļūst visai šauri, viņš tajā guļ saliektām kājiņām un rociņām. Tāda stāvokļa dēļ vairumā mazuļu dzimst ar paaugstinātu muskuļu tonusu. 

Kas ir tonuss?

"Tonuss ir muskuļu sasprindzinājums, kuram noteikti ir jābūt arī ikdienas dzīvē, jo mēs elpojam, kustamies, ēdam un visās šajās darbībās piedalās arī muskuļu tonuss", - paskaidro fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne. 

Kā speciāliste atzina, muskuļu tonuss var būt gan paaugstināts, gan pazemināts. Un tam ir diezgan daudz iemeslu.

Kā tas rodas?

Pirmkārt, tonuss ir atkarīgs no emocionālā stāvokļa. Otrkārt, no tā, ko mēs darām. Ja mēs guļam, tonus pazeminās, ja esam modri, kustīgi, tonuss var paaugstināties. Treškārt, tonuss atkarīgs no elementāriem fizioloģiskajiem procesiem. 

Bērniņiem dzemdību laikā fizioloģiski ir paaugstināts muskuļu tonuss. Mammas puncītī mazulis ir ierobežotā stāvoklī.

"Sakarā ar to, mazulim paaugstinātais muskuļu tonuss ir tieši ķermeņa locītavās, un pēc dzemdībām tas ir ļoti labi redzams -bērniņš ir absolūti sakumpušā pozīcijā", - paskaidro fizioterapeite.

Ar laiku, 3-4 mēnešu vecumā šis tonuss reducējas, tas nozīmē, ka tas pietuvojas jau normas atzīmei, jo rodas muskuļu sasprindzinājums citās muskuļu grupās.

Jāatzīst, ka tomēr ne visiem mazuļiem tonuss pazūd pats no sevis. Ja mazulim konstatēts paaugstināts muskuļu tonuss, tad ģimenes ārsts dod nosūtījumu uz masāžām, ārstniecisko vingrošanu vai ūdens procedūrām. 

Tāpat tonusa normalizēšanai ir ļoti svarīgi ievērot pareiza hendlinga principus, ir jāzina, kā pareizi mazuli ņemt, nolikt un nest. 

Te būs vairāki fizioterapeites padomi, kas palīdzēs pazemināt paaugstinātu muskuļu tonusu:

  • Ja redzat, ka mazulis sasprindzinās, sačokurojas vai ceļ uz augšu galvu, biežāk jāceļ viņa dupsi un kājiņas uz augšu, tas pazeminās tonusu plecu rajonā.
  • Ja redzat, ka bērniņš vispār neatver plaukstiņas un visu laiku tās tur dūrītē, maiga roku glāstīšana plaukstas iekšpusē, mazuļa ieinteresēšana ar kādu rotaļlietu var palīdzēt
  • Lai palīdzētu atslābināties, mazuli var guldīt uz vēderiņa, paglāstīt viņa muguriņu un pēc kārtas saliekt labo kājiņu un tad kreiso, to pašu var atkārtot, pagriežot mazuli uz muguriņas

Fizioterapeite uzsver, ka nekas nav jādara ar varu, ja mazulis neatslābinās, ir iespējams izmantot masāžas tehniku. Mazuļa glāstīšanai jābūt maigai un vieglai. "Mammas un tēta rokas ir pašas patīkamākās. Attiecīgi, tas jāizmanto, un mazulis jāglāsta pēc iespējas biežāk" - iesaka Kristīne Stalīdzāne.

Viņa atgādina, ka situācija ar tonusu, vecākiem jākļūst pacietīgākiem, jācenšas maksimāli bērniņš vērot, jāizdara maigas, vieglas kustības, kas atslābina mazuli, un jākontrolē arī savs emocionālais stāvoklis 

Māmiņu Klubs