Karstuma dūriens bērnam

Karstuma dūriens bērnam

27. Jul 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda māmiņa jautā, kas notiek, ja bērniņš pārkarst, un vai taisnība, ka viņš tādā gadījumā var tikt pie karstuma dūriena?

Kas ir karstuma dūriens?

Karstuma dūriens ir dzīvībai draudošs stāvoklis, un tam visam par iemeslu var kalpot spēcīga pārkaršana. Parasti ķermeņa temperatūra paaugstinās, kad organisms izrādās nespējīgs atvēsināties. Bērni ir īpaši vērsti uz karstuma dūriena iegūšanu, jo bērns var pie tāda tikt pat pastaigas laikā karstā dienā, īpaši, ja viņa organisms ir atūdeņojies, vai arī bērns ir nepiemēroti apģērbts. Spēcīgi saules apdegumi bērnu var padarīt arī viegli ievainojamu. Bez tam, risks tikt pie karstuma dūriena parādās arī, ja bērnu atstāj automašīnā siltā laikā. Tādā situācijā bērns pie karstuma dūriena var tikt pat dažu minūšu laikā, jo mašīnā temperatūra ļoti ātri paaugstinās, daudz ātrāk kā ārā.

Kā zināt, ka bērnam ir karstuma dūriens?

Sākumā bērnam var parādīties pārkaršanas simptomi: slāpes, nogurums, vēdera un kāju muskuļu spazmas, vēsa, mitra āda. Ja stāvoklis pasliktinās un viss pārvēršas karstuma dūrienā, par to var liecināt šādi simptomi:

  • bērna ķermeņa temperatūra ir virs 39,4, un nav svīšanas
  • apsārtusi, karsta āda
  • paātrināts pulss
  • bērns ir nemierīgs
  • viņam reibst vai sāp galva
  • var sākties vemšana
  • bieža, virspusēja elpošana
  • bērns kļūst ļoti lēnīgs, ātri nereaģē, kad viņu sauc, piemēram.
  • var iestāties pat bezsamaņa

Pie tam, jāseko līdzi arī tam, lai neparādās atūdeņošanās simptomi.

Kādas ir karstuma dūriena sekas?

Galvenais ir, pēc iespējas ātrāk, samazināt bērna ķermeņa temperatūru. Laikam te ir milzīga loma, jo bērns ar spēcīgu karstuma dūrienu var arī krist bezsamaņā.

Ja tā ir noticis, jāizsauc neatliekamā ātrā medicīniskā palīdzība. Pēc tam bērns jānoģērbj, jānovieto vēsākā vietā. Ja esat ārā un spīd saule, atrodiet ēnu, lai gan vislabāk būtu bērnu novietot vēsā telpā. Kamēr gaidat ātro palīdzību, apslaukiet bērna ķermeni ar vēsā ūdenī samērcētu dvieli, auduma gabaliņu vai švammīti. Tāpat var ieslēgt arī ventilatoru, kas atvēsina, vai atvēsināt bērnu ar žurnāla palīdzību. Runājiet ar bērnu, lai viņš justos mierīgi. Dodiet padzerties istabas temperatūras ūdeni maziem malciņiem. Ja dosiet aukstu ūdeni, bērnam var palikt slikti, var sākties pat vemšana. Iespējams, gribēsiet iedot bērnam paracetamolu vai kādu citu temperatūru pazeminošu līdzekli, bet tā darīt nevajadzētu, jo tas šajā gadījumā var nepalīdzēt pazemināt ķermeņa temperatūru.

Ja bērns ir vienkārši pārkarsis, vediet viņu uz vēsāku telpu, dodiet padzerties, bet atcerieties: nedodiet neko pārāk saldu, kas var izraisīt vēdera muskuļu spazmas. Bērnam var piedāvāt padzīvoties pa ūdens vanniņu vai dušu, kurā ir vēsāks ūdens. Ja stāvoklis drīzumā neuzlabojas, bērns jāatrāda ārstam vai jāizsauc neatliekamā ātrā medicīniskā palīdzība.

Kā bērnu pasargāt no karstuma dūriena?

Ņemiet vērā, ka karstuma dūriens var iestāties ļoti ātri, īpaši, ja bērns ir aktīvs un visu dienu atrodas ārā karstā laikā, un vēl jo vairāk, ja viņš nav radis pie augstām gaisa temperatūrām, piemēram, pašā vasaras sākumā, kad pie tām pierod visi. Velciet bērnam plānu, brīvu apģērbu. Sekojiet līdzi tam, lai karstās dienās viņš dzertu vairāk šķidruma, kā ierasts, un būtu pārtraukumi starp aktīvām rotaļām. Ja gaisa temperatūra sasniedz patiešām augstas atzīmes, neejiet ar bērnu ārā. Ja jums mājās ir ļoti karsti un nav kondicioniera, var doties uz kādu bērnu rotaļu istabu vai vietu, kur ir kondicionieris un vēsāks gaiss.

Māmiņu Klubs