Kāpēc mazulis pēkšņi atsakās no krūts zīšanas?

Kāpēc mazulis pēkšņi atsakās no krūts zīšanas?

13. Jul 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vēl gaidot mazuli, topošā  māmiņa iztēlojas idillisku ainu, kurā baro savu tikko dzimušo mazuli. Taču dzīve dažkārt var ieviest savas korekcijas un pat mazulis, kurš līdz šim labprāt zīdis māmiņas pienu, pēkšņi var atteikties no krūts.

Kāpēc tā? Atbildes uz šo jautājumu meklējam kopā ar vecmāti, zīdīšanas veicināšanas konsultanti Elīzu Romānovu.

Pirmais iemesls – bērnam netīkama poza

E. Romānova norāda, ka iemesli šādai situācijai var būt dažādi un svarīgi ņemt vērā arī mazuļa vecumu, taču viens no biežākajiem iemesliem ir zīdīšanas poza, kura mazulim kādā mirklī, iespējams, ir bijusi nepatīkama, neērta vai sāpīga. “Izmantojot šo pašu pozu atkārtoti, mazulis atceras, kas viņam nav paticis, un viņš var atteikties no krūts,” skaidro speciāliste.

Kā rīkoties?

Vecmāte, zīdīšanas veicināšanas konsultante Elīza Romānova iesaka mainīt zīdīšanas pozu. Piemēram, ja līdz šim izmantots šūpuļsatvēriens vai arī bērniņš zīdīšanas laikā gulējis uz sāna, var izmēģināt tā dēvēto futbolbumbas satvērienu jeb barošanu no paduses.

E. Romānova norāda, ka iemesli mazuļa pēkšņam lēmumam atteikties zīst var būt ļoti individuāli. Dažkārt šādās situācijās mammas domā, ka iemesls tam varētu būt arī izmaiņas viņas uzturā, piemēram, kāda eksotiskāka ēdiena nobaudīšana. Tomēr speciāliste skaidro, ka atteikšanās no zīšanas, protams, ir individuāla, taču tā ļoti retos gadījumos būs saistīta ar kādu mammas apēstu pārtikas produktu, piebilstot, ka diez vai šādās reizēs būs vainojama apēsta ķiploka daiviņa. “Lai gan, protams, katra mazuļa reakcija jāvērtē individuāli, iemesls neņemt krūti visbiežāk ir saistīts ar bērna emocijām,” piebilst E. Romānova.

20170607065551-64884.jpg

Otrais iemesls – izmaiņas piena sastāvā un plūsmā

Otrs biežākais iemesls, kāpēc mazulis var atteikties zīst, var būt izmaiņas piena sastāvā, daudzumā vai arī plūsmā. “Ja mazulis ir pieradis, ka viņam ir viegli zīst, bet kādā brīdī paliek grūtāk, protams, ka bērns nolemj turpmāk vairs neēst,” skaidro E. Romānova.

Kā rīkoties?

Šādos gadījumos ieteicams pieniņu atslaukt un paskatīties, cik brīvi tas plūst. Tiek rekomendēts pāris dienas pagaidīt, kamēr piena sastāvs pamainās, un bērniņam kļūst atkal vieglāk zīst.

Galvenais princips – ja bērns atsakās no krūts, neuzbāzties viņam ar zīdīšanu, jo tas vēl tikai vairāk bērnam psiholoģiski radīs sliktas emocijas, kas, savukārt, nodarīs lielāku ļaunumu.

Atceries – ja bērns atsakās no zīšanas, tad pie krūts mazuli liec tikai tik ilgi, kamēr viņš ir akceptējošs, pārējo ēdienreizi piedāvājot no pudelītes, kurā bērnam dod atslauktu mammas pienu. Šāda bērna reakcija un atteikšanās no krūts parasti pāriet dažu dienu laikā.

Tev ir jautājumi par grūtniecību, dzemdībām, zīdīšanu vai jaundzimušā aprūpi? Uzdod tos vecmātei!