Kāpēc bērniem ir kaitīgi vizināties ar rotaļu mašīnītēm?

Kāpēc bērniem ir kaitīgi vizināties ar rotaļu mašīnītēm?

22. Aug 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tiklīdz bērniņš sāk sēdēt, bet vēlāk - spert savus pirmos solīšus, vecāki aizdomājas par to, kā dažādot viņa iespējas iepazīt apkārtējo pasauli. Viens no variantiem - iegādāties rotaļu automašīnu, uz kuras sēžot, bērns atsperas ar kājiņām un tiek uz priekšu.

Pēc būtības, tas ir viens no pirmajiem transportlīdzekļi, kas ir īpaši aktuāls tieši vasarā.

Pārējos gadalaikos ar tādu pārvietošanās līdzekli var vizināties pa māju.

Varēt jau var. Bet vai vajag? Uz šo jautājumu atbild fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne.

20130703150234-55284.jpg

Ja bērniņš nupat kā sācis celties, un patstāvīgi soļus vēl nesper, neiesaku iegādāties šādu auto. Parasti tās ir samērā lielas.

Ja varat atrast maziņu, tad vēl var padomāt. Lieta tāda, ka mazulim, kas rāpo četrāpus, būs iespēja šo auto pastumdīt.

Kāpēc neiesaku pirkt liela izmēra auto? Iedomājieties: bērns sāk celties kājās, mācās staigāt, viņš uzticas atbalstam, un, ja tam ir ritentiņi, bērns pieķeroties pie tāda atbalsta, kritīs, vai arī par visām varītēm mēģinot noturēt līdzsvaru, atšaus dibenu un izsliesies uz priekšu, un tādā veidā slodzes sadalījums uz ķermeni būs nepareizs.

Vēl viens mīnuss ir poza, kurā bērns sēž uz mašīnītes. Jāseko līdzi tam, kā bērns liek pēdas atsperoties. Grosies, kā gribi, šī poza attīstīs burta W pozīciju, kad kājas ir izstieptas uz aizmuguri, un tā negatīvi ietekmē gūžu veidošanos, stājas veidošanos, kā arī var izraisīt līku kājiņu veidošanos.

Ja bērns ir jau lielāks un pārliecinoši staigā, iesaku pirkt skrejriteni. Tas māca noturēt līdzsvaru, tur darbojas abas kājas. Bet, protams, tikai vecāki var noteikt, kurā brīdī viņu bērnsir gatavs apgūt vizināšanos ar tādu transportlīdzekli.

20130703151203-91168.jpg

Cita alternatīva - šūpuļzirdziņš. Tikai pievērsiet uzmanību arī tā izmēram,jo jāpērk ir tāds, lai bērns pats varētu pareizi uzlikt kājas uz pamatnes.