Kādēļ rodas pudeļu kariess?

Kādēļ rodas pudeļu kariess?

02. Jul 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas notiek ar mazuļa zobiņu veselību, ja viņš laicīgi netiek atradināts no pudeles dzeršanas? Vai iespējams, ka attīstīties pudeļu kariess? To skaidro Bērnu zobārstniecības poliklīnikas zobārste Maija Drīksne. 

„Jāsāk ar to, ka no pudelītes bērns drīkst dzert tikai ūdeni vai nesaldinātu tēju. Vēl no pudeles bērniņš saņem piena maisījumu, ja netiek barots ar krūti. Jāatceras, ka tas nedrīkst bezgalīgi ilgi,” atgādina speciāliste.  

Tikko bērns iemācījies dzert no krūzītes, pudeli viņam vairs nevajag piedāvāt.

Pudeļu kariess ir piena zobu bojājums agrīnā vecumā, kas ir visbiežāk sastopamais kariesa veids bērniem līdz trīs gadu vecumam. Tā attīstību veicina pudeles saldinātais saturs, kas sakrājas ap bērna zobiņiem.

„Ja bērniņš no pudeles nesaņem neko saldu vai saldinātu, piemēram, tēju, šķīdināmo tēju, sulu vai ievārījuma ūdeni, pudeļu kariess nevar rasties, jo nav cukura klātbūtnes!

Ja pudelītē netiks doti saldināti dzērieni, bērns to ilgstoši nezelēs – padzersies un viss.

Tomēr, ja bērnam jau agrīnā vecumā jādod kāda speciāla, saldināta tēja, piemēram, gāzēm vai klepum, to ieteicams dot ar karotīti, jo tad saldums ilgstoši neuzturēsies mutes dobumā un zobi necietīs," skaidro Maija Drīksne. 

 Māmiņu Klubs

Līdz kādam vecumam tavs bērniņš dzēra no pudelītes? Kā tu viņu atradināji no pudeles dzeršanas?

Jerins Jerins 02. Jul 2014, 21:10

Gribu papildināt, ka termins "Pudeļu kariess" šobrīd tiek lietots arvien retāk, tieši, lai neradītu iespaidu, ka vienīgais vaininieks ir pudele. Šī kariesa veida sinonīms ir "Agrīns bērnu zobu kariess" un var rasties arī tad, ja bērns vispār nav lietojis pudelīti vai no tās dzer tikai ūdeni, bet, ja no krūzītes dod augļu sulas, kas ir pilnas ar cukuriem, saldinātas tējas, šokolādes dzērienus u.c. jau rakstā pieminētos saldos dzērienus, vai arī ja bērnam mašīnā nomierināšanai dod grauzt cepumu vai baranciņu, ja ēd saldas putras (visas tās, kas veikalā nopērkamas, kā tieši bērniem domātās, satur ļoti daudz cukura), bet zobiņi netiek 2 reizes dienā iztīrīti ar fluorīdus saturošu zobu pastu, kariess radīsies vienalga. Tādēļ rūpēsimies par saviem mazulīšiem, cukurs viņiem nav vajadzīgs, pietiek ar to, kas dabīgi ir burkānos, ābolos, bumbieros u.c. augļos, izvairīsimies no saldinātiem ēdieniem vai dzērieniem, bet, tā kā kaut kādi ogļhidrāti mutītē šā vai tā dienas laikā nonāk (arī mātes piens, arī vārītas putras, kartupeļi, miltu ēdieni), tīrīsim 2 reizes dienā zobiņus ar fluorīdus saturošu zobu pastu (un skatāmies uz iepakojuma, lai ir vismaz 1000 ppm fluorīda - diemžēl retās bērnu pastās ir šāda koncentrācija, kaut gan nav slikti lietot arī lielāko daļu no pieaugušo pastām, jo saldās garšas bērniem domātajās pastās tikai veicina zobu pastas ēšanu, ko gan nevajag pieļaut). Zobu pasta jāuzliek tik maza pilieniņa veidā, kāds ir mazuļa mazā pirkstiņa nadziņš, pie tam iesmērējot pastu birstītes sariņos.

13. Sep 2011, 14:30

Uz nakti vecākā meita līdz 4 gadiem, kad piedzima brālis - teicu, ka 2 pudeles jau nu es netaisīšu un vairs nedevu. Brālis līdz 3 gadiem uz nakti, kad tētis beidzot pateica pietiek, vairs nedabūsi, esi jau liels. Sākumā bija činkstēšana un nevarēja aizmigt (man jau brīžiem sametās viņu žēl).

maijbite maijbite 09. Sep 2011, 11:12

Varbūt liksies jocīgi, bet mana meita gandrīz vispār nav dzērusi no pudelītes. Sākumā bail bija dot, jo domāju, ka pēc tam neņems krūti, bet vēlāk nemaz pati negribēja. Diezgan ātri iemācījās dzert no snīpjkrūzes, to lietojam vēl joprojām. 😀