Kādas priekšrocības ir mājās gatavotai un veikalā pirktai putrai

Kādas priekšrocības ir mājās gatavotai un veikalā pirktai putrai

24. Nov 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ļoti bieži jaunās māmiņas dalās pārdomās cita ar citu- kādu putru dot mazulim: pirkt veikalā vai gatavot pašām?

Putru daudzveidīgajā pasaulē orientēties palīdzēs bērnu dietoloģe Diāna Lagzdiņa, kura iesaka: vāri putru tā, lai tā patiktu un garšotu pašai, tad arī bērniņš ēdīs!

Ar kādu putru sākt?

Ja bērns ēd tikai mammas krūts pienu, labi pieņemas svarā, kā arī nav citu veselības problēmu, putras bērna uzturā iekļaujamas ne agrāk par 6-7 mēnešu vecumu.

Parasti piebarojumu sāk ar putru gadījumos, ja bērns slikti pieņemas svarā, bet vecākiem jāseko līdzi tam, lai putra nebūtu pārāk salda, kādas parasti ir adaptētās putras un mākslīgā piena maisījumi, pretējā gadījumā bērni var atteikties no dārzeņiem savā uzturā. 

Pavisam maziem bēbīšiem ieteicamākās putras būs tās, kas nesatur glutēnu- rīsu, griķu, kukurūzas.

Rīsu putru vislabāk piedāvāt bērniem, kuriem vēdera izeja ir ļoti mainīga, bet griķu biezputra stimulē gremošanas sistēmu, satur dzelzi, minerālvielas, savukārt kukurūzas biezputras pamatā derēs ēdienkartes daudzveidībai, lai gan arī tās ir barojošas un veselīgas.

Auzu pārslu putrā ir glutēns un to var dot nogaršot pēc tam, kad mazulis nogaršojis iepriekš minētās putras. Pēc veselīgo vielu sastāva un daudzuma tajās, auzu pārslu putra ir otrajā vietā aiz griķu pārslām.

Tāpat līdz gada vecumam var dot nogaršot kliju biezputru, kas sajaukta ar kādu no nogaršotajām. Pārējās tīrā veidā - mannā un citas ārsti iesaka bērnam piedāvāt pēc gada vecuma.

Kāda putra ir labāka: mājās vārīta vai veikalā pirkta?

Izbraucot no mājas, protams, vislabāk līdzi ņemt veikalā iegādātu. Tās priekšrocība ir tas, ka tā ir uzreiz lietojama un šāda veida putru speciālisti iesaka arī kā pirmo biezputru.

Mājās gatavotā biezputra satur graudiņus, tā ir biezākas konsistences, tāpēc palīdz bērnam mācīties sakošļāt ēdienu.

Ja runājam par veikalos iegādājamās putras priekšrocībām, tad viennozīmīgi jāmin ērtā lietošanā. Tā kā piebarojums tiek uzsākts ar 1 līdz 2 tējkarotītēm, gatavas putras sagatavošana būs vienkāršāka nekā mājās pašai vārīt putru.

Nopērkamai, gatavai produkcijai nezūd vitamīni ilgās vārīšanas pēc, bez tam bieži vien tādai vēl tiek pievienoti papildus vitamīni.

Pērkot putru veikalā, uz iepakojuma iespējams izlasīt visu informāciju par putru - no kāda vecuma tā paredzēta, vai tās sastāvā ir glutēns, kādi vitamīni ir tajā. Ja neesi pārliecināta par to, ar kādu biezputru sākt, uz veikalu putrām burciņās viss ir izlasāms.

Kā pagatavot parastu putru, lai tajā būtu liels daudzums veselīgo, bērna organismam vajadzīgo vielu?

  • pārslas jāsasmalcina pirms tās ir pagatavotas;
  • nevajag bērna biezputrai pievienot nedz klijas, nedz vēl kaut ko, ja viņa organisms vēl nav tam gatavs un bērns ir par mazu šādai pārtikai, tā darot var tikai viņa organismam kaitēt;
  • bērna putra jāvāra ūdenī, pēc tam var pievienot krūts pienu, piena maisījumu utml.;
  • attiecībai jābūt - putras pārslas 1:3 - ūdens

Svarīgi, lai vecāki paši arī ēstu putras, lai bērniem būtu no kā ņemt piemēru, par pārējo var konsultēties tad jau ar sava bērna pediatru.

Māmiņu Klubs