Kad ūdens iekļūšana ausīs var radīt risku

Kad ūdens iekļūšana ausīs var radīt risku

22. Mar 2018, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs pieaugušie ļoti labi zinām, cik nepatīkama ir sajūta, kad ausī iekļūst ūdens. Tomēr kā rīkoties, ja vannošanas vai peldes laikā ūdens nonāk bērna austiņās? Kādu risku tas var radīt un kā no ūdens pareizi atbrīvoties? 

Māmiņu Klubam konsultē ārste Irēna Putniņa.

Tad, ja bērniņš ir vesels, pēc ārstes domām nekādām problēmām austiņās iekļuvuša ūdens dēļ nevajadzētu būt, jo to aiztur ausī esošā bungplēvīte.

„Nepatīkamākais, ko šādā situācijā mazais varētu izjust ir diskomforts, ko rada ausī iekļuvušais ūdens – tas pasliktina dzirdamību un ausī var radīt arī kņudinošu sajūtu.

Tomēr, ja bērniņš pirms kāda laika ir piedzīvojis vidusauss iekaisumu, tas viņa ausu bungplēvīti ir traumējis un pavājinājis, tādēļ bērnu jāvanno ļoti uzmanīgi vai arī kādu laiku to vispār ir jāizvairās darīt! Ikviens ausu ārsts šādā situācijā ieteiks bērna austiņas no ūdens sargāt,” pārliecināta Irēna Putniņa.

Vēl noteikti jāuzmanās, lai ūdens, kurā bērns tiek vannots un kas var iekļūt mazuļa austiņās, nebūtu vēss! Šādi pastāv risks ausis apaukstēt.

Tāpat noteikti jārauga, lai mazais nedotos ārā tikko mazgātām, vēl miklām austiņām! „Tad, ja bērniņš apmeklē peldbaseinu vai arī ir tikko novannots, apaukstēšanās risku var radīt arī tas, ja viņš tiks vests ārā neizsusinātām austiņām.

„Tādēļ pēc ūdens peldēm vecākiem sava mazuļa ausis vienmēr rūpīgi un uzmanīgi ir jāizsusina, bet vienlaikus arī jāatceras, ka to nedrīkst darīt ne ar spēku, ne pārāk dziļi!

Ausu atbrīvošanai no ūdens nevajadzētu izvēlēties ausu tīrāmos kociņus, bet gan mīkstu salvetīti vai dvielīti. Tomēr arī tos bērna austiņās nedrīkst bāzt pārāk dziļi,” piekodina ārste Irēna Putniņa.

Māmiņu Klubs

Kā tu sava bērniņa ausis parasti atbrīvo no tajās iekļuvušā ūdens?