Kad bērniņš pats sāks sēdēt?

01. Oct 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad bērniņš pats sāks sēdēt, un kā pareizi piebarot bērniņu, kurš patstāvīgi vēl neprot apsēsties? Konsultē fizioterapeite Kristīne Asonova.

Kad bērniņš pats sāk sēdēt?

Līdzīgi kā citus attīstības posmus, arī sēdēšanas uzsākšanas laiks jāvērtē visai individuāli.

“Bērns sāk sēdēt pats, veļoties caur sānu. Daži sākumā sāk sēdēt, un tad rāpot, citi otrādi," stāsta fizioterapeite. "Ja runā laika līnijā, tie varētu būt apmēram 8-9 mēneši, kad bērni sāk celties četrāpus, un tad arī sākas apsēšanās process."

Lai cik grūti arī tas nebūtu, vecākiem jāapbruņojas ar veselību un jāvēro bērniņš un viņa attīstība, atceroties, ka bērnus sēdināt nedrīkst.

Piebarojums – sēdus? Kā barot, ja bērns nesēž?

“Nez kāpēc mammas cenšas ātrāk sākt piebarojumu, pirms bērns tam vispār ir gatavs. Ja bērnam viss ir kārtībā ar svaru un attīstību, tad nav jāsteidzas! Vertikalizēties bērns ir gatavs tikai tad, kad viņš pats iemācās apsēsties, un tikai tad vajadzētu sākt piebarot. Tad pārkārtojas arī visa bērna gremošanas sistēma,” uzsver speciāliste.

Savukārt, ja kādu patiešām objektīvu iemeslu dēļ bērniņš tomēr jāsāk piebarot ātrāk, viņa iesaka to darīt, kad mazulis atrodas pusguļus stāvoklī vai vēl labāk – pa diagonāli mammas klēpī, nevis mākslīgi apsēdināts.

Būsim pacietīgas, ļausim bērniem attīstīties dabiski!

Māmiņu Klubs