Kā uzņemt olbaltumvielas, ja ir alerģija no piena produktiem

29. Sep 2016, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uz māmiņu jautājumiem par olbaltumvielām atbildes sniedza HiPP bērnu pārtikas speciāliste.

Kā uzņemt olbaltumvielas, ja bērns nevar lietot piena produktus, pienu saturošus produktus?

Tad noteikti ir alternatīva – kazas piens (maziem bērniem). Ja pieaugušais, tad ir arī mandeļu, sojas, kokosriekstu, rīsu piens. Sojas piens ir bagāts ar olbaltumvielām.

Māmiņa jautā: Ko darīt, ja nelietojot produktus ar govs pienu, svars 8 mēnešus vecam mazulim pieaug ļoti lēni? Kādus produktus ieteicams lietot vairāk?

Netikai piens ir tas, kas satur olbaltumvielas. Tās satur praktiski visi produkti, tapēc, ja no uztura ir jaizslēdz govs piens, lietojam citus produktus vai citu dzīvnieku pienu. Katra mazuļa augšanas temps var būt dažāds un tas, ka mazulis svarā pieņemas lēnāk nekā pārējie nenozīmē, ka ar viņu kaut kas nav kārtībā. Mazulis taču pieņemas svarā? Galvenais, lai mazulis justos priecīgs, paēdis, sārtu, maigu ādas krāsu, vēders izietu katru dienu. No 8 mēnešu vecuma uzturā ir jau jāuzņem gaļa, kas ir ļoti labs olbaltumvielu avots – īpaši liellopu, vistas un truša gaļa. Jo treknāka gaļa, jo mazāk tā satur olbaltumvielu.

Kā pilnvērtīgi olbaltumvielas var uzņemt veģetārieši?

Sojas pupiņas ir viens no bagātākajiem olbaltumvielu avotiem, bet tas nav vienīgais. Visi pākšaugi (zirņi), graudaugi (kvinoja, kviešu dīgsti), rieksti (mandeles, zemesriekstu sviests), sēklas (ķirbju, saulespuķu sēklas), dārzeņi (sarkanie sīpoli, tomāti, kartupeļi) un augļi (aprikozes, vīģes) satur olbaltumvielas. Ja ēdat olas, tad tās satur ļoti daudz olbaltumvielas. Ja lietojat piena produktus, tad biezpiens, grieķu jogurts.

Māmiņu Klubs