Kā tikt galā ar sāpēm zobu nākšanas laikā

Kā tikt galā ar sāpēm zobu nākšanas laikā

13. Feb 2018, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai tiktu galā ar nīdošajām zobu sāpēm, smaganu iekaisumu un citiem simptomiem, kas jūtami zobiņu nākšanas laikā, var izmantot sekojošus līdzekļus.

Aukstums uz smaganām

Ledus gan nomierinās sāpes, gan samazinās tūsku, noderēs vēsa komprese, vēss ēdiens.

Ieliec mitru kokvilnas lakatiņu polietlēna maisiņā un sasaldē to ledusskapja saldētavā, turi tur to apmēram stundu. Pēc tam ņem lakatiņu no maisiņa ārā un dod to mazulim. Viņam patiks košļāt to, jo audums masēs smaganas un vēsums nomierinās sāpes.

Pamēģini izmantot arī atvēsinātu māneklīti vai zobu riņķi. Bet neliec tos saldētavā, jo tie var palikt ļoti cieti, un pārāk cieti materiāli mazuļa smaganām var kaitēt. Ir dažādi zobu riņķi, ko var atvēsināt. Lai mazuļa rociņām nebūtu auksti, priekšroku dod zobu riņķim, kurš pats ir no gumijas, bet viņa rokturīši ir no plastmasas.

Ja mazuļa ēdienkartē ienācis piebarojums, piedāvā bērniņam saldētus auglīšus vai odziņas, var sasaldēt arī baranciņu un pēc tam dot mazulim to pagrauzt. Noderēt var arī atvēsināts vidēja vai liela izmēra burkāns, ko varat turēt arī pati, un mazulis to var vienkārši grauzt.

Spiediens uz smaganām

Bērniem, kam nāk zobiņi, patīk spiediena sajūta uz smaganām, jo tā palīdz smadzenēm novērsties no sāpju sajūtām.

Ja bērniņš atsakās no vēsuma, nomierināt viņa zobiņus vari ar istabas temperatūras zobu riņķa palīdzību. Iegādājami ir pat vibrējoši zobu riņķi. Ja viens zobu riņķis bērnam nepatīk, var piedāvāt citu.

Var izmantot arī šādu metodi: paberzē mazuļa smaganas ar tīru pirkstu, līdz berzēšanu pavadīs čīkstoša skaņa. Bērniņam patiks ne tikai pats process, bet arī skaņa.

Vietējie anestēzijas līdzeļi

Daudzi vecāki priekšroku dod vietējai anestēzijai - nomierinošajiem gēliem vai krēmiem, kas jāiemasē bērniņa smaganās, lai atvieglotu sāpju sajūtas. Tādus preparātus var iegādāties bez receptes aptiekā.

Ņem vērā, ka atsāpinošie gēli un krēmi ar benzokaīnu var būt bīstami bērniem, kam nāk zobiņi. Retākos gadījumos benzokaīns var izprovacēt nopietnu stāvokli, kura gadījumā asinīs nokļūst bīstami zems skābekļa daudzums. Veselības ministrija brīdina par to, ka šādus preparātus neiesaka lietot bērniem, kas jaunāki par diviem gadiem bez ārsta konsultācijas.

Ir vēl viens risks - zāles nepaliek tajā vietā, kur tās uzziestas. Pat, ja gēlu ieziež bērniņa smaganās rūpīgi, mazulis to var norīt ar siekalām, un viņa kakliņš var kļūt nejūtīgs.

Ja nekas cits nelīdz, bērna ārsts var ieteikt lietot paracetamolu, kas palīdz tikt galā ar sāpēm. Bet jāatceras, ka to nevar dot bērniem, kas jaunāki par 3 mēnešiem.

Bērniem no 6 mēnešu vecuma var dot ibuprofēnu, kas arī palīdz tikt galā ar smaganu iekaisumu. Bet jāņem vērā, ka šis preparāts var kairināt mazuļa kuņģi, un tas, savukārt, var radīt tādas problēmas kā bērna atteikšanās no pārtikas.

Aspirīnu nedrīkst dot bērniem līdz pat 19 gadu vecumam, tāpēc nemēģiniet to dot bērnam un nemēģiniet to ierīvēt bērna smaganās. Šī preparāta lietošana saistīta ar Reie sindroma rašanos - tā ir saslimšana, kas var izraisīt potenciālus draudus bērna dzīvībai.

Ja atsāpinātāji nelīdz, simptomi ilgst vairāk kā 24 stundas, jāvēršas pie pediatra.

Homeopātija

Daži vecāki priekšroku dod homeopātiskajiem pilieniem vai tabletēm zobu nākšanas laikā. Šādu preparātu iedarbība slēpjas tajā, ka tiek stimulēts bērna organisms tikt galā ar problēmu paša spēkiem.

Pirms homeopātisko preparātu lietošanas jākonsultējas ar diplomētu šīs jomas speciālistu.

Māmiņu Klubs